Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for de især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

Formanden for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, Morten Thiessen, frygter at nedsættelsen af dimittendsatsen kan få de fatale følger, at færre unge melder sig ind, og ordeningen dermed undermineres.

Welcome to Denmark. Hovedbanegården, oktober 2015. Foto: Ilona Gondesen

”Ved at forringe de nyuddannedes incitament til at melde sig i en a-kasse, risikerer man at de vender hele dagpengesystemet ryggen. Langtidseffekten af at skære så drastisk i dimittendsatsen er, at systemet på sigt vil få langt færre nettobidragsydere. Det vil give staten en ekstraregning af dimensioner på sigt,” siger Morten Thiessen

Takket være et langt sejt træk er det ellers de seneste 8 år lykkedes, at få de nyuddannede til at melde sig ind i en a-kasse, viser en ny undersøgelse fra AE-rådet. Stigningen er gået fra 67 procent i 2008 til knap 85 procent i 2014, og hele den positive udvikling vælger politikere på Christiansborg nu at sætte over styr.

”Det virker endda som om, at de gør det med åbne øjne, hvilket jo kan virke en kende mærkværdigt. At de nyuddannede skal betale regningen betyder jo med stor sandsynlighed, at politikerne i meget nær fremtid skal i gang med nye justeringer af dagpengeområdet. Langtidsholdbart er det her ikke,” siger Morten Thiessen.

Morten Thiessen beklager også, at der nu sniger sig socialpolitiske hensyn ind i dagpengesystemet.

”Dagpengesystemet er en frivillig forsikringsordning mod ufrivillig ledighed og ikke et socialpolitisk instrument. Ved at indføre satser baseret på, om man er forsørger eller ej, piller man ved systemets grundsubstans. Det er en glidebane,” siger Morten Thiessen.

Emneord: Dagpengekommission, Dagpengesystem, Dagpengereform, Morten Thiessen, Dimittendsats
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også