Clinton giver Rusland og FBI skylden for sit valgnederlag

Den slagne demokratiske præsidentkandidat har ved en velgørenhedsmiddag kommenteret nederlaget til Trump.

FBI's leder, James Comey, og Rusland er skyld i, at Hillary Clinton tabte valget i november til Donald Trump.

Det siger den tidligere amerikanske præsidentkandidat under en velgørenhedsmiddag i New York.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Jeg var ved at vinde, indtil en kombination af James Comeys brev 28. oktober og russiske læk rejste tvivl hos mennesker, der ville stemme på mig, men blev skræmt væk, siger demokraten.

Clinton har holdt sig ude af rampelyset siden sit overraskende nederlag til Trump.

Men det betyder ikke, at hun har glemt nederlaget.

- Hvis valget var afholdt 27. oktober, så ville jeg være jeres præsident, siger Clinton.

Hun henviser til et brev fra James Comey 28. oktober, der beskrev, at FBI undersøgte Hillary Clintons brug af en privat server til e-mails.

Brevet blev offentliggjort, og det medførte en negativ mediedækning af Clinton. Det har senere medført kritik af Comey, fordi timingen ifølge mange har haft indflydelse på valghandlingen.

I januar slog det amerikanske efterretningsvæsen fast, at Rusland havde blandet sig indirekte i valget i USA. 

Ifølge efterretningstjenesterne havde præsident Vladimir Putin selv beordret, at Demokraterne skulle undermineres, så Trump kunne blive valgt.

- Han (Putin, red.) blandede sig tydeligt i valget, og det står klart, at det var for at skade mig og hjælpe min modstander, siger Clinton.

Hun peger blandt andet på, at hendes medarbejderes stjålne e-mails blev gjort offentligt på WikiLeaks, få timer efter at en video med Donald Trump, der snakkede om at tage kvinder i skridtet, blev offentliggjort.

- Hvilket sammentræf. Man kunne ikke have skrevet det bedre, siger Clinton.

Clintons udtalelser er de mest direkte om valget, der er kommet fra den tidligere kandidats side.

Donald Trump har dog ikke meget tiltro til Hillary Clintons udlægning.

- FBI-leder Comey er det bedste, der nogensinde er sket for Hillary Clinton. Han gav hende lov til mange slemme gerninger, tweetede præsidenten efter Clintons udtalelser. 

- De falske Trump/Rusland historier er en undskyldning brugt af demokrater for at retfærdiggøre, at de tabte valget, skriver Trump i et efterfølgende tweet.

/ritzau/AFP

Emneord: Hillary Clinton, Donald Trump, Demokratikrise, USA, Præsidentvalg, Udland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.