Da Danmark smed en global førerposition: Farvel til klimaduksen og goddag til milliardtab

Danmark blev en parantes ved COP 21 i Paris med nye negative politiske signaler. Mangeårige miljøpolitiker, Steen Gade, er rystet på Danmarks vegne. Nu er Verden klar efter årtiers dansk foregangspolitik,og så smækker regeringen døren i. Hvorfor dog?

Ikke så snart har hele Verden valgt mere eller mindre at adoptere dansk klimatænkning gennem årtier, før Danmark selv opgiver den frontløberposition, vi så flot har opbygget, indtaget, dyrket og ikke mindst investeret milliarder i.

Besynderligt af to årsager. For det første svarer det til at Novo Nordisk dropper dele af sin forskning og erfaring med diabetes for at rette interessen mod noget andet. For det andet sætter vi os på en sidelinie med mindre politisk og diplomatisk indflydelse. 

Regeringen valgte i finansloven for 2016 at nedskære miljø- og klimaaprogrammer med over 300 milioner kr. Sammenholdt hermed steg dansk eksport på området med knap 7 milliarder kr. fra 2013 til 2014. 

Det er svært at forstå rationalet. Også Dansk Industri har rejst kritik - fx i en artikel i Berlingske

Læs også "Miljødebattens danske tilstand: Ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø...!"

Tidligere folketingsmedlem Steen Gade er måske en af de danskere, der har deltaget i flest klimatopmøder. COP 21 i Paris var hans tolvte, siden han første gang deltog ved Kyoto-mødet i 1997. Steen Gade deltog i COP 21 som rådgiver for Nordisk Råd. 

“Selv i perioden fra 2001-2008, hvor Anders Fogh regeringen ønskede at gøre op med miljøområdets betydning, så havde Danmark stadig en fremtrædende plads. I Paris eksisterede Danmark bare ikke. Det har jeg aldrig oplevet før", fortæller Steen Gade.

Kritik af regeringens nye klimasignaler fra mange 

Regeringen har gjort en del ud af at forklare, at ønskerne om nedskæringer på fx klimaforskning og klimamål er nødvendige økonomisk. Alle skal spare, og vi er stadig i front internationalt, har det lydt flere gange.

Besparelserne har været kritiseret markant fra flere sider, herunder af fx EU’s tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, af direktører fra vindmølleindustrien og Grundfoss og af DTU’s rektor. Læs bl.a. artiklen i Politiken “Finansloven er blevet det grønne slagtehus”  og artiklen i Børsen “Grønne nedskæringer under angreb fra egne”.

Danmark blev i Paris hånet af et stort antal internationale miljøorganisationer og fik overrakt en lidt flatterende “Fossilpris”, mens norske, svenske og finske ministre samtidig spillede en nøglerolle ved forhandlingsbordene. Læs bl.a. artiklen i Berlingske “Danmark hånes på klimatopmøde for at sænke ambitioner

Fransk topdiplomat: Vi skal bare gøre det modsatte af Danmark

En fransk topdiplomat udtalte i New York Times samtidig, at hvis vi skal lykkes i Paris, skal vi bare gøre al det modsatte af, hvad Danmark gjorde ved klimatopmødet i København i 2009. New York Times skriver bl.a., at “dårligt diplomati fra danskernes side var en af de største årsager til de fejlslagne forhandlinger i København”. Læs bl.a. artiklen på tv2.dk “Topdiplomat sviner Danmark - gjorde alt forkert”.

Fra at være anerkendt som førende til at blive omtalt som et dårligt eksempel

Sagt på en anden måde - fra at være anerkendt som førende på klimaområdet til at blive omtalt som et dårligt eksempel. Det er noget af en ændring, der er sket med den internationale omtale af Danmark på miljøområdet på ganske kort tid.

Steen Gade mener ikke, det bør undre regeringen og danskerne, at dette skete i forbindelse med klimatopmødet i Paris:

“Hele stemningen omkring COP 21 var, at nu skal det lykkes. Når Danmark præcis samtidig markerer sig med, at vi vil gøre mindre, så bliver der lagt mærke til det. Det får konsekvenser for, hvordan Danmark opleves og omtales. Hele tonen på COP 21 er, at alle skal gøre mere og hurtigere. Så kan det være lige meget, om man stadig ligger i toppen internationalt med nogle indsatser. Det er de politisk signaler, det handler om. Der må man være klar over, at Danmark har chokeret, og at udlandet har lagt mærke til det”, siger Steen Gade.

Det er nu, vi skal gribe mulighederne - Danmark kan stadig være i front

Steen Gade glæder sig over resultatet i Paris - og over at andre gjorde det godt. Og han vil gerne fortælle den gode fremadrettede nyhed også:

“Danmark kan stadig være i front. Det er nu, vi skal gribe mulighederne og ikke vende tilbage til den miljøideologiske konflikt i 0’erne", pointerer han.

Som et tankevækkende “ps” til diskussionen om Danmarks rolle er her et citat af den tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer i kølvandet på de besparelser på den danske miljøstøtte til Østeuropa, som Anders Fogh regeringen gennemførte efter regeringsskiftet i 2001:

“Hvis man gennemfører de drastiske nedskæringer, ryger Danmarks troværdighed, ligesom danske virksomheder vil miste en del af den markedsposition, de har opnået på miljøområdet især på grund af den danske hjælp” (finans.dk: Hoffmeyer slår alarm over miljøbesparelser)

Et relevant spørgsmål er jo så - kunne eksporten i de efterfølgende år være blevet endnu større, hvis nationalbankdirektørens advarsel var blevet hørt?

Sagt på en anden måde er der efterhånden historisk belæg for, at den danske satsning på miljøområdet også kan være en god økonomisk forretning for Danmark, og at en front mellem rød og blå blok i Folketinget om miljøområdet ret beset burde høre hjemme i historiebøgerne. 

Diskussionen må handle om hvordan - ikke om og hvorfor. Om visioner og muligheder og om hvordan vi samles om at fastholde vor lands internationale stemme og position.  

Selv vi hvis glemmer de store miljødebatter og tager afsæt i eksporttal fra Danmarks Statistik...

En af mine missioner med denne blog om miljø er at netop at rejse spørgsmålet: Tænk hvis vi i Danmark ikke vælger at lade miljødebatten handle om et ideologisk opgør men i stedet vælger at tage et decideret offensivt afsæt: Hvordan kan vi udvikle visionen om miljøområdet til gavn for Danmark og danske virksomheder?

Ja, selv hvis vi glemmer de store miljødebatter om menneskets og klodens fremtid - om global opvarmning, om biodiversitet, vandmangel og dommedagsprofetier - så kan vi nøgternt tage afsæt i tal fra Danmarks statistik, der viser, at den samlede grønne dansk eksport i 2013 udgjorde 65 milliarder kr. og i 2014 72 milliarder kr.

I en tid hvor alle taler uden stop om økonomiske udfordringer i Danmark, om effektiviseringskrav og besparelser og om problemer med at opretholde velfærdssamfundet, må det være på høje tid at sætte fokus på den grønne branche på nye måder.

Og undlade at optrappe en meningsløs ideologisk krig. 

Læs videre i min blog i næste uge.  

Efter ti år væk fra miljøområdet har jeg besluttet mig for at skrive om miljø igen i min personlige blog her på DenOffentlige. Alt hvad jeg skriver og alle mine synspunkter står selvfølgelig helt for egen regning. Skriv gerne din kommentar eller send et tip eller dit synspunkt til [email protected]

Emneord: Klimaudfordringer, Klimaindsats, Klimaforskning, Miljøpolitik, Klimapolitik, COP21, Lars Løkke Rasmussen
Søren Jensen på DenOffentlige.dk www.jensen3460.dk - nej tak til varm luft:  Vi flyder i kommunikation. Alting bliver flygtigt og overfladisk. Jeg tror på, at de mennesker og organisationer, der insisterer på kvalitet og substan...
Aktivitet: Artikler: 37 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.01.16 Jørn Seierø
  Bæredygtighed

  Kære Søren

  Jeg vil gerne sende en upolitisk kommentar til de artikel

  En besparelse på 300 mill er jo ikke et stort beløb men et udtryk for at vi alle skal spare for at få det store husholdnings regnskab til at gå op. Her er miljøområde med forskning og eksport blot et interesse område der som så mange andre der må holde for i 2016

  Alle dem du citere i din artikel har en interesse i at fremme miljø området og det er således mere parts indlæg og ikke kun objektive analyser selv om jeg ikke skal betvivle deres oprigtighed og vigtigheden af dette område, men det gælder for de fleste af de områder der bliver ramt af besparelser.

