Byrådskandidaterne vil af med regionerne

Et flertal af byrådskandidaterne går ind for at nedlægge regionerne. Heriblandt en del socialdemokrater.

Fronterne er fortsat trukket op mellem kommuner og regioner. I hvert fald hvis man spørger byrådskandidaterne til dette års kommunalvalg.

Således sige 47 procent af de 3292 byrådskandidater, der har svaret på en Ritzau-rundspørge, ja til at nedlægge de fem regioner. 44 procent svarer nej.

Det er dog ikke et overraskende resultat, når man spørger kommunalpolitikere, påpeger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

- Kommunerne og regionerne kæmpede om opgaverne dengang, man lavede strukturreformen, og konkurrenceforholdet mellem de to niveauer er nok ikke helt dødt endnu, siger han.

Hovedparten af ja-stemmerne til at nedlægge regionerne kommer fra de borgerlige partier, der traditionelt går ind for at lukke og slukke for regionsrådene.

Men overraskende svarer cirka hver tredje socialdemokratisk byrådskandidat også ja.

Heriblandt Jan Dyhrberg (S), der genopstiller i Skive Kommune.

- Jeg synes dybest set, at regionerne er unødvendige. De er bare et ekstra organ, som koster en masse penge at drive.

- Vi kunne lige så godt have delt opgaverne mellem staten og kommunerne, siger han.

Sara Emil Baaring (S), der genopstiller i Assens Kommune, mener også, at regionsrådene skal sløjfes. For hende handler det dog om at sikre mere gennemsigtighed for borgerne.

- Jeg synes, at regionerne bliver klemt mellem kommunal debat og folketingsdebat. Og så er det bedre at lægge de områder ind under henholdsvis Folketinget og kommunerne.

- De hviler på et lidt spinkelt grundlag - også ude i befolkningen, hvor der ikke rigtig er opbakning, påpeger den fynske byrådskandidat.

Ulrik Kjær er ikke overrasket over, at en tredjedel af de socialdemokratiske kommunalpolitikere vil af med regionerne.

Men han finder tallet interessant, fordi det afslører uenighed om regionerne hos Socialdemokraterne.

- Og det vil gøre det nemmere for partiet at skifte holdning på et tidspunkt, siger kommunalforskeren.

/ritzau/

 

Emneord: KV13, Kommuner, Regioner, Nedlægning, Ulrik Kjær
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.02.15 Politik
  Silkeborg lægger afstand til firmaer i skattely

  Bred tilslutning i Silkeborg Byråd til, at Silkeborg Kommune ”ønsker” og ”skal tilstræbe at undgå” at handle med selskaber og firmaer, som benytter skattely.

 • 12.11.14 Politik
  Kommuner skal tænke kreativt om køn i nyt netværk

  Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har startet et netværk af syv kommuner, som skal se på, hvordan de gode eksempler for ligestilling i kommunernes service til borgerne kan udbredes til resten af landet.

 • 23.10.14 Velfærd
  Få kommuner byder på egne opgaver

  Kun få kommuner og offentlige myndigheder byder selv på opgaver, de har sendt i udbud. Det viser ”Analyse af omfanget af og erfaringer med kontrolbud”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har udarbejdet.

 • 28.05.14 Ledelse
  Stort overskud i Rødovre Kommune

  Rødovre Kommune gik ud af 2013 med et mindreforbrug på 49,5 mio.kr. Det skyldes først og fremmest, at hele organisationen har holdt igen for at undgå økonomiske sanktioner fra staten. Mindreforbruget er ikke gået ud over serviceniveauet, der er blevet fastholdt.

 • 23.05.14 Velfærd
  Synlighed om resultater skal løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet

  Regioner, sygehuse og kommuner leverer god sundhedskvalitet til danskerne. Men nogle gør det bedre end andre. Det viser to nye rapporter, der sætter fokus på regioner og kommuners resultater på sundhedsområdet.