Billede fra video af Klemt.dk: Therese Evald fra Stemmer på Kanten til Borgermøde i Vejle 3. okt. 2013

Efter borgermøde: Chok og vrede over virkeligheden

Politikere er chokerede og vrede efter de torsdag deltog i den sociale modstandsbevægelses borgermøde i Vejle. Både SF's borgmesterkandidat og spidskandidat fra Liberal Alliance efterlyser handling.

“Jeg hørte, at nogle kommuners sagsbehandlere havde "ophævet tavshedspligten", at de lyver om at have sendt breve, at de noterer andet ned end det der er aftalt mundtligt, og at de ikke svarer på henvendelser. Og så var der 3-5-8 års sagsbehandlingstider. Hvad har vi lige gang i?”
 
Sådan spørger Liberal Alliances spidskandidat, Peter G. Harboe, i Vejle Kommune efter han forleden deltog i den sociale modstandsbevægelse, Klemts, borgermøde for hele landet. Godt 300 mennesker havde fundet vej til Vejle, og modstandsbevægelsens blot andet åbne møde.
 
SF’s borgmesterkandidat i Vejle var en anden af flere politikere, der var taget til mødet for at lytte.
 

Læs også

Patientforeninger: Vi er nødt til at slå kommunerne i hovedet

Interview med Stig Langvad, Nadia Buchard og Leif Vestergaard Pedersen

“Jeg bliver vred ved tanken om et system, der sparker til folk, som ligger ned. Derfor har jeg fra starten bakket op om arrangementet, som kan være med til at få fokus på dem, der bliver klemt i det kommunale system og samtidig hjælpe de mennesker, der står i det,” siger Lone Myrhøj, der er SF’s borgmesterkandidat i Vejle. 

 
Flere slutter op
Den sociale modstandsbevægelse, Klemt, vokser nu kraftigt. Alene siden DenOffentlige.dk omtalte bevægelsen for en god uge siden er antallet af følgere på Facebook vokset fra næsten 3000 til nu pænt over 4000. De frivillige bag bevægelsen er glade for opbakningen, og vil nu gå igang med næste skridt. 
 
“Vi ønsker at samle fagfolk, kommuner og politikere til en dialog hvor problemstillingerne kan fremføres, set fra alle stole. Det må og skal kunne gøres bedre. Vi ønsker jo alle bedre forhold for udsatte borgere i systemet, men vi ønsker også bedre forhold i vores daglige arbejde med med disse borgere,” fortæller Pernille Storm, der var hovedansvarlig for afviklingen af mødet. 
 
Klemt blev startet af praktiserende læge Stig Gerdes fra Fredericia, men ved mødet i Vejle kunne bevægelsen præsentere speciallæge Kim Boe som ny støtte. Han er ifølge sin hjemmeside lægeuddannet i 1984 ved Københavns Universitet og har arbejdserfaring fra Danmark, Sverige, Norge og England. Hertil er han tidligere overlæge af reserven i Forsvarets Sundhedstjeneste (til 2011), tidligere chef for sanitetseskadrille og tidligere chef for felthospital.
 
“Jeg vil gerne vil støtte op om Klemts formål med at forbedre sagsbehandlingen for syge, ledige borgere. I min speciallægepraksis har jeg ofte kontakt med patienter der er under “fornyet” udredning eller arbejdsprøvning for Gud ved, hvilken gang i et sygdomsforløb, som allerede fra starten kunne være forudsagt af en kompetent speciallæge og derved være afsluttet for længe siden,” siger Kim Boe til DenOffentlige.dk om sin motivation for at gå ind i bevægelsen.  
 
Brug midlertidig pension
De to lokalpolitikere, der var blandt flere politikere på mødet, fortæller til DenOffentlige.dk, at de ønsker en løsning på de problemer, der har skabt den sociale modstandsbevægelse. Begge er enige om, at der er brug for mere individuel sagsbehandling end systemet tillader i dag. Liberal Alliance frygter, at udviklingen ender med et  "Velfærdssamfund på en algoritme".
 
“Hvis vi fortsætter ned af den sti, som jeg hørte om torsdag aften, må jeg bare sige, at så ser jeg at konflikten mellem kommunernes embedsmænd og dem med behov for hjælp vil spidse fortsat til. På begge sider vil man inddrage specialister, bisiddere, jurister, partsrepræsentanter, ministerier, menneskerettighedsgrupper mere og mere, og så ender vi med at læger og andre specialister udfylder et langt spørgeskema ind i en kommunal regeldatabase. Det er den ene vej. Lad os kalde det "Velfærdssamfund på en algoritme,"” siger Peter G. Harboe, der ønsker at vende udviklingen om.
 

Om midlertidig førtidspension

Kan kommunen bevilge en midlertidig førtidspension?
Kravet om, at din arbejdsevne skal være varigt nedsat, er helt central. Derfor er der ikke noget, der hedder en midlertidig førtidspension.
 
En kommune kan i helt særlige situationer bevilge en førtidspension og samtidig beslutte, at sagen skal genoptages til vurdering på et senere tidspunkt, der fastsættes af kommunen. Der skal dog være tale om en alvorlig lidelse, hvor erfaringen har vist, at sygdommen kan have et uforudsigeligt forløb. Altså, at der kan optræde en bedring senere.
 
Hvor hurtigt skal en sag om førtidspension afgøres af kommunen?
Kommunen skal træffe en afgørelse senest 3 måneder efter, at kommunen har besluttet at rejse din sag om førtidspension. Hvis kommunen ikke kan overholde fristen, skal du have en skriftlig forklaring på de særlige omstændigheder, der har forsinket afgørelsen.
Kilde: Sundhed.dk

“Den anden vej skal udvikles snart, og går på, at vi må melde ud, at der skal findes individuelle løsninger med de kræfter, som den enkelte kan stille med. Så vi kommer til at vende argumentationen om, og spørge hvad dem med behov for hjælp selv skabe af løsninger med egne ressourcer og  - hvis kassen var helt åben - hvad ville beløbet være?” mener spidskandidaten for Liberal Alliance i Vejle.

SF’s borgmesterkandidat, der i øjeblikket er formand for Vejle Kommunes Seniorudvalg og medlem af Økonomiudvalget, Lone Myhøj, mener, at der er gået noget galt med velfærdssystemet. 

“Det er skrækkeligt, at vi har opbygget et velfærdssystem, som skal hjælpe mennesker, når de bliver syge, og så opleve at det slet ikke sker. I stedet gør det folk endnu mere syge. Det kræver et godt helbred at være syg. Det er jo ikke meningen, at man skal bruge sine ressourcer på at kæmpe for at få hjælp, det er meningen at hjælpen skal gives, så man kan bruge de ressourcer, der er, på at blive rask eller få det bedre,” siger Lone Myrhøj til DenOffentlige.dk. 
 
Hun mener, at den midlertidige førtidspension skal bruges endnu mere. 
 
“Jeg håber, at den midlertidige førtidspension vil blive brugt til at give folk ro, og så kan det evt. efterfølgende blive undersøgt, om det er relevant med en førtidspension, skånejob eller andet. Jeg vil i hvert fald følge op på det politisk, både lokalt og i dialog med SF's folketingsmedlemmer. For mig at se handler det ikke kun om lovgivning og forvaltning af denne, men i allerhøjeste grad om menneskesyn,” siger borgmesterkandidaten.  
 
I flere referater fra borgermødet i Vejle fremgår det, at en socialrådgiver fra et jobcenter afslørede en syg praksis i jobcentrene. Efter henvendelse fra DenOffentlige.dk afkræfter pågældende socialrådgiver de referater, der er givet fra hans indlæg på mødet. Han ønsker ikke at bidrage yderligere til debatten. 
 
 
Emneord: Socialkrisen, Klemt, Social modstandsbevægelse, Bureaukrati, Jobcentre, Lone Myrhøj, Peter G. Harboe, Liberal Alliance, SF, Vejle Kommune, Fredericia Kommune
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 22.02.14 Sværtgrad fibromyalgi patient
  Langt tid forløb til afgørelse af førtidspension sag

  Hej, jeg har læst om en sag angående en person som har fibromyalgi og andre reumatologiske sygdomme. Personen er under 40 år og skal i i langt resourcefoløb for at få en afgørelse i sin sag. Hvad så med mig jeg er over 40 år og har sammen behandling. I tre år blev jeg sendt frem og tilbage til forskellige behandler og psykologer, psykiater men til sidst blev jeg godkendt som sværtgrad fibromyalgi patient. Jeg leve i hv. Hver dag med smerter. Hvorfor ikke førtidspension med revision.?????

 • 16.10.13 susanne janns
  kommentar til borger møde

  Politikerne ved udmærket hvad der sker,og det har de gjort i mere end 30 år,(egen erfaring) de fremmødte politiker skal roses for at møde op, men hvis deres fremmøde var et oprigtig ønske om at hjælpe de der er" kommet i klemme" så er tale ikke nok, det vi har brug for er at de handler,og de kunne passende begynde med at Peter Harboe (LA) tog afstand fra hans partie brug af udtrykket "folk der lever af andres penge" og Lone myrhøj tager af stand til at regeringen og dermed SF har genemført en reform der reel betyder at den midlertidig førtidspension er erstattet af ressource forløb til en meget laver beløv end førtidspension
  jeg vil opfordre folk til at se på politikernes handling,fremfor det de siger

 • 12.10.13 Nita
  Så dejligt at man endeligt er begyndt at støtte hinanden

  Det er så dejligt, at der nu er så mange af jer, der støtter hinanden som ved dette forum om syge borgere i et umenneskeligt kommunalt system. Et af de største problemer er, at der er ingen konsekvenser er for kommunerne, når de lyver/ udelader detaljer af love og direkte miscitere love og nedgør syge borgere , der bare ønsker at arbejde så meget de er i stand til. Det er enormt vanskeligt at få fri process og slæde kommunerne i retten og det benytter kommunerne sig af, ligesom de benytter sig af, at man er økonomisk afhængig af dem og forventes at prostituere sigselv for at kunne modtage de sociale ydelser som man ifølge loven er berettiget til. Det kan anbefales at henvende sig til jurister ved beskæftigelsesministeriet per telefon eller mail vedr fortolkning af diverse love som kommunerne citerer, desuden kan man skrive til statsministeren og beskæftigelsesministeren. Det har jeg gjort og efter adskellige måneder, er der nu et lille hul igennem... Jeg er som som mange andre , der stemte på Helle & Co så enormt skuffet ...

 • 10.10.13 ida holck
  kollegialitet

  det er dejligt her at læse om nogle læger, det støtter patienter, læger er ellers så kollegiale, at de lukker ørerne, hvis man nævner noget om en tidligere læge - det SKAL være noget vrøvl, berettigede klager ignoreres eller "behandles" så længe, at de bortkommer - - -

 • 08.10.13 Betina
  politikere på banen

  Ja det er da dejlig, at der endelig kommer politikere på banen som er chokeret og vrede over kommunernes behandling af syge borgere. Hvorfor nu? Nå jo, der er jo kommunalvalg lige om lidt. Chok og vrede har det jo med at gå over igen.....sikkert den 20 november 2013

 • 08.10.13 Danny Christensen
  Per Fink Modellen til de Danske læger skal væk...

  og det kan kun gå for langsomt!!!

 • 08.10.13 Tom Skovgaard
  Tanker efter borgermødet i Vejle.

  Endnu et fint borgermøde - denne gang i Vejle.
  Men utroligt at så mange inden for det politiske system ikke er klar over hvor skoen trykker i dagens Danmark.
  Selvfølgelig er de det - men tør ikke melde klart ud.
  Den ansvarlige formand for Jobområdet Christa Laursen udeblev fra mødet idet hun havde et "vigtigere møde" i Skyttehuset.
  Hvad kan være vigtigere, når jorden brænder i eget fagområde???
  Og dagen efter i Vejle Amts Folkeblad benægter samme formand, at de økonomiske hensyn kommer før de menneskelige.
  Sikke noget vrøvl - man skal ikke være i lokal socialpolitik i mange måneder før man opdager, at sådan hænger virkeligheden sammen.
  Min erfaring bygger på 12 år i Vejle byråd og 5 år som socialudvalgsformand.

 • 08.10.13 vibeke
  VELFÆRDSSAMFUNDETS SOCIALKRISE

  Det siger sig selv at den måde man fra regeringens side skruer sygedagpenge reformen sammen IKKE er for at tilgodese den borger som bliver ramt af sygdom eller ulykke. På den langebane taber samfundet endnu flere ressourcer både økonomisk, menneskeligt og arbejdsmæssigt. Man skulle tro at politikerne prøver sig frem i blinde og man kan undres over at der overhovedet bliver brugt så mange ressourcer på speciallægeerklæringer, når de alligevel ikke bliver taget alvorligt hvis de til "ugunst" for kommunen/jobcentererne så indhenter man gerne nye og andre speciallægeerklæringer, f.eks psykiatrisk for så må det da være borgerens hoved det galt med....... Beskæmmende, utrygt og nedværdig behandling af et system som man selv har bidraget til da man var rask og rørig. Undskyld man er blevet syg/ramt af ulykke. Der er ikke alene finanskrise men i højere grad socialkrise og nedbrud af velfærdsamfundet. Menneskesynet er ikke eksisterende på de eksisterende jobcenter. Har været i systemtet i 5 år uden en afklaring.

 • 08.10.13 Ole Olsen Bisidder
  Det kommunale system syntes at træffe sine afgørelser i blind tillid til den der kan fremføre den mest troværdige løgn.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151075438638467&set=t.755068466&type=3&theater

  Det kommunale system syntes at træffe sine afgørelser i blind tillid til den der kan fremføre den mest troværdige løgn.

 • 07.10.13 Karina
  Socialrådgiveren har fået mundkurv på efter afsløring.

  Jeg synes det er uhyggeligt at pågældende socialrådgiver nu ikke må bruge sin ytringsfrihed, dog undrer det mig ikke. Han har ret sikkert fået mundkurv på at sin arbejdsplads, kommunen eller bliver han da helt sikkert fyret.
  Her er hvad han sagde. Jeg håber nogen har optaget på diktafon.
  http://vafo.dk/article/20131006/ARTIKLER/131009632

 • 07.10.13 ingrid holdt pedersen
  syge i klemme i systemet

  jeg fatter ikke en brik at politikerne ,har sat med skyklapper på ,siden der først skal en møde til før de får øjnene op for hvordan syge og nedslidte bliver trukket igennem systemet det har jo foregået i mange år ,og de bliver bare mere fustrerede og syge af dette ,så vogn da for søren op og gør noget ved det ,så let røven så puklen forsvinder ,af de sagsbehandlings tider .De må arbejde hurtigere og effektivt .jeg har haft en løsning på dette i mange år .har selv været jeres mølle igennem ,så vil du være en anden menneske så skal kommunal politikerne bare slæbes denne vej igennem

 • 07.10.13 Thomas Sørensen
  På tide de får øjnene op for hvordan virkeligheden er.

  Det er jo fantastisk at læse at der til mødet har været politikere som virkelig kan se at der er store problemer og drastiske personlige konsekvenser for de syge som bliver ført ind i et system hvor det virkelig kræver et utroligt helbred at være syg og hvor det i rigtig mange tilfælde gør den enkelte syge borger endnu mere syg.
  Det at det bliver nævnt med at bringe den midlertidige førtidspension oftere i spil synes jeg lyder som en rigtig god ide og den er en meget bedre løsning end det som sker nu hvor de syge som befinder sig i en "gråzone" bliver ført i et ressourceforløb eller smidt på kontanthjælp og hvor disse løsninger har utrolig store konsekvenser for de syges i forvejen meget skrøbelige økonomi.
  Jeg synes virkelig det er flot at der nu er blevet åbnet op for dialog på dette meget vigtige emne nemlig den utrolig dårlige behandling som syge og udsatte mennesker får herhjemme, men samtidig må jeg også sige at de kan jo ikke have været helt uvidende da borgere jo i lang tid har klaget til sagsbehandlerne og har samlet anket et utal af afgørelser.

 • 07.10.13 michael
  problemerne ligger i reglerne som rellativt frit kan fortolkes

  Hvor hurtigt skal en sag om førtidspension afgøres af kommunen?
  Kommunen skal træffe en afgørelse senest 3 måneder efter, at kommunen har besluttet at rejse din sag om førtidspension. Hvis kommunen ikke kan overholde fristen, skal du have en skriftlig forklaring på de særlige omstændigheder, der har forsinket afgørelsen.
  Kilde: Sundhed.dk
  problemet her ligger i linien senest 3 måneder efter DE har besluttet at rejse en sag. For det tager ofte adskillige år for de kan beslutte at rejse ens sag.
  Jeg går dog kun snart ind i 3. år men er nu blevet placeret på et resurseforløb hvor målet er at jeg kan få det bedre. Jeg har Fibromyalgi og er temmelig hårdt ramt, kommunen har opgivet at sende mig i job afklaring for det kan de enlig godt se ikke kommer til at ende godt og de har prøvet trænings afklaring med rimlig begrænset held selv om jeg har kvæstet længe efter, de har special erklæringer fra psykiater og reumatologer og andre specialister men jeg er under 40 og så er der ikke noget de kan gøre siger de så nu skal jeg på et 5 års resurse forløb for at få det bedre mens jeg er på kontanthjælp.
  det er bare ikke i orden jeg bliver mere syg og har endnu mindre energi når jeg også skal slås med kommunen.

 • 07.10.13 Charlotte
  (Y) Endelig hul igennem

  Hvor er det godt at høre politikere har deltaget i mødet og er ligeså overraskede/chokerede over hvordan virkeligheden er når man er syg i et sygt system. Det ER ikke selvvalgt at blive syg. Vi kæmper ikke kun med at lære at leve med sygdommen eller blive helt raske hvis muligt, vi kæmper også med at få økonomien til at hænge sammen, holde sammen på vores netværk og parforhold især hvis sygdommen er usynlig så vi har absolut brug for muligheden for midlertidig førtidspension så vi kan få ro til at blive sygdomsmæssigt afklare, lære at leve med resultatet af afklaringen uden at skulle jagtes rundt i formålsløse aktiveringer som i mange tilfælde gør os mere syge og have uro økonomisk. Vi er voksne mennesker som meget gerne igen vil bidrage til samfundet hvis det er muligt og som HAR bidraget til samfundet før vi blev syge, vi er ikke børn som skal opdrages på.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også