Dagpenge: Tusindvis af ledige står uden indkomst

En af konsekvenserne af dagpengereformen er, at ledige overvejer at lade sig skille. DF vil lempe på kravene.

Indtil videre har mindst 4400 ledige mistet deres dagpenge i 2013, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database, Jobindsats.dk.

Mange står nu uden hjælp fra det offentlige, fordi ægtefællen tjener mere end 23.400 kroner om måneden, skriver Ugebladet A4.

Dagpengereformen der halverede perioden fra fire til to år, skulle få ledige hurtigere i arbejde, men reformen kan ifølge A-kassemedarbejder hos 3F i Næstved, Karsten Andreasen, få en utilsigtet effekt.

- Jeg har hørt en del langtidsledige tale alvorligt om, at de ville lade sig skille for at få kontanthjælp, når dagpengene ophørte. Om de så har gjort alvor af det, ved jeg ikke, men tanken var der, siger han til A4.

Ifølge lektor ved Aalborg Universitet Sanne Lund Clement forværres situationen ofte for ledige, når de mister den offentlige hjælp. Hun mener ikke, at mangel på egen indkomst er garanti for, at folk vil søge job og få arbejde i stor stil.

- Når langtidsledige ikke får job, så er der sjældent tale om et frivilligt valg, eller at man mangler et økonomisk incitament, siger Sanne Lund Clement, der har forsket i effekterne af at give økonomiske gulerødder eller pisk til ledige, siger hun til nyhedsbrevet.

Sekretær i LO Ejner K. Holst mener, at "skruen er strammet alt for hårdt", og både LO og Dansk Folkeparti kræver politisk handling. Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) er klar til at halvere det såkaldte genoptjeningskrav for en periode.

Ved reformen blev kravet fordoblet fra seks til 12 måneder, men chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Bang-Petersen, er mere lunken over for at lempe på kravene.

- Det er vigtigt at slå fast, at de her mennesker rent faktisk har et forsørgelsesgrundlag i form af en formue eller ægtefællens indkomst. Dernæst vil jeg påpege, at de selv har et ansvar for at finde et job, udtaler han til A4.

/ritzau/

 

Emneord: Dagpenge, Arbejdsmarkedsstyrelsen, Jobindsats.dk, Dagpengereform, Sanne Lund Clementa
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 22.10.15 Politik
  Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

  Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for de især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.

 • 22.10.15 Politik
  Finansministeriet: Bred aftale skaber ro om dagpengesystemet

  Regeringen har i dag indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om et mere fleksibelt dagpengesystem. Find aftalen her.

 • 11.09.14 Velfærd
  Dagpengereform har begrænset effekt på beskæftigelsen

  Dagpengereformen fra 2010 indebar en halvering af den maksimale dag-pengeperiode fra fire til to år. Et sigte med reformen var at øge beskæftigelsen. Det er ikke sket i nævneværdig grad, viser ny rapport fra SFI.