Vold på jobbet koster en milliard om året

14/11/2012 14:53

Ritzau

Det koster i sygefravær, når skolelærere bliver slået, eller sygeplejersker bliver sparket.

Vold på jobbet koster ikke bare blå mærker og ar på sjælen. Det slår også store huller i samfundsøkonomien. Faktisk koster volden samfundet omkring en milliard om året alene på grund af øget sygefravær, viser beregninger lavet af FTF på baggrund af en ny undersøgelse. Her har 15.000 FTF'ere har svaret på spørgsmål om deres psykiske arbejdsmiljø, skriver Avisen.dk. Alene på FTF-arbejdspladserne, der har 390.000 ansatte, giver volden 117.800 ekstra fraværsdage - svarende til 250 millioner kroner. Ganger man tallet op på samfundsplan ryger det op på over en milliard.

- Det er vildt mange penge. Det viser, at man skal tage vold meget mere alvorligt. Ikke bare på grund af konsekvenserne for den enkelte, men også fordi det koster så meget for samfundet, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, til Avisen.dk.

FTF er hovedorganisation for en række fagforeninger, der organiserer blandt andet sygeplejersker, pædagoger, lærere, ansatte inden for bank og forsikring, socialrådgivere og fysioterapeuter. Næsten hver tiende FTF'er har været udsat for fysisk vold inden for det seneste år. Af dem har godt en tredjedel fået synlige blå mærker eller skader på kroppen.
I tørre tal er resultatet, at voldsramte har 50 procent så mange sygedage, som andre. 10,6 fraværsdage om året som følge af sygdom mod 7,4 sygefraværsdage hos de ikke voldsramte. Oveni kommer konsekvenser som øget risiko for førtidspensionering, stress og depression, som FTF ikke har regnet på. 

FTF mener, at nedskæringerne i det offentlige er med til at forklarer stigningen i voldsepisoder. For eksempel er problemet med vold på jobbet vokset inden for dag- og døgninstitutionsområdet. Her var andelen, der har været udsat for vold indenfor de seneste 12 måneder ni procent i 2001, 12 procent i 2006 og 15 procent i 2011.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce