Danmark får de første folkeskove

Søndag den 10. november bliver spaden sat i jorden for at plante Høgshøj Folkeskov ved Randers. Dermed er Danmark på vej til at få den anden folkeskov, der skal være med til at beskytte klimaet og vandmiljøet. Yderligere fem folkeskove er på vej i fire danske kommuner.

Køb et træ for 19 kroner - og vær med at nedsætte mængden af CO2. Samtidig sikre du rent drikkevand i Danmark. Sådan lyder et tilbud fra Growing Trees Network via konceptet Folkeskoven.dk, der i et års tid har arbejdet på at få rejst en række folkeskove i Danmark.

 

Træerne plantes på kommunal jord over grundvandsressourcer. Søndag den 10. november vil lokale spejdere og bysbørn fra Spentrup ved Randers plante de første træer til Høgshøj Folkeskov, der dermed bliver Danmarks anden folkeskov. Tidligere på året var Growing Trees Network med til at etablere en folkeskov i Beder-Malling ved Århus.

Skove kan optage CO2 fra luften og fungere samtidig som et naturligt filter, der beskytter drikkevandet mod nedsivning af kvælstof og pesticider”, forklarer Lars Heiselberg Jensen fra Growing Trees Network

På landsplan er der i de senere år i gennemsnit blevet lukket to vandboringer om ugen, og mange af de eksisterende vandboringer kan der mange steder måles pesticider og kvælstof ud over de anbefalede værdier. Det har fået Lars Heiselberg Jensen til at stifte Growing Trees Network sammen med makkeren Kim Nielsen.

”Rent drikkevand er en folkesag. Plantede træer skaber en stribe positive effekter for naturen. Planter vi danskere 15 træer pr. person om året, hvert år i resten af vores levetid, vil vi på en simpel og billig måde over år kunne fjerne mere CO2 end vi udleder. Samtidigt skabes nye bynære, rekreative områder der hjælper til at beskytte fremtidens rene drikkevand,” fastslår Lars Heiselberg Jensen.

Growing Trees Network er også på vej til at etablere folkeskov i Odense og Høje Taastrup Kommuner. Skoven ved Randers bliver plantet på et 7,5 hektar stort område ved den gamle gravhøj Høgshøj fra bronzealderen. Jorden stille frit til rådighed af Randers Kommune. Kommunen er ansvarlig for anlæggelsen af skoven. Finansieringen kommer via Folkeskoven.dk

”Vi vil gerne skabe et aktivt naturområde for både lokale og besøgende, samtidig er kommunen gået med i projektet, fordi vi ved at mere skov er til gavn for miljøet.Vi ved også at skoven er, der hvor danskerne for eksempel går hen på familiepicnic eller for at cykle på mountainbike med vennerne. Alt det og meget mere vil vi give muligheden for i den nye skov,” siger Skov og Landskabsingeniør i Randers Kommune, Randi Flensborg Jørgensen.

Siden 1990 er det danske skovareal kun vokset med 3,5 procent. Det er med andre ord ikke en hverdagsbegivenhed, at der bliver plantet ny skov. Etableringen af Høgshøj Folkeskov sker i et samarbejde med en lokal borgergruppe, der i løbet af efteråret har haft travlt med både at købe og sælge træer. Salget er blandt andet foregået fra den lokale brugs. I alt er der indtil dato solgt 11.000 tæer, hvilket er nok til at plantet godt halvdelen af den nye skov.

Udover at plante nye træer, bliver der etableret en lille skovsø og der bliver lavet et spændende varieret terræn, som både cyklende og gående kan have glæde af.

Mange lokale kræfter har allerede bakket op projektet. Den lokale skole har indsamlet penge til skoven i forbindelse med et løb på skolernes motionsdag. Det lokale vandværk, der er drevet privat har købt tæer, og det samme har den lokale spejdergruppe. Det første spadestik vil derfor også blive taget af de lokale spejdere sammen med andre lokale bysbørn. Det sker ved et arrangement, søndag den 10. november kl. 13. Flere informationer findes på www.natur.randers.dk og www.folkeskoven.dk

 
Emneord: Folkeskov, Growing Trees Network
Randers Kommune på DenOffentlige.dk Randers Kommune
Aktivitet: Artikler: 146 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.01.21 Bæredygtighed
  Nyt samarbejde skal sikre mere genanvendelse af plastik i landbruget

  Et nyt sektorsamarbejde mellem Miljøministeriet og Landbrug & Fødevarer skal realisere potentialet for mere genanvendelse af landbrugsplastik. Samarbejdet bidrager til klimaindsatsen for en grøn affaldssektor og øget cirkulær økonomi.

 • 25.01.21 Bæredygtighed
  Rige lande forsømmer klimahjælpen til de fattigste

  I dag starter topmødet om klimatilpasning. Udviklingslandene har kurs mod en klimakatastrofe, som kun kan afværges med hjælp fra de rige lande. Men på trods af de riges landes store ansvar for klimakrisen mangler ¾ af finansieringen til klimatilpasning i udviklingslandene.

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion

  Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vi skal i gang med energiøerne nu

  Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud.

 • 21.01.21 Bæredygtighed
  Internationale eksperter: Danmark har et "unikt system"

  Miljøminister Lea Wermelin gør status over de tre tiltag hun iværksatte på baggrund af kritik af sprøjtemiddelområdet i perioden 2011-2018 fra Rigsrevisionen. Fejl og mangler i Miljøstyrelsen er blevet udbedret, og internationale eksperter har set på det danske system. Flere tiltag igangsættes for at gøre beskyttelsen af vores grundvand endnu bedre.