Boligselskaber har problemer: Psykisk syge skaber utryghed hos naboer

Boligselskaber slår alarm. Alvorligt psykisk syge svigtes af psykiatrien og kommunerne.

De råber fra altanen, føler sig udspioneret af naboen eller lader bunker af skrald vokse foran døren. 

Boligselskaber må tage sig af et stigende antal lejere, som er så plaget af psykisk sygdom, at de ikke magter at bo i egen lejlighed.


I BL - Danmarks Almene Boliger -, der organiserer 550 boligorganisationer, siger formand Palle Adamsen, at målet om, at psykisk syge skal være indlagt kortest mulig tid og i stedet leve som andre, er gået for vidt. 

- Tanken er god, men den kolliderer med virkeligheden i et boligselskab. Når mennesker skal lære at leve med deres vrangforestillinger, risikerer det at gå ud over naboerne.

Landets største boligselskab, KAB, har lang erfaring med at støtte psykisk syge lejere, men der er flyttet så mange alvorligt syge ind, at boligselskabet nu slår alarm.


- De seneste år har vi fået flere alvorligt psykisk syge, som vi har vanskeligt ved at håndtere. De isolerer sig og udviser en adfærd, som bekymrer naboerne, siger direktør Jens Elmelund.

Han opfordrer de psykiatriske afdelinger til at følge udskrevne patienter tættere, så der er større sikkerhed for, at de tager deres medicin. Desuden skal kommunerne blive bedre til at stå klar med en støtteperson, som kan kontaktes, hvis det går galt.

- Men desværre ser vi alt for ofte, at folk overlades til sig selv, og dermed bliver ansvaret vores. Vi har haft opgange, hvor de øvrige beboere er flyttet, fordi det har været for belastende, siger Jens Elmelund.

Samme erfaring har en række andre boligselskaber, som Ritzau har kontaktet. De fortæller samstemmende, at de får flere beboere med alvorlige psykiske lidelser, ofte kombineret med et misbrug eller kriminalitet.

- Det kan være mennesker, som skriger om natten til gene for de andre beboere. I nogle tilfælde forsøger vi sammen med kommunen at få dem indlagt, men det er blevet sværere, fordi der mangler sengepladser, siger Pia Mikkelsen, boligsocial medarbejder i Boligselskabet Sjælland.

/ritzau/

Emneord: Psykisk sygdom, Psykisk syge, Boligselskabernes Landsforening, Almene boliger, Palle Adamsen, Psykiatrien
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 06.01.16 mogens seider
    Boligselskaber slår alarm. Alvorligt psykisk syge svigtes af psykiatrien og kommunerne.

    Det er overraskende at det kommer bag på os, at naboerne i boligselskaberne reagerer. Det er almen viden, at kommunerne siden kommunal reformen har gennemført massive hjemtagelse fra Bo institutioner / bo- miljøer for mennesker med psykiske lidelser. Psykisk syge borgere der har været omgivet af 24 timers omsorg er nu overladt til 30 minutters ugentlig besøg af en hjemmevejleder eller støtte kontaktperson. Vi taler om mennesker med komplekse psykiske og sociale udfordringer der har behov for relationer, støtte, hjælp, vejledning, nærvær og at være en del af et fællesskab, som overlades stort set til sig selv. Deres kommunikation bliver aparte, da det er den måde omverdenen opdager / oplever, at der reelt er et menneske, som bor og lever i den konkrete lejlighed. Det er ydmygende for den enkelte og meget vanskeligt for naboerne. Naboerne er ofte hjælpsomme i starten, men deres tålmodighed og kompetencer løber ud, når deres oplevelser med den psykisk syge bliver uforståelige og ikke daner mening for dem. Det kunne være interessant at få lavet en undersøgelse i landets kommuner om hvor mange ressourcer , der er afsat til støtte, hjælp og omsorg til mennesker med komplekse psykiske lidelser. Min opfattelser er at hjælpen er indskrænket kolossalt og besparelserne har været enorme. Prisen betales af de psykisk syge og naboerne står som desperate tilskuere og ser et menneskeliv i kaos, der desperat forsøger at kommunikere med omverden med udtryksformer, der for andre er uforståelige. Civilsamfundet kan hjælpe, men ansvaret ligger i velfærdssystemet. Em sød og venlig nabo er vigtig, men professionel er afgørende for at livet kan lykkes for nogle af disse mennesker.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også