Robotsælens japanske opfinder imponeret over Fredensborg

19/10/2012 12:28

Fredensborg Kommune

De fleste forbinder babysælen Paro med velfærdsteknologi til ældre demente borgere. Siden sommeren 2012 har Fredensborg Kommune imidlertid afprøvet Parosælen på et nyt område, nemlig hos borgere inden for handicap og socialpsykiatri.

Målet med projektet er at få erfaringer med, hvordan Parosælen kan understøtte nogle af de mest pleje- og omsorgskrævende borgere på området i at opnå bedre livskvalitet. Samtidig sigter projektet også på, at give plejepersonalet nogle nye arbejdsmetoder og på den måde at kvalitetssikre kommunens tilbud til borgerne.

Projektet, der er en del af Fredensborg Kommunes satsning på velfærdsteknologi, har for alvor imponeret den japanske opfinder af robotsælen Paro, Dr. Takanori. Han var torsdag på besøg på Fredensborg Rådhus sammen med Teknologisk Institut for at høre om de foreløbige erfaringer fra projektet. Dr. Takanori er i øjeblikket ved at videreudvikle robotsælen. Han vil derfor følge Fredensborg-projektet, og de erfaringer det giver, de kommende år.

”Det er et stort klap på skulderen, at opfinderen af Parosælen, Dr. Takanori syntes vores projekt er interessant og vil høre hvilke erfaringer, vi gør os her i kommunen”, siger Morten Knudsen, direktør for Borgerservice, Job og Velfærd og fortsætter:

”Når vi får lov at give tilbagemeldinger på, hvad vi lærer ude hos borgere, så er vi med til at velfærdsteknologien er levende og hele tiden tilgodeser vores borgere mest muligt”.

Fakta om robotsælen:

• Babysælen Paro er en højteknologisk robot, der reagerer på menneskelig berøring og tale.

• Parosælen har vist sig god til at stimulere kontakt og kommunikation, samt til at ”kalde på” holdninger, følelser, hukommelse fra et levet liv, sprog, omsorg og at reducere angst. Desuden giver Parosælen en positiv effekt ved, brugerne får et ansvar og et objekt, de kan holde af.

• Parosælen er udviklet i Japan i slutningen af 1990’erne.

• I Danmark findes ca. 250 eksemplarer af Parosælen. De bruges primært indenfor demensfeltet hos ældre borgere på plejehjem.

• Fredensborg Kommune har i flere år anvendt Parosælen til ældre borgere på Pleje- og aktivitetscenter Øresundshjemmet i Humlebæk.

• Dr. Takanori er Ph. D. og Senior Research Scientist. Han er ansat ved Ministry of Economy, Trade and Industry (METI) og ved Institute of Industrial Science, University of Tokyo.

• Teknologisk Institut tilbyder kurser i brug af Parosælen og indsamler casehistorier om afprøvninger af Parosælen i forbindelse med det stigende fokus på begrebet velfærdsteknologi inden for omsorgs- og ældreområdet.
 

Mest Læste

Annonce