Vælgere til lokalpolitikere: I tjener rigeligt

Politik

04/9/13 9:44

Kun 15 procent af danskerne er enige med byrådsmedlemmerne i, at de skal have mere for deres indsats.

En plads i byrådet er i stigende grad blevet en tidsrøver. Og blandt lokalpolitikere er der udbredt utilfredshed med det økonomiske vederlag, som de gennemsnitligt 20 timers ekstra arbejde om ugen kompenseres med.

Men ifølge et flertal af de adspurgte i en ny meningsmåling skal der ikke være flere penge at hente i lokalpolitik. Det skriver Avisen.dk.

Halvdelen mener, at vederlaget er, som det skal være, og over 20 procent finder det for højt.

Læs også sagen om tabt arbejdsfortjeneste

DenOffentlige har tidligere afsløret, hvordan mindst 150 politikere fra regioner og kommuner i hele landet brugte reglerne om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for at øge lønnen. Det førte til en lønreform for lokalpolitikere i sommeren 2014.

Se alle artikler i sagen her.

 

 

Forud for kommunalvalget til november ser det altså ikke ud til, at lokalpolitikernes krav om flere penge vinder gehør hos vælgerne.

Ifølge valgforsker Johannes Andersen understreger resultatet det indbyggede dilemma, som der ligger i at skrue op for lønnen til kommunernes folkevalgte deltidspolitikere.

- Når vi står nede i stemmeboksen, elsker vi jo idéen om, at de gør det af ren og skær interesse, og ikke fordi der er penge i det. 

- Derfor er det svært at undgå en forstærket opfattelse af, at politikere gør det for pengenes skyld, hvis man sætter lønnen op, siger professoren fra Aalborg Universitet til Avisen.dk.

Lokalpolitikernes vederlag er ikke blevet reguleret siden 1997 og udgør i dag 8000 til 10.000 kroner om måneden for de fleste byrådsmedlemmer.

Kun 15 procent erklærer sig enige i lokalpolitikernes holdning om, at de får for lidt i løn, viser meningsmålingen, der er foretaget af Wilke for Avisen.dk.

Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær er der ingen tvivl om, at vederlaget halter langt bagefter den arbejdsindsats, som er nødvendig i lokalpolitik.

- Næsten alle er enige om, at de fortjener et lille løft, om ikke andet bare som en lille anerkendelse. 

- Problemet er, at det skal besluttes i Folketinget. De er også selv politikere, og bryder sig ikke om udsigten til historier om, at politikere bevilger mere løn til politikere, siger professoren fra Syddansk Universitet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.