BNP: Dansk økonomi skuffer i 2013

Selvom den økonomiske udvikling herhjemme skuffede sidste år, så kan der vente bedre tider i 2014.

Økonomien i fjerde kvartal af 2013 skrumpede med 0,5 procent, mens den samlede vækst for helåret endte på 0,4 procent. Det viser nye BNP-tal fra Danmarks Statistik.

Dermed kan det samlede billede for dansk økonomi i 2013 opgøres til at være et "nitteår", lyder det hos makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Selvom ord som forårsstemning og stemningsskifte har været gængse overskrifter for dansk økonomi, understreger dagens BNP-tal, at stilstand har været den mest passende overskrift for dansk økonomi i 2013, siger makroøkonomen.

Peter Bojsen Jakobsen vurderer, at det særligt var udviklingen i lagerbeholdningen, som var medvirkende til at lægge en dæmper på væksten herhjemme i fjerde kvartal.

- Hvilket tilslører den faktiske udvikling i dansk økonomi. Fraregner man lagrene var der nemlig kun tale om et fald på 0,1 procent, påpeger Peter Bojsen Jakobsen.

Et andet trist element i væksttallene er ifølge makroøkonomen privatforbruget, som i fjerde kvartal ikke kom op i gear, hvorfor det samlede privatforbrug faldt med 1,3 procent i fjerde kvartal.

- Selvom stormene Bodil og Allan har haft en stor betydning for faldet i privatforbruget, bekræfter dagens tal, at de danske forbrugere fortsat hænger med næbet, efter de har set en stor del af deres formue forsvinde, da boligboblen sprang i 2007, lyder det.

Hos Peter Bojsen Jakobsen peger meget dog i retning af, at vinden vender for dansk økonomi i 2014.

- Humøret blandt hos de danske virksomheder og forbrugere er højt, finanspolitikken hjælper til, og mildere vinde ser ud til at blæse over verdensøkonomien, siger han og uddyber:

- Det høje humør blandt virksomhederne og de mildere vinde over verdensøkonomien kan resultere i, at væksten i 2014 bliver den højeste i tre år.

Peter Bojsen Jakobsen og kollegerne fra Sydbank venter således en dansk vækst i økonomien på 1,3 procent i 2014.

- Der er dog fortsat stor usikkerhed, og den mulige vending er fortsat meget skrøbelig, understreger Sydbanks makroøkonom.

/ritzau/

 

Emneord: Danmark, BNP
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Social
  Naturen er stadig åben: Nu bliver det nemmere at finde lokale naturoplevelser

  Mens COVID19 holder Danmark lukket, finder mange danskere ud i naturen. Miljøminister Lea Wermelin lancerer 2. april en opdateret guide til landets naturoplevelser. På udinaturen.dk kan du få inspiration til ture nær dig og i hele Danmark. Og der er god plads til at holde afstand i naturen.

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Covid-19: Forsyningssikkerheden er høj på energiområdet

  Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at Covid-19-situationen ikke påvirker energiforsyningssikkerheden. Beredskaberne for energi- og forsyningssektoren fungerer som planlagt, og der er et tæt samarbejde mellem relevante myndigheder og aktører.

 • 13.03.20 Politik
  Fire nye initiativer skal holde hånden under danske arbejdspladser

  Regeringen offentliggør nye initiativer, der skal bidrage til at holde hånden under danske arbejdspladser.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.