Vold på jobbet koster en milliard om året

14/11/12 1:53

Ritzau

Det koster i sygefravær, når skolelærere bliver slået, eller sygeplejersker bliver sparket.

Vold på jobbet koster ikke bare blå mærker og ar på sjælen. Det slår også store huller i samfundsøkonomien. Faktisk koster volden samfundet omkring en milliard om året alene på grund af øget sygefravær, viser beregninger lavet af FTF på baggrund af en ny undersøgelse. Her har 15.000 FTF'ere har svaret på spørgsmål om deres psykiske arbejdsmiljø, skriver Avisen.dk. Alene på FTF-arbejdspladserne, der har 390.000 ansatte, giver volden 117.800 ekstra fraværsdage - svarende til 250 millioner kroner. Ganger man tallet op på samfundsplan ryger det op på over en milliard.

- Det er vildt mange penge. Det viser, at man skal tage vold meget mere alvorligt. Ikke bare på grund af konsekvenserne for den enkelte, men også fordi det koster så meget for samfundet, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, til Avisen.dk.

FTF er hovedorganisation for en række fagforeninger, der organiserer blandt andet sygeplejersker, pædagoger, lærere, ansatte inden for bank og forsikring, socialrådgivere og fysioterapeuter. Næsten hver tiende FTF'er har været udsat for fysisk vold inden for det seneste år. Af dem har godt en tredjedel fået synlige blå mærker eller skader på kroppen.
I tørre tal er resultatet, at voldsramte har 50 procent så mange sygedage, som andre. 10,6 fraværsdage om året som følge af sygdom mod 7,4 sygefraværsdage hos de ikke voldsramte. Oveni kommer konsekvenser som øget risiko for førtidspensionering, stress og depression, som FTF ikke har regnet på. 

FTF mener, at nedskæringerne i det offentlige er med til at forklarer stigningen i voldsepisoder. For eksempel er problemet med vold på jobbet vokset inden for dag- og døgninstitutionsområdet. Her var andelen, der har været udsat for vold indenfor de seneste 12 måneder ni procent i 2001, 12 procent i 2006 og 15 procent i 2011.
/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.