Børnerådet: Tvangsfjernelse af 15-årig lyder fornuftig

Der er ingen grund til at betvivle tvangsfjernelse af 15-årig af frygt for radikalisering, siger Børnerådet.

Aarhus Kommune gjorde efter alt at dømme det helt rigtige, da myndighederne i september 2014 tvangsfjernede en 15-årig dreng med henvisning til, at faren ville radikalisere ham og sende ham til Syrien.

Det siger Børnerådets formand, Per Larsen, efter at have læst om sagen. 

- Jeg går ud fra, at Aarhus Kommune har varetaget barnets tarv bedst muligt. Jeg tolker det som en handling for at beskytte et barn mod en skrækkelig oplevelse, siger Per Larsen til Ritzau.

- Hvis den radikalisering, som vi hører om her, kan udsætte barnet for nogle begivenheder, som et barn efter vores mening ikke bør udsættes for, så er der ikke så meget at spille om, mener formanden.

Efter fjernelsen fra hjemmet er drengen blevet placeret på en sikret institution for unge. En beslutning, som Eva Smith, professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet, finder kritisabel.

- Hvis man er bange for, at drengen skal blive radikaliseret, så nytter det ikke at fjerne ham fra hjemmet - og da slet ikke at anbringe ham på en sikret institution med unge, der har begået kriminalitet, siger hun til Jyllands-Posten.

Den kritik deler Per Larsen imidlertid ikke.

- Det kommer fuldstændig an på, hvordan man har placeret barnet og under hvilke omstændigheder. Jeg går ud fra, at det er vurderet til at være det bedste for barnet, siger formanden.

Tvangsfjernelsen skete blandt andet efter underretninger fra skolen og politiet om, at drengen havde sagt, at "man gerne må slå jøder ihjel" og "selvmordsbomber er ok, hvis det er for at ramme de vantro".

Faren, som har dansk statsborgerskab, afviser over for Jyllands-Posten, at han skulle have søgt at radikalisere sønnen.

/ritzau/

Emneord: Tvangsfjernelser, Radikalisering, Børnerådet, Tvangsanbringelser
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 22.05.19 Velfærd
  Det siger børnene selv om daginstitutionerne og deres voksne

  Børnerådet har interviewet 1278 børn om deres tilværelse i dagsinstitutionen. Det er der kommet sjove og tankevækkende svar ud af. Læs flere her.

 • 10.03.15 Velfærd
  Forebyggelse af ensomhed, angst, depression og radikalisering: Der skal være en psykoterapeut på hver en skole

  Der er et stigende pres i uddannelsessystemet. Danske børn og unge har det psykisk dårligt. Skole- og ungdomsvejlederne melder om flere og flere elever, der er ramt af stress, ensomhed, angst og mobning. Der er ofte en ringe kontakt mellem forældre og børn i vores travle og opsplittede liv. Børn og unge savner stabilitet. De savner simpelthen nogen, der vi lytte til dem, så de ikke føler skam over at opleve problemer i deres liv.

 • 23.09.14 Velfærd
  Kan skolen forebygge radikalisering?

  Et nyt forskningsprojekt om demokrati, køn og udkant i Region Sjællands skoler går nu i gang med støtte fra Ligestillingsministeriet.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod radikalisering og ekstremisme

  Socialminister Manu Sareen og justitsminister Karen Hækkerup præsenterer i dag regeringens nye handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Regeringen styrker forebyggelsesindsatsen på alle fronter og strammer lovgivningen bl.a. for at sætte en stopper for det stigende antal unge, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe.