Danmark falder ud af global top 10

Danmark er ikke længere blandt de ti mest konkurrencedygtige lande i OECD. Det viser DI’s Globaliseringsredegørelse. Storbritannien, Estland og Finland har overhalet os.

Danmark ligger på en samlet 13. plads i DI’s Globaliseringsredegørelse 2014. Det er tre pladser ned i forhold til 2013. Dermed rykker Danmark ud af top ti og er ikke længere blandt den mest konkurrencedygtige tredjedel af de 33 lande i OECD.
 
De gode nyheder er, at der faktisk er flere områder, hvor Danmark har forbedret sig. I 2013 lå vi i den dårligste tredjedel på 23 pct. af alle benchmark – i år er det 20 pct. 
 
Fornuftigt udgangspunkt, men...
- Overordnet har danske virksomheder et fornuftigt udgangspunkt på flere fronter. Men vores konkurrenter løber hurtigt. Vi kæmper med at få gang i eksporten, og vi tiltrækker historisk få udenlandske investeringer. Den globale konkurrence er skærpet, og Danmark er tvunget til at kæmpe endnu hårdere for at følge med, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI. 
 
Han understreger, at de seneste tal i redegørelsen endnu ikke rummer de positive effekter fra Vækstplan DK, hvor politikerne har taget hul på at sænke de mest skadelige skatter og afgifter. Men det gælder også de øvrige lande, som også har sat gang i omfattende reformer de seneste år. 
 
Bedre veje og enklere regler 
I alle ti år, DI har udgivet Globaliseringsredegørelsen, har Danmark været blandt de dyreste lande at drive virksomhed i. Afgifter, skatter og høje lønninger er blandt de målepunkter, som hele tiden har været en udfordring. 
 
I år rykker Danmark også ned ad listen på områder som infrastruktur og administrative byrder. I Hanstholm er adm. direktør Carsten Beith, FonFisk, helt på linje med konklusionerne. 
 
- Det er dyrt at producere i Danmark, det ved de fleste, og vi er især udfordret på udgifter til løn. Men vi kunne helt sikkert også blive hjulpet af et bedre vejnet og færre danske særregler, siger Carsten Beith.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også