Borgerportræt, virksomhedsejer - Arbejdsmarkedsbidrag og dårlige nerver

08/11/2011 09:37

Administrator

William har aldrig været særligt optaget af at skulle være selvstændig, men da han fik et job til 25.000 kroner, besluttede han, at oprette en virksomhed. Den har til gengæld bragt en ny bekymring ind i hans liv.

”Da jeg havde afleveret blanketten, hvor jeg oprettede mit firma, fik jeg udleveret en lidt rørstrømsk folder, hvor der stod, at os virksomhedsejere var rygraden i det danske samfund. Det havde jeg ikke ventet af et offentligt kontor”
 

Virksomhedsejer, 23 år
 

I sit lille enkeltmandsfirma Nørrebro Drys sælger William grafik, tekstil-design og DJ-jobs. Han synes selv, at han er heldig.
”Det mest underholdende, som jeg kan foretage mig, er også det, som jeg tjener penge på, ” smiler han stort. Han har aldrig været særligt optaget af at skulle være selvstændig, men da han fik et job til 25.000 kroner, besluttede han, at det var på tide at oprette en virksomhed. Den har til gengæld bragt en ny bekymring ind i hans liv.
 

”Jeg får dårlige nerver hver gang, der er et brev fra SKAT. Jeg frygter, at der står en masse tal, og jeg ikke forstår, hvorfor de står der. Før da jeg bare fik SU og havde et fritidsjob, kunne jeg umuligt gøre noget helt galt. Det kan jeg nu,” siger han.
 

William synes, at det er svært at skelne mellem, hvornår han er virksomhedsejer, og hvornår han bare er en almindelig borger. På SKATs hjemmeside skal han både ind på TastSelv Erhverv og TastSelv Borger, hvis han vil lave sit regnskab korrekt.

”University of Zanzibars hjemmeside er nemmere at forstå end SKATs. Når jeg skal kontrollere min årsopgørelse, kan jeg for eksempel kun gøre det på TastSelv Borger, og jeg har faktisk aldrig forstået, hvorfor det hænger sådan sammen. Jeg har jo en erhvervsvirksomhed, så det strider i mod min selvopfattelse.”

William er også altid i tvivl om, hvad han må trække fra i skat. Han har lige lavet et tekstilprojekt til Designskolen og håber på, at han kunne sælge sit design videre til et sengetøjsfirma, men må han så trække de dyre tekstiltuscher fra?
 

”Jeg ved ikke, om jeg skal sidde og tegne direkte til kunden med tuscherne, eller om det er i mere åndelig forstand, at det skal være til virksomheden. Så jeg ender med at argumentere frem og tilbage for mig selv, inden jeg gør det. Det bliver jo sådan lidt en indianerlovgivning, ” siger han.
Sidste år fik William besked fra SKAT om, at han ikke havde betalt sit arbejdsmarkedsbidrag og derfor skyldte 1.500 kroner. Det var mange penge for William, som faktisk aldrig forstod, hvorfor han skyldte penge.
 

”Jeg tror ikke, at SKAT prøver at snyde, men det er umuligt at gennemskue, hvordan de er kommet frem til det tal. Og når man får sådan et koldt afvisende brev, som plæderer for, at man kommer til at mangle en masse penge, så føler man sig virkelig magtesløs.”
 

Heldigvis fik William hjælp af sin storebror, som opdagede, at William allerede havde betalt beløbet sammen med sin almindelige skat og derfor kun skyldte 500 kroner. Det har William nu oplyst til SKAT, men de har ikke svaret ham. William håber på, at han snart kan få råd til at have en revisor til at lave sit regnskab og gennemgå sine skattesager. Det er for kompliceret til, at han kan gøre det selv.

Mest Læste

Annonce