  Dit eksempel med at Novo ikke vælger dele af Deres forskning fra syntes jeg ikke er rigtig alle store virksomheder justere Deres forsknings indsats løbende det bør vi som Nation også kunne gøre. Du skriver at eksporten er stigende så man kunne måske også forvente at virksomhederne løfter mere og mere af opgaverne selv

  Det fremgår heller ikke helt at Danmark stadig er blandt de førende lande med hensyn til investering , udvikling af grøn teknologi og forsat vil være det i mange år. Vi har vel ikke noget at skamme sig over i denne sammenhæng og at vi får en negativ pris fra miljø organisationerne er vel nærment kun en politisk manifestation,

  I øvrigt må man sige at den franske diplomats udtagelse er nogen flyvsk,
  Danmark kunne ikke få Kina og USA til at blive enige, i COP 15, Danmark var måske ikke gode mødeledere men de var ikke skyld i sammenbruddet. Frankrig er heller ikke superhelte i COP21, Kina og USA var før mødet enige om hvad der skulle ske på mødet i Frankrig og sådan blev det i det store hele

  Med Venlig Hilsen
  Jørn

 • 02.01.16 Søren
  Skal alt brænde før vi handler?

  Kære Anders

  Jeg forstår godt, hvad du mener. Bemærk dog hvad Steen Gade faktuelt citeres for. En af de danske politikere, der har deltaget i flest klimatopmøder overhovedet og hans oplevelse af dette. Det er dog bemærkelsesværdige udsagn om oplevelsen af Danmarks rolle - kombineret med de andre historier fra Paris tegner der sig et billede, hvor jeg tænker: Det bør alle parter i Danmark forholde sig til.

  Det hører for mig også til den dialog og samtale, vores statsminister taler om i sin nytårstale - at man går under overfladen i "breaking news" og bag om "stempler på folk, røde, blå eller andet" og får vakt stof til eftertanke udfra viden og erfaringer.

  I mit sidste blogindlæg citerede jeg Anders Fogh Rasmussen for mange fere ting. Faktisk synes jeg, vi i Danmark "pensionerer" mange af vores tidligere toppolitikere for tidligt - lad os lytte mere til deres erfaringer og viden!

  Jeg forstår godt, du siger "vi er nødt til at tale om problemerne" også, jeg er enig i mange af de betragtninger. Udfordringen er her også, hvordan vi gør problemerne "folkelige" igen - og hvor diskuteres miljøemner egentlig et lag dybere i disse år end "breaking news" overfladen?
  For mig virker det i disse år som om, at klima- og miljøproblemerne automatisk ryger en tand i ned i prioriteter i forhold til meget andet stof i samfundsdebatterne.
  Jeg håber min blog kan yder et beskedent bidrag til en bedre miljødebat i Danmark - og til at vi får handlet på de vigtige i tide, inden platformen brænder!
  Godt nytår, Søren

 • 02.01.16 Anders Dinsen
  Står vi på en brændende platform, der gør at vi tænker nyt?

  Kære Søren,

  Jeg synes du skyder dig selv i foden i dette indlæg, for kan politikeren og miljøforkæmperen Steen Gade som du citerer ikke kun levre et ideologisk indlæg i debatten? Jeg er ikke nødvendigvis uenig med ham, men hvad er det for en viden - udover det politiske og ideologiske - han kommer med som jeg skal lytte på?

  Desuden er jeg uenig med dig: Diskussionen om klimaet skal i høj grad handle om "om og hvorfor", for for den almindelige dansker og den almindelige verdensborger er klimaspørgsmålet langt fra logisk eller overhovedet meningsfuldt. Det har regnet meget sidste år, jeg kan undres over det og forfærdes over profetier om kommende oversvømmelser, men jeg er magtesløs, er jeg ikke? Kan jeg andet end pege fingre ad magthavere og fremmede landes befolkninger, der sviner mere end vi altid fornuftige og gode danskere?

  Derfor: Hvis du vil gøre klimaproblemet til et folkeligt problem skal det gøres folkeligt forståeligt.

  Men måske er det ikke det vi skal? Der er måske ved at være god økonomi i klimaproblemerne, både takket være teknologisk omstilling til nye energikilder, men også måske gennem en ny bevidsthed om afhængigheden af vores fællesskab. Kan vi blive ikke bare egen lykkes smed, men også fælles lykkes smed kan det føre til at tænkningen omkring ledelse begynder at dreje sig om noget mere grundlæggende end økonomiske bundlinjer og målelige resutlater?

  Måske bliver klimaproblemerne den brændende platform, der gør at pengenes doktrin kan erstattes af noget mere menneskeligt?

  God nytår,
  Dbh
  Anders

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også