Danmarks første astronaut er ude i rummet

Fra den russiske rumbase Bajkonur i Kasakhstan blev Andreas Mogensen onsdag morgen i en Sojus løfteraket skudt ud i rummet som den første danske astronaut.

Med 28.000 kilometer i timen steg Sojus-løfteraketten kl. 06.37 dansk tid onsdag op fra den russiske rumbase Bajkonur i Kasakhstan. Om bord sad Andreas Mogensen ved roret som co-pilot og som den første danske astronaut i rummet nogensinde.

Fra Jorden på den rødfarvede steppe fulgte hans mor Lisa Bjerregaard og lillebror Niels raketten med Andreas i rumkapslen, som skal i kredsløb 70 kilometer over Jorden. 

Rumkapslen roterer 34 gange om Jorden, før den fredag kobles sammen med Den Internationale Rumstation (ISS). 

- Mine ben rystede under mig og hjertet slog, sagde hans smilende mor om affyringen til TV2 News

Hun føler sig først helt tryg, når rumkapslen fredag er blevet koblet sammen med rumstationen i den såkaldte hatch opening. 

Lillebroderen Niels Mogensen jublede også lige efter affyringen.

- Det er så ubeskriveligt. Det er så vildt. Jeg troede, at der var mere ild og røg. Adrenalinen kører rundt, og man får gåsehud og kuldegysninger. Om bord er min broder, som om nogle minutter er i space og vægtløs, sagde Niels Mogensen til TV2 News.

Alt foregår fint om bord, forklarede rumfartøjets russiske kaptajn, Sergej Volkov, efter affyringen, mens Andreas Mogensen viste en tillidsfuld løftet tommelfinger. I den kritiske fase efter affyringen blev de forskellige rakettrin brændt af på de første ni minutter.

På jorden fejrede Andreas Mogensens familie og venner rakettens succesrige affyring sammen med udsendte fra det europæiske rumagentur, European Space Agency, ESA. De skålede i vodka, klappede og råbte hurra iklædt ESA's mørkeblå skjorter. 

- Han er i rummet, han er i rummet. Hans drøm er gået i opfyldelse, råbte de straks efter affyringen af løfteraketten, mens flere havde tårer i øjnene og en klump i halsen.

Danmarks uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), fulgte også opsendelsen fra første parket.

- Det er et stort øjeblik for dansk rumfart. Det kommer selvfølgelig til at have stor betydning, at Danmark nu har haft en mand i rummet, sagde Esben Lunde Larsen til Ritzau.

Ministeren stod blandt et par hundrede tilskuere, der var inviteret til at se opsendelsen på nært hold. De har fået at vide, at alt er gået efter planen, og at de tre astronauter har det godt.

- Nu ønsker jeg bare Andreas Mogensen held og lykke med forskningen, sagde Esben Lunde Larsen.

De næste to dage tilbringer Andreas Mogensen og hans kolleger, rumkaptajn Sergej Volkov og kasakheren Aidyn Aimbetov, i rumkapslen. Den er indrettet til at have de tre astronauter boende.

- Selv om Sojus er ret lille, rummer den alle faciliteter for en todages rejse - mad, vanddispenser, toilet og plads til at sove, skriver ISS på sin twitterkonto.

Missionen er ikke bare historisk for danskerne. Fra Baikonur fløj den første bemandede russiske rumraket 12. april 1961 med kosmonauten Jurij Gagarin, som blev den første mand i rummet. 

Onsdag steg de tre deltagere - Andreas Mogensen, Sergej Volkov og Aidyn Aimbetov - ud af bussen mod Sojus-raketten, lynede rumdragten ned og tissede på bussens baghjul, ligesom Gagarin gjorde.

/ritzau/

Emneord: Rumforskning, Astronaut, Esben Lunde Larsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også