En boksering, der udvikler børnenes selvværd, en socialrådgiver i dagtilbud og en familiestue, hvor familier mødes med andre familier og pædagoger, er nogle at indsatserne for hjælpe udsatte børn tidligt.

Børn skal hjælpes tidligt til godt liv

Velfærd

17/09/2014 09:30

Nick Allentoft

I Frederikshavn har man i fem år arbejdet målrettet med en tidlig indsats for udsatte børn. Det virker, fortæller kommunen til DR Nordjylland. Selv Niels Egelund er positiv.

En boksering, der udvikler børnenes selvværd, en socialrådgiver i dagtilbud og en familiestue, hvor familier mødes med andre familier og pædagoger.

Det er blot nogle af de 30 projekter man siden 2009 har arbejdet med i Frederikshavn på børne- og ungeområdet, hvor man har haft stort fokus på udfordrede børn tidligt i livet.

De erfaringer har været så positive, at Frederikshavn Kommune i dag inviterer til konferencen "Barndommens Gade 2014" hvor pædagoger, kommunale forvaltningsfolk og undervisere fra hele landet deltager.

Blandt de mest opsigtsvækkende erfaringer er "familiestuen" - et nyt tiltag, der ved at inddrage forældrene, skal tage fat i de problemer, som børnene måtte have med sig hjemmefra. Her skal en forælder i to halve børnehavedage lave aktiviteter sammen med børn og andre forældre, under pædagogers opsyn.

- Vi har fået en helt anden familie. Vores datter er blevet nemmere at være sammen med. Vi har fået en gladere hverdag både i børnehaven og på hjemmefronten, siger en mor, der sammen med datter og mand har deltaget i familiestuen,

Professor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Niels Egelund har fulgt initiativerne og mener andre kommuner kan lære af Frederikshavn.

- Jeg tror, det vil have en stor effekt, for der er ikke tvivl om, at der er tale om en stor opgradering af både det pædagogiske personale og af deres praksis.

For der kan være en økonomisk gevinst i at tage fat i de problemer, der måtte være, tidligt i barnets liv.

- Da vi ved, at det er syv gange billigere at lave en indsats overfor børn der har udfordringer, når de er tre år, end når de er femten, så synes jeg, det er rigtig godt af kommunen at have gennemført det her, siger Niels Egelund.

I fem år har kommunen arbejdet med projekt Barndommens Gade med pædagogisk konsulent Elsebeth Wiwe i front.

Målinger viser, at kommunen er lykkedes med at fange udsatte børn tidligere, og de får bedre trivsel i børnehaven. Kvaliteten i dagtilbuddene er højnet, siger Elsebeth Wiwe.

- Vores børn og familier bliver set, hørt og taget alvorligt. Og vi har et tilbud til dem alt efter, hvad de har behov for. Det vi kan særligt i Frederikshavn er, at vores pædagoger laver en slags forskning i deres pædagogiske praksis, som har ført til helt konkrete udviklingstiltag, siger hun.

600 pædagoger, forvaltningsfolk og undervisere fra hele landet og enkelte udlændinge deltager i Skagen i konferencen Barndommens Gade, der starter i dag og varer frem til fredag.

Mest Læste

Annonce