"Der vil ske en forholdsvis hurtig tilpasning på overenskomsterne, så mindstelønnen kommer til at skygge kontanthjælpen," siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Cepos: Lavere mindsteløn vil øge beskæftigelsen

Hvis kontanthjælpen bliver sat ned, vil mindstelønnen følge efter og flere komme i arbejde, siger cheføkonom.

Det vil være til gavn for de arbejdsløse, hvis mindstelønnen ryger ned, mener Cepos.

Den borgerlige-liberale tænketank bakker op om undersøgelser fra AE-Rådet og Rockwool Fonden, som 3F og FOA onsdag bringer til torvs i Berlingske.


Fagforbundene siger, at en nedsættelse af kontanthjælpen vil smitte af på mindstelønnen. 

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, betegner koblingen som det "pure opspind", men ifølge cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er der en klar sammenhæng mellem kontanthjælpens størrelse og de laveste lønninger på arbejdsmarkedet. 

Den første effekt af en lavere kontanthjælp vil ifølge ham være, at det bedre kan betale sig at være i job, og det vil øge beskæftigelsen.

- Og den anden vil være, at når kontanthjælpen sænkes, så vil mindstelønnen også blive reduceret, så satserne igen kommer tættere på hinanden, siger Mads Lundby Hansen. 

Og der går ikke lang tid, inden gabet bliver indsnævret, vurderer han. 

           Læs flere artikler om kontanthjælp på vores tema-side her

- Der vil ske en forholdsvis hurtig tilpasning på overenskomsterne, så den danske mindsteløn kommer til at skygge kontanthjælpen, siger han.

AE-Rådet og Rockwool Fonden er ifølge Berlingske kommet frem til de samme konklusioner.

Formændene for FOA og 3F beskylder derfor Venstre for at have en skjult dagsorden med forslaget om at indføre et "moderne kontanthjælpsloft".

- Der bliver brugt en masse ord, men jeg er ikke i tvivl om, at det dybest set handler om at sænke de laveste lønniveauer på det danske arbejdsmarked, siger Per Christensen, formand for 3F, til avisen.

Men det er ikke nødvendigvis negativt, mener Mads Lundby Hansen. 

- Lavere kontanthjælp vil trække beskæftigelsen op. Når mindstelønnen kommer lidt ned, så giver det nemmere adgang til at komme ind på arbejdsmarkedet for mindre produktive grupper. Og det er positivt, hvis svagere grupper, herunder indvandrere, kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, siger han.

Emneord: Cepos, Mads Lundby Hansen, Mindsteløn, Arbejdsløshed, Arbejdsløse, Kontanthjælp, Kontanthjælpsloft
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.06.15 Ole Pedersen
  Mindsteløn

  Jeg synes det lyder uhyggeligt, jeg er en af dem der arbejder for mindsteløn, bliver den mindre kan jeg desværre ikke leve af den, det må vel være meningen at man skal kunne klare sig selv når man arbejder, selv på mindsteløn.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.20 Social
  Microsoft og Københavns Kommune går sammen om at få ledige akademikere i digitale job

  Ledige akademikere skal med nye digitale færdigheder rykkes tættere på et job. Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i København indleder et nyt samarbejde med Microsoft, hvor ledige får tilbud om et intensivt digitalt kursus og mulighed for at komme i virksomhedspraktik og job hos en af Microsofts partnervirksomheder.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 29.06.15 Ledelse
  Fælles a-kasse-indsats forenkler jobreformen

  De fire a-kasser på FTF-området har slået sig sammen om at organisere de mange nye samtaler, som landets ca. mere end 100.000 forsikrede arbejdsløse skal have med både jobcentre og a-kasser som følge af beskæftigelsesreformen. Samarbejdet begrænser det logistikkaos og ressourcespild, som mange har frygtet.

 • 18.11.14 Velfærd
  Jobformidlingen er tilbage

  Den personlige jobformidling forsvandt med kommunalreformen. Men nu er den tilbage i Tønder Kommune

 • 13.11.14 Velfærd
  Indsatsen mod social dumping styrkes markant

  Brud på danske regler om ordentlige arbejdsvilkår er et alvorligt problem i Danmark. Derfor er regeringen, SF og Enhedslisten enige om at opruste i kampen mod social dumping med finanslovsaftalen for 2015. I alt afsættes der 120 millioner kroner til indsatsen i 2015-2018.