Danmark og Storbritannien cementerer militært samarbejde

Fremover vil danske soldater som udgangspunkt skulle sendes af sted sammen med blandt andet britiske.

Danske soldater på mission i udlandet har ad flere omgange arbejdet tæt sammen med britiske styrker, blandt andet i Irak og Afghanistan. Og fremover skal det samarbejde være endnu tættere og mere formaliseret.

Det fortæller forsvarsminister Peter Christensen (V), der mandag underskriver en aftale om en såkaldt Joint Expeditionary Force (JEF), hvor det dansk-britiske samarbejde cementeres. 

Ud over Danmark og Storbritannien deltager også Holland, Norge, Estland, Letland og Litauen.


- Det vil betyde, at vi både vil træne sammen og have store fælles øvelser. Det vil også betyde, at vi kan rykke ud sammen som en stor styrke og være med til at løse operationer internationalt, siger Peter Christensen.

JEF er oprettet inden for rammerne af Nato og vil kunne udsendes som Nato-bidrag eller i FN-regi, forklarer ministeren. Det vil fortsat være Folketinget, der tager stilling til, hvilke operationer danske soldater deltager i.

JEF-samarbejdet vil også kunne rykke ud til en EU-mission, men i så fald vil Danmark stå udenfor på grund af forsvarsforbeholdet.

Samarbejdet får ikke konsekvenser for de missioner, Danmark deltager i rundt om i verden i dag. Hvornår det skal aktiveres, ved forsvarsministeren ikke.

- I de tider, vi lever i, kan man ikke spå om, hvornår behovet opstår. Det kan være tidligere, end man regner med. Men hele idéen er, at man er så forberedt, at man kan rykke enormt hurtigt ud til de kriser og konflikter, der kan opstå rundt omkring i verden.

Spørgsmål: Betyder det, at det så er slut med selvstændige danske bidrag til militære operationer?

- Der vil selvfølgelig kunne opstå situationer, hvor Danmark selvstændigt sender bidrag til en FN-mission. Men det her vil betyde, at man vil strække sig efter at kunne sende fælles af sted, for det vil være en langt stærkere styrke, man vil kunne bidrage med.

- Det, der gør samarbejdet operationelt og stærkt, er, at man vil træne sammen og vide, hvilke kompetencer hvert land stiller med. Det gør, at man i en konkret mission ikke først skal til at lære hinanden at kende, siger Peter Christensen.

/ritzau/

Emneord: Militær, Forsvar, Militært samarbejde, Peter Christensen, Forsvarsminister, JEF; Holland, Norge, Estland, Litauen, Udland, International tjeneste
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 06.09.16 Velfærd
  DIF og Forsvarsministeriet samarbejder om hjælp til sårede soldater

  Forsvarsministeriet har bevilget godt fem millioner kroner til det succesrige DIF Soldaterprojekt. Som en del af servicetjekket af veteranindsatsen udvides indsatsen nu til også at omhandle veteraner, der er blevet ramt psykisk efter at have været i krig.