Bødskov afviser flere ændringer af udlændingeloven

Justitsministeren mener ikke, at han og regeringen burde have grebet ind, før Im og hendes mor blev udvist.

Regeringen er parat til at ændre udlændingeloven, så man ikke udvises, hvis den herboende ægtefælle dør. Også med tilbagevirkende kraft, hvis alle Folketingets partier bakker op.

Men der bliver ikke tale om, at kigge på andre områder eller andre sager, hvor udlændingeloven kan have haft utilsigtede konsekvenser, fastslår justitsminister Morten Bødskov (S).

- Det er det her, vi taler om. Der er ikke tale om en generel revision af udlændingeloven, siger Bødskov til Ritzau.

Efter et tiltagende politisk krav om at gribe ind for at hjælpe syvårige Im Nielsen og hendes thailandske mor, der er blevet udvist, efter at Ims stedfar døde sidste år, har regeringen droppet den principielle afvisning af lovgivning med tilbagevirkende kraft.

- Det her er en ulykkelig sag, og derfor har regeringen sagt, at vi er parat til at ændre lovgivningen fremadrettet.

- Nu er der flere af Folketingets partier, som har antydet, at man skal se på mulighederne for at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft. Derfor inviterer vi til et møde, så partierne får lov til at fremlægge deres synspunkter, og så vil vi høre på dem der.

- Men det er et meget principielt spørgsmål, og hvis vi skal den vej, så mener jeg, det er rimeligt, at så bakker alle partier op, siger Bødskov, som vil have sikkerhed for, at der også er opbakning til loven efter et regeringsskifte.

Spørgsmål: Er du ikke ærgerlig over, at I ikke har ændret reglerne tidligere? I kunne jo godt have taget fat på det her tidligere i jeres regeringstid, inden Im og hendes mor blev udvist?

- Jeg har godt lagt mærke til, at der er nogen, der påstår, at jeg kan gribe ind i enkeltsager. Det kan jeg ikke. Det er sager, der behandles uafhængigt af Udlændingestyrelsen, Udlændingenævnet og nu også af Byretten i Hjørring her i den konkrete sag.

Spørgsmål: Men I kunne jo godt have kigget på noget før, om lovgivningen skulle ændres?

- Det ville være et brud på loven, hvis jeg bryder ind i enkeltsager og ændrer lovgivningen på baggrund af en enkeltsag. Det kan jeg ikke gøre. Jeg kan ikke gribe ind i enkeltsager. Sagen har kørt sin gang, vi har set konsekvenserne af det, og så siger vi, at nu er vi klar til at ændre lovgivningen fremadrettet.

Spørgsmål: Men du har været gjort opmærksom på den konkrete sag siden december 2012. Kunne du ikke have indkaldt til et møde med Folketingets partier, om hvordan man kan ændre lovgivningen, noget før?

- Jeg kan forsikre dig om, at som minister for udlændingeområdet, så får man rigtigt mange henvendelser om konkrete sager, om lovgivningen og dens konsekvenser. Derfor er det rigtige at gøre, at når man har en sag, der er afsluttet ved byretten, og ser, at den har urimelige konsekvenser, så kan man ændre lovgivningen, siger han.

Justitsministeren vil derimod godt kritisere de borgerlige oppositionspartier for ikke at have ændret på reglerne, mens de sad på ministerkontorerne.

- Man skal huske på, at de her regler har eksisteret siden 1983. Særligt partiet Venstre, som nu er klar til at ændre reglerne, skylder en forklaring på, hvordan det kan være, at de ikke gjorde det, dengang de selv havde magten.

/ritzau/

 

Emneord: Udvisning, Udlændingeloven, Morten Bødskov
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20 Politik
  COVID-19: Regeringen iværksætter en række initiativer som hjælp for dansk økonomi

  Regeringen offentliggjorde tirsdag tre initiativer, der skal hjælpe med at afbøde de negative økonomiske konsekvenser, som spredningen af coronavirus allerede har og vil kunne få. Initiativerne er rettet mod både de virksomheder, der allerede nu oplever negative økonomiske konsekvenser, og mod mere generelt at holde hånden under dansk økonomi i en vanskelig situation.

 • 03.12.13 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod spiritus- og narkobilisme

  Justitsminister Morten Bødskov lancerer nu en ny strategi mod spiritus- og narkobilisme. Strategien sætter ind over for personer, der bliver ved med at køre spiritus- eller narkopåvirket. Politiets adgang til at konfiskere køretøjet øges, og der skabes mulighed for straksfratagelse af kørekortet. Der vil fremover også blive stillet krav om kurser til personer, der har kørt narkokørsel.

 • 29.10.13 Politik
  Ny rocker- og bandepakke: Fast greb om banderne

  Regeringen forstærker den massive indsats på rocker- og bandeområdet og præsenterer i dag en lang række nye initiativer, der skal styrke den samlede indsats mod rocker- og bandekriminalitet.

 • 09.10.13 Politik
  Tidlig indsats skal forhindre børn og unge i kriminel løbebane

  Social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen og justitsminister Morten Bødskov er klar med et nyt udspil, der skal fremme brugen af sociale sanktioner over for børn og unge, som begår kriminalitet.

 • 16.08.13 Politik
  Udrejsecenter skal få flere asylansøgere til at rejse hjem

  Sjælsmark Kaserne skal fremover huse et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere. Regeringen tager dermed et nyt skridt for at styrke arbejdet med at få flere afviste asylansøgere til at rejse ud af landet.