Danmark indgår samarbejdsaftale med Mexico på sundhedsområdet

Sundhedsminister Astrid Krag har som led i et officielt besøg med kronprinseparret i Mexico underskrevet en samarbejdsaftale med sin mexicanske ministerkollega.

Aftalen betyder bl.a., at de to lande skal udveksle erfaringer om udviklingen af et effektivt sundhedsvæsen. Og regeringen håber også, at den kan åbne døre for danske virksomheder, som gerne vil have fodfæste i Mexico, der de kommende år forventes at forbedre befolkningens adgang til sundhedsydelser.

Og udfordringerne på sundhedsområdet er store i det mellemamerikanske land. Mexico, der har ca. 116 mio. indbyggere, slås bl.a. med fedme og diabetes, der truer den generelle folkesundhed. Hver tredje mexicaner er overvægtig, og ca. 11 pct. af de 20-79-årige har diabetes.

Det store antal overvægtige og diabetikere er en belastning for samfundet. Diabetes er i dag en af de hyppigste dødsårsager blandt mexicanerne, og Mexico har behov for at udvikle en ny sundhedspolitik og bedre behandlingsprogrammer for diabetespatienter. Derfor ser landet mod Danmark.

"I Danmark har vi mange års erfaring med at opbygge et velfungerende sundhedsvæsen. Og hvis vi med aftalen kan bidrage til at forbedre det mexicanske sundhedsvæsen, så flere eksempelvis kan blive behandlet for diabetes, der er blevet en folkesygdom i Mexico, er det selvfølgelig positivt", siger sundhedsminister Astrid Krag.

Hun håber også, at samarbejdsaftalen kan øge samhandlen mellem Mexico og Danmark:

"Selvom vi sammenlignet med Mexico er et lille land, så har vi en viden på sundhedsområdet både i det offentlige og private, som mexicanerne kan få gavn af. Vi har eksempelvis en særlig know-how om telemedicin, ældrepleje og sygehusbyggeri, og danske virksomheder, der producerer medicinsk udstyr og medicin, er også førende inden for deres felter. De vil selvfølgelig gerne øge eksporten til Mexico, og det får de forhåbentlig bedre muligheder for nu".

På trods af en høj økonomisk vækst, er Mexico fortsat et af de OECD-lande, der bruger relativt få midler på sundhedsvæsnet. Udgifterne forventes imidlertid at stige med ca. 9 pct. årligt de kommende år, bl.a. i takt med, at stadig flere mexicanere får sundhedsdækning.

I løbet af de næste 10 år forventes Mexico at blive blandt de 10 største økonomier i verden. Det er en af forklaringerne på, at Mexico er blandt lande, som regeringen har særlig fokus på i sin vækstmarkedsstrategi. Ambitionen er, at den danske eksport til Mexico i 2016 skal vokse med 50 pct. I 2012 var Danmarks vareeksport til Mexico 2,3 mia. kr.

Emneord: Ministeriet for Sundhed og Froebyggelse, Astrid Krag, samarbejdsaftale, Mexico, dansk eksport
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.03.20 Social
  Regering og kommuner: Vi skal passe godt på børn med problemer i hjemmet

  ​Når skoler og institutioner er lukket i en længere periode, er der brug for at have et særligt øje på børn, som vokser op i hjem med sygdom, misbrug og andre store problemer.

 • 19.05.15 Politik
  Masser af eksportmuligheder i Sverige

  Holstebro Kommunes vækstinitiativ ”Holstebro Goes Global” og den danske ambassade i Sverige inviterer til temamøde om eksport til Sverige, den 4. juni 2015 i Nupark, for at sætte fokus på nabolandets marked og forretningskultur.

 • 04.11.14 Infrastruktur
  Helveg: Startskud til et dansk vindeventyr i Tyrkiet

  Tyrkiet vil øge sin andel af vedvarende energi til 30 pct. og tidoble mængden af vindenergi frem mod 2023. Det er en unik mulighed for danske vindmølle-producenter, der på seneste har vundet store ordrer i landet. I dag rejser klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen til Istanbul for at tale ved en tyrkisk vindkonference og besøge danske virksomheder.

 • 27.01.14 Velfærd
  Ekspertudvalg: Sådan kan vi få flere organdonorer

  Sygehusene skal indføre pakkeforløb, så det bliver nemmere for pårørende at donere en nyre til et sygt familiemedlem. Og flere skal aktivt tage stilling til, om de ønsker at blive potentielle organdonorer. Sådan lyder et par af et ekspertudvalgs anbefalinger til, hvordan man kan få flere organdonorer. Anbefalingerne overrækkes i dag til sundhedsminister Astrid Krag.

 • 22.01.14 Velfærd
  Britiske parlamentarikere og europæiske ministre skal høre om danske stofindtagelsesrum

  Mere end 2.400 registrerede stofmisbrugere benytter de danske stofindtagelsesrum, og siden de åbnede, har der været flere end 150 overdosissituationer, hvor personalet er trådt til for at hjælpe. Torsdag besøger sundhedsminister Astrid Krag det britiske parlament for at fortælle om de danske erfaringer.