BNP: Dansk økonomi skuffer i 2013

Ledelse

28/02/2014 10:26

Selvom den økonomiske udvikling herhjemme skuffede sidste år, så kan der vente bedre tider i 2014.

Økonomien i fjerde kvartal af 2013 skrumpede med 0,5 procent, mens den samlede vækst for helåret endte på 0,4 procent. Det viser nye BNP-tal fra Danmarks Statistik.

Dermed kan det samlede billede for dansk økonomi i 2013 opgøres til at være et "nitteår", lyder det hos makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Selvom ord som forårsstemning og stemningsskifte har været gængse overskrifter for dansk økonomi, understreger dagens BNP-tal, at stilstand har været den mest passende overskrift for dansk økonomi i 2013, siger makroøkonomen.

Peter Bojsen Jakobsen vurderer, at det særligt var udviklingen i lagerbeholdningen, som var medvirkende til at lægge en dæmper på væksten herhjemme i fjerde kvartal.

- Hvilket tilslører den faktiske udvikling i dansk økonomi. Fraregner man lagrene var der nemlig kun tale om et fald på 0,1 procent, påpeger Peter Bojsen Jakobsen.

Et andet trist element i væksttallene er ifølge makroøkonomen privatforbruget, som i fjerde kvartal ikke kom op i gear, hvorfor det samlede privatforbrug faldt med 1,3 procent i fjerde kvartal.

- Selvom stormene Bodil og Allan har haft en stor betydning for faldet i privatforbruget, bekræfter dagens tal, at de danske forbrugere fortsat hænger med næbet, efter de har set en stor del af deres formue forsvinde, da boligboblen sprang i 2007, lyder det.

Hos Peter Bojsen Jakobsen peger meget dog i retning af, at vinden vender for dansk økonomi i 2014.

- Humøret blandt hos de danske virksomheder og forbrugere er højt, finanspolitikken hjælper til, og mildere vinde ser ud til at blæse over verdensøkonomien, siger han og uddyber:

- Det høje humør blandt virksomhederne og de mildere vinde over verdensøkonomien kan resultere i, at væksten i 2014 bliver den højeste i tre år.

Peter Bojsen Jakobsen og kollegerne fra Sydbank venter således en dansk vækst i økonomien på 1,3 procent i 2014.

- Der er dog fortsat stor usikkerhed, og den mulige vending er fortsat meget skrøbelig, understreger Sydbanks makroøkonom.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce