COP21 er virkelighed: Klimaftale kan redde både vækst og miljø

Bæredygtighed

04/11/2016 10:19

Nick Allentoft

Der skal investeres 70.000 milliarder kroner efter Paris-aftalen, som træder i kraft fredag oven på lynproces.

Fredag 4. november 2016 kan blive en historisk dato, der fører grønne danske virksomheder ind i en ny æra.

Nu træder den globale klimaaftale fra Paris i kraft, og verdens lande skal vise, at de holder løfterne fra COP21-topmødet. 

Aftalen fra 2015 kaldes både skelsættende og helt utilstrækkelig.

Paris-aftalen er begge dele: Landenes frivillige CO2-reduktioner er på ingen måde nok til at nå målet om at holde Jordens opvarmning under 2 grader celsius - og helst 1,5 grader. Vi har farlig kurs mod 3-3,5 grader.

Men det er første gang, at verdenssamfundet anerkender klimaproblemet og behovet for, at alle lande er med til at løse det.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) ser frem til mulighederne for danske virksomheder. 

De lovede CO2-nedskæringer fra 189 lande skal ganske vist først leveres fra 2020. Men der kommer gang i den grønne omstilling allerede nu, understreger han.

- Der skal investeres massivt - potentialet er 70.000 milliarder kroner frem mod 2030 ud fra de tilsagn, der kom i Paris. Det er et svimlende højt beløb, siger han.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, forudser, at aftalen kan fordoble dansk eksport af energiteknologi til EU, USA, Kina og Mexico frem mod 2030 - til omkring 115-125 milliarder kroner. 

Det gælder vindmøller, termostater, fjernvarme, isolering og biogasanlæg.

Lars Aagaard, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, kritiserer regeringen for at nedprioritere EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

Regeringen forpligtede sig i Paris til at fordoble forskningsbudgettet i EUPD til 580 millioner støttekroner i 2020.

- Det mangler vi dog at se på finansloven, og det regner jeg stærkt med, at man råder bod på. Der er hundredvis af eksportmilliarder på spil for danske virksomheder, siger Lars Aagaard.

På finanslovsforslaget 2017 er kun afsat 63 millioner.

Men ifølge Lars Chr. Lilleholt kommer der penge andre steder fra.

- Jeg forventer, når forskningsreserven og andre elementer er på plads, at EUPD får et højere niveau i 2017 end i 2016, siger han.

John Nordbo, klimachef i WWF Verdensnaturfonden, kalder fredag en stor dag for klimaet.

- Desværre får virksomhederne fingeren af regeringen, som er godt i gang med at kompromittere Danmarks stærke grønne brand. Regeringen dropper klimamål og forsøger at løbe fra aftaler om opstilling af kystnære vindmøller, siger John Nordbo.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce