Danmark og Storbritannien cementerer militært samarbejde

Politik

30/11/2015 08:38

Nick Allentoft

Fremover vil danske soldater som udgangspunkt skulle sendes af sted sammen med blandt andet britiske.

Danske soldater på mission i udlandet har ad flere omgange arbejdet tæt sammen med britiske styrker, blandt andet i Irak og Afghanistan. Og fremover skal det samarbejde være endnu tættere og mere formaliseret.

Det fortæller forsvarsminister Peter Christensen (V), der mandag underskriver en aftale om en såkaldt Joint Expeditionary Force (JEF), hvor det dansk-britiske samarbejde cementeres. 

Ud over Danmark og Storbritannien deltager også Holland, Norge, Estland, Letland og Litauen.

- Det vil betyde, at vi både vil træne sammen og have store fælles øvelser. Det vil også betyde, at vi kan rykke ud sammen som en stor styrke og være med til at løse operationer internationalt, siger Peter Christensen.

JEF er oprettet inden for rammerne af Nato og vil kunne udsendes som Nato-bidrag eller i FN-regi, forklarer ministeren. Det vil fortsat være Folketinget, der tager stilling til, hvilke operationer danske soldater deltager i.

JEF-samarbejdet vil også kunne rykke ud til en EU-mission, men i så fald vil Danmark stå udenfor på grund af forsvarsforbeholdet.

Samarbejdet får ikke konsekvenser for de missioner, Danmark deltager i rundt om i verden i dag. Hvornår det skal aktiveres, ved forsvarsministeren ikke.

- I de tider, vi lever i, kan man ikke spå om, hvornår behovet opstår. Det kan være tidligere, end man regner med. Men hele idéen er, at man er så forberedt, at man kan rykke enormt hurtigt ud til de kriser og konflikter, der kan opstå rundt omkring i verden.

Spørgsmål: Betyder det, at det så er slut med selvstændige danske bidrag til militære operationer?

- Der vil selvfølgelig kunne opstå situationer, hvor Danmark selvstændigt sender bidrag til en FN-mission. Men det her vil betyde, at man vil strække sig efter at kunne sende fælles af sted, for det vil være en langt stærkere styrke, man vil kunne bidrage med.

- Det, der gør samarbejdet operationelt og stærkt, er, at man vil træne sammen og vide, hvilke kompetencer hvert land stiller med. Det gør, at man i en konkret mission ikke først skal til at lære hinanden at kende, siger Peter Christensen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce