Danmarks badevand er rekord-rent

Bæredygtighed

25/05/2016 12:48

Nick Allentoft

EU’s årlige badevandsrapport er netop blevet offentliggjort, og også i år er danske badesøer og strandes badevandskvalitet helt i top.
EU-Kommissionens årlige badevandsrapport er netop udkommet. Den viser for sjette år i træk, at badevandskvaliteten ved over tusind danske badestrande og badesøer er forbedret og bliver stadigt renere. I år er Danmark rykket fra en 12.-plads til en 9.-plads sammenlignet med de øvrige EU-lande, hvilket er en rekordhøj placering.
Badevandsrapporten har stor betydning ikke bare for alle vandglade danskere, men også for kommuner med et blomstrende turismeerhverv, for det er kun badesteder, der får karakteren ”udmærket” af EU, som kan tildeles eksempelvis Friluftsrådets Blå Flag.   LÆS OGSÅ: Kommuner dropper Blå Flag   - Badevandskvaliteten i Danmark sætter år efter år ny rekord. Det er godt nyt for vandhunde, men bestemt også for turismeerhvervet. Vi kan bruge de flotte karakterer til at markedsføre Danmark, for er der noget, turister sætter pris på, så er det rent og lækkert badevand. Vi har tusindvis af kilometer smukke kyster, og nu har vi endnu engang EU’s ord for, at badevandskvaliteten er i top, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.   Ifølge årets rapport får i alt 85,7 procent af de danske badesteder den højeste karakter af EU-Kommissionen, mens sammenlagt 98,3 procent har en tilfredsstillende badevandskvalitet. I år får kun 0,6 procent af badestrandene karakteren ”ringe” mod 1,6 procent året før.   Blå Flag-ordningen fokuserer udover på kvaliteten af badevandet også på eksempelvis gode toiletforhold, P-pladser og adgangsforhold, mens EU’s badevandsrapport har fokus på bakterier og sundhed.      EU’s badevand går frem Det er ikke kun i Danmark, at der i hver badesæson tages prøver af badevandet ved søer og strande. Alle EU-lande er forpligtet til at indrapportere badevandskvaliteten, og gennem årene har EU’s kontroller medvirket til, at badevandet har en høj standard, uanset om ferien går til Malta, Portugal, Sverige eller Grækenland.     - Årets badevandsrapport viser blandt andet, at det godt kan betale sig at investere i bedre spildevandsanlæg og klimatilpasningsløsninger og sætte en stopper for afløb af spildevand til vandmiljøet. Men vi kan gøre det endnu bedre, og det arbejder vi hele tiden på sammen med landets kommuner, siger Esben Lunde Larsen.       I badesæsonen 2015 har Danmark indrapporteret tal fra i alt 918 badestrande og 110 søer – i alt 1028 badesteder, hvilket er det samme som i badesæsonen 2014. Der er i perioden lukket ni badesteder, mens ni nye er kommet til. Kommuner kan lukke badesteder, hvor der ikke er tilstrækkeligt med badegæster. EU’s officielle badesæson 2015 løber fra 1. juni til 1. september.   Læs EU’s badevandsrapport her.

Mest Læste

Annonce