Visuelle værktøjer hjælper dialog

01/05/2012 11:40

Administrator

SKAT ønsker, at hjælpe små- og mellemstore virksomheder i at kunne overholde skattelovgivningen. De studerende fra Danmarks Designskole har derfor på brief fra MindLab og SKAT og i løbende dialog undersøgt, hvordan SKAT skal kommunikere til de virksomhedstyper, der er visuelt orienterede, så som håndværkere og designere. Det er nemlig dem, der ofte har forståelsesvanskeligheder omkring skattelovgivningen og tilmed mangler overblik i en travl hverdag.

"Jeg har ikke tænkt mig at sætte mig ned en halv dag og finde ud af nogle regler. Det har jeg simpelthen ikke tid til."

Susan, keramiker

De studerende kom frem til en række anderledes formater, der alle skulle bidrage til en bedre kommunikation mellem de to forskellige fagligheder, som skattemedarbejderen og den visuelle virksomhedsejer jo repræsenterer. Eksempelvis præsenterede en gruppe skattereglerne med inspiration fra fastfoodbranchen. De gav et bud på, hvordan man hurtigt kan skabe overblik over ’menuen’, og hvordan man igennem indpakningen kan friste modtageren. En anden gruppe arbejdede med spil, som en driver for at få overblik over et indberetningsår.

Andre grupper arbejdede med referencer til legetøj eksempelvis ABC-klodser, der bestod af tegnede sider, hvor virksomhedsejeren så fysisk kunne sidde og flytte rundt på deres regler og afgifter, for at skabe overblik. Nedenfor kan du se en film fra en gruppe, der arbejdede med, hvordan de fordomme der kan stå i vejen for en sund og direkte dialog, kan italesættes via et humoristisk dialogværktøj.

Processen

De studerende fra Designskolen besøgte både virksomheder og fulgte skattemedarbejdere i deres daglige arbejde. På den baggrund udviklede de dialogværktøjerne. Der blev arrangeret to udstillinger med de studerendes produkter både i MindLab og hos SKAT, sådan at både virksomhedsejere, skattemedarbejdere og andre nysgerrige kunne afprøve løsningerne. Udstillingerne var desuden en underholdende og effektiv måde, at skabe kendskab til nye ideer og metoder bredt i en stor organisation som SKAT.

Efter hver dialogudstilling blev prototypernes design forbedret, og til slut blev de endelige resultater overleveret til SKAT.

"Vi har fået en basis at nytænke vejledningen til nystartede virksomheder. Designernes anderledes faglighed gør, at de kan vise nogle helt andre måder at gøre tingene på. Der har været stor efterspørgsel på at se projekterne, fordi de studerendes arbejde giver værdi og ny viden."

Søren Eikers, Chef konsulent, Innovation og Videndeling SKAT

Mest Læste

Annonce