Her er det Avedøreværket

Borgere på landet får billigere varme

Infrastruktur

27/11/2014 10:00

Nick Allentoft

50 kraftvarmeværker får i ny energiaftale lov til at fyre med billigere biomasse i stedet for den dyrere naturgas. Det giver Udkanstsdanmark billigere varme.

Det er særligt borgere på landet, der får flere penge i pungen, når de 50 dyreste kraftvarmeværker får lov til at fyre med billigere biomasser som halm og træpiller i stedet for den dyre naturgas. 

Det fremgår af en ny energiaftale, som samtlige partier med undtagelse af Liberal Alliance står bag.

50 kraftvarmeværker kan straks søge Energistyrelsen, så i alt 85 værker kan bygge små biokedler, der vil sænke varmeprisen voldsomt, når kraftvarmeværker begynder at fyre med billig biomasse. Samtidig kan kraftvarmeværkerne bruge store varmepumper, som kan udnytte overskudsstrøm fra vindmøller.

Desuden kan store kraftværker som Asnæsværket ved Kalundborg spare penge ved at skifte fra kul til biomasse. 

Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. De har tidligere advaret om langt højere varmepriser, hvis kraftvarmeværker fortsat skulle fyre med naturgas. Tal fra tænketanken Grøn Energi har nemlig vist, at godt 400.000 husstande kunne få et årligt smæk på 4300 kroner på varmeregningen, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Derfor foreslog Dansk Fjernvarme, at værkerne ikke skulle tvinges til at fyre med naturgas. De kunne bruge solvarme, varmepumper, biokedler og anden grøn teknologi med konkurrencedygtige priser.

– Det har været en mærkesag for os, at disse værker får mulighed for at skrotte tvangsbindingen til dyr naturgas, for det har bragt deres forbrugere i en håbløs situation med horribelt store varmeregninger. Det er nu heldigvis snart fortid, siger Kim Mortensen.

Energiforliget fra 2012 begrænser virksomhedernes brug af fossilt brændsel som olie, kul og naturgas. Det skal sænke CO2-udslippet med én million ton årligt. 

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) forventer, at forbrugerne kommer til at tjene godt på den nye aftale.

- Groft sagt kan værker, der bruger de nye muligheder og omstiller til ny teknologi, i gennemsnit reducere varmeprisen med 2.-3.000 kroner pr. husholdning pr. år. Da vi tog de første 35 værker, fik folk reduceret deres varmeregning med 5.-10.000 kroner, og nu tager vi så 50 værker mere, siger Rasmus Helveg Petersen.

Venstre mener, at forliget særligt kommer landbruget til gode, da borgerne i landdistrikter årligt sparer tusinder af kroner, samtidig med at landmænd kan levere biomasse til kraftvarmeværkerne.

Det vurderer Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

- Nu går et gammelt Venstre-ønske i opfyldelse. Lokalt kan man anvende biomasse, herunder halm, træpiller og andre former. De fleste værker vil anvende lokal biomasse. Det vil være det billigste og nemmeste at håndtere, siger Lars Christian Lilleholt.

Enhedslisten vil meget hellere have varmepumper end biomasse af hensyn til miljøet, fastslår energi ordfører, Per Clausen.

- Varmepumper er en god og effektiv måde at udnytte overskydende el fra vindmøller. Det er godt at producere fjernvarme, som er miljømæssigt bæredygtig. Det kan være en kombination af varmepumper, sol energi og geotermi (jordvarme), mener Per Clausen.

ritzau/

Mest Læste

Annonce