Mandegrupper gør en forskel for mænd med kræft

19/12/2012 14:40

Randers Kommune

Død, sygdom og efterbehandling blandet med grin, åbenhed og en god gang mandehørm er opskriften på, hvordan kræftramte mænd får energi til at leve livet efter en kræftsygdom. Det viser nye erfaringer fra Randers.


Som noget nyt har Randers Sundhedscenter oprettet en samtalegruppe for mænd, der har kræft, og det har vist sig at være en så stor succes, at der bliver oprettet nye mandegrupper:
”Gruppen har været afgørende for, at jeg er kommet videre med mit liv efter min kræftsygdom. Vi griner og græder sammen og kan snakke frit fra leveren om alle emner, fordi vi kun er mænd. Hvis vi havde siddet to mænd sammen med otte kvinder med brystkræft, havde vi ikke åbnet os på samme måde, og vi havde ikke fået et ben til jorden” siger 43-årige Steffen Nielsen, der for tre år siden fik konstateret lymfekræft.

Gruppen er et frirum
Hver anden mandag mødes otte mænd på Randers Sundhedscenter for at komme ud på den anden side af et langvarigt kræftforløb.

”Et af de største problemer ved at få en kræftdiagnose er ikke selve behandlingen, men de psykiske efterveer. Ens tanker kredser konstant om døden, og man er bange for tilbagefald samtidig med, at man er træt hele tiden. Bare det at få sat ord på alle sine tunge tanker og forestillinger gør, at tankerne bliver mere acceptable og ikke så belastende. Desuden er det en godt for mit parforhold, at jeg har gruppen, så jeg ikke overbelaster min kone,” siger Steffen Nielsen.

Gruppeforløbet på Randers Sundhedscenter har været ledet af en fysioterapeut, men det er gruppemedlemmerne, der har bestemt indholdet på møderne. Forløbet slutter i december, og de otte mænd har besluttet at køre videre på egen hånd:
”Gruppen er blevet mit frirum. Her bliver jeg forstået af andre mænd, der har været det samme igennem, som jeg har. Vi har fortsat brug hinanden, når vi for eksempel skal til efterkontrol eller får eftervirkninger af den medicin, vi tager, og derfor fortsætter vi,” forklarer Steffen Nielsen. Randers Sundhedscenter lægger fremover lokaler til de fremtidige gruppemøder.

Hjælp med sammenhæng
Den1. januar 2013 skal alle danske kommune lave kræftrehabilitering for kræftramte borgere, så de får den nødvendige hjælp til at komme videre i deres liv efter deres sygdomsforløb. Det arbejde har Randers Kommune været i gang med i flere år. Vibeke Dahl er ansat som forløbskoordinator for kræftpatienter på Randers Sundhedscenter, og det er hende, der via sit arbejde som koordinator, fik oprettet mandegruppen:

”Det gælder om hurtigt at komme i kontakt med borgerne, så de kan få den støtte, de har brug for. Nogle skal for eksempel have hjælp til at søge sygedagpenge, andre skal måske have hjælp til at søge hjemmehjælp, og atter andre ønsker at tale med mennesker, der også har kræft. Det gælder om at lytte og sørge for, at hver enkelt borger får den optimale støtte, så de igen kan vende tilbage til et liv, der giver livskvalitet,” forklarer Vibeke Dahl.

Mest Læste

Annonce