Borgmester undrer sig: Boligejere tvinges til at skylde i skat

Infrastruktur

08/06/2018 11:30

Nick Allentoft

Stigende grundskyld får boligejere til at ophobe skattegæld uden mulighed for at betale pengene de næste år. Borgmester Thomas Adelskov er forundret.

Tosset og bureaukratisk - direkte tåbeligt, skriver borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, om en folketingsbeslutning om ejendomsskatten.

I disse dage modtager mange boligejere et brev, som pålægger dem at låne penge af kommunen til at betale en stigende skatteregning. Årsagen er, at grundskylden igen kan stige år for år. Det skriver Jyllands-Posten.

Siden valget har grundskylden været fastlåst, men i 2017 besluttede Folketinget i en aftale om fremtidens boligskat, at grundskylden igen må stige op til syv procent om år, indtil et nyt system træder i kraft i 2021. Til gengæld vil det beløb, som grundskylden stiger med, blive indefrosset. Det betyder, at boligejerne låner pengene rentefrit af kommunen og først behøver at betale dem tilbage, når huset sælges.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Thomas Adelskov har delt et billede af sin ejendomskatteopgørelse på Facebook, hvor han undrer sig over fremgangsmåden. 

"Dette er desværre ikke en joke. Alle boligejere har netop fået brev om ejendomsskatten for juli. Heri kan man læse, at regering og folketing har besluttet, at noget af ejendomsskatten (stigningen for 18) ikke skal indbetales nu - MEN i stedet oprettes et lån for beløbet, som senere skal betales tilbage? Det gælder alle stigninger over 200 kroner. Jeg har ikke bedt om at der optages lån på mine vegne, skriver Adelskov, der tidligere har siddet i Folketinget men de senere otte år været borgmester i Odsherred.    Ifølge borgmesteren har brevet fra skattemyndighederne ført til et stormløb på kommunens skattekontor. Han opfordrer til, at borgere retter frustrationer over statens beslutninger til Folketinget.    - Medarbejderne på kommunens ejendomsskattekontor bestormes i disse dage af boligejere, der ligesom jeg ikke fatter en pind af folketingets beslutning. Min opfordring: lad være at lade frustrationen gå ud over de kommunale medarbejdere - ring til Christiansborg I stedet, skriver Thomas Adelskov.  

Det er hverken muligt at sige nej til indefrysningen eller at indfri lånet de næste tre år. Først i 2021 kan boligejerne få lov til at betale tre års ophobet skattegæld. 

Bankernes organisation, Finans Danmark, har kritiseret den tvungne låneordning og kaldt det "principielt uheldigt, at man bliver pålagt en skattestigning", som der ikke er mulighed for at betale med det samme.

Dansk Ejendomsmæglerforening finder det uhensigtsmæssigt, at mange tvinges til at bruge det offentlige som bank.

Parcelhusejernes Landsforening har allerede fået flere henvendelser fra medlemmer, der undrer sig.

- Folk siger, at de ikke vil skylde det offentlige noget. De vil have lov til at betale med det samme, siger formand Allan Malskær til Jyllands-Posten.

For en bolig med en grundværdi på cirka 800.000 kroner vil den ophobede skattegæld efter tre år være omkring 8000 kroner. Det viser et regneeksempel fra Skatteministeriet.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) ville det kræve et nyt, dyrt it-system, hvis indefrysningen skal gøres frivillig. Han understreger, at boligejerne i de næste tre år ikke skal betale renter af gælden, der indefryses.

- Der er ingen, der lider økonomisk overlast af den model, der er valgt. Det er det vigtigste, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Ifølge Danmarks Statistik stiger grundskylden på landsplan med 1,3 milliarder kroner i år sammenlignet med 2017.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce