Valgforsker: Kampagne får ikke flere til at stemme

Politik

19/11/13 1:18

Freja Eriksen

En storstilet kampagne i kommunerne har tilsyneladende ikke betydet voldsom vækst i antallet af brevstemmer.

Kampagnen forud for kommunal- og regionsrådsvalget får næppe flere unge, indvandrere og udsatte til at sætte deres kryds.

Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, som ikke er optimistisk med hensyn til større valgdeltagelse blandt disse grupper. 

- Det ser ikke imponerende ud i forhold til den massive kampagne, der har været ført, siger Kasper Møller Hansen til Ritzau.

Fem af de kommuner og valgsteder i landet, der indgår i Ritzaus rundspørge om stemmeprocenten ved valget, havde fra morgenstunden tirsdag talt deres brevstemmer med, og her var antallet af stemmer vokset med mindre end to procentpoint.

Ved valget i 2009 havde 7,43 procent stemt klokken 10 på valgdagen, mens tallet denne gang er vokset til 9,16 procent. Altså en forskel på 1,73 procentpoint.

- Det tyder på, at det ikke er nok at gøre det lettere at brevstemme med mobile valgsteder og lignende, men at der skal en mentalitetsændring til, siger Kasper Møller Hansen.

Han henviser til Sverige, hvor det ikke hedder at "brevstemme", men at stemme på forhånd, at "förtidsrösta". 

I Sverige er det blevet mere normalt at stemme før valget, og hele 22 procent af svenskerne "förtidsröstade" ved riksdagsvalget i 2006. Det er fire gange flere end ved folketingsvalg i Danmark.

Kasper Møller Hansen peger imidlertid på, at stemmeprocenten ved dagens kommunal- og regionsvalg ikke nødvendigvis behøver at ende lige så lavt som sidst. 

- Den samlede valgdeltagelse kan nå at rette sig, hvis folk finder vej til valgstederne i løbet af dagen, siger han.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.