Danmarks største guldfund udstilles i sommerferien

Infrastruktur

12/07/2016 17:48

Nick Allentoft

Nu bliver det muligt at se det store guldfund, fundet på en mark et sted i Vejen Kommune. Det udstilles på Museet på Sønderskov fra torsdag den 14. juli og to uger frem.

Det gav genlyd vidt omkring da det for nogle uger siden blev offentliggjort at den hidtil største guldskat fra Vikingetiden var blevet fundet et sted i Vejen Kommune.

LÆS OGSÅ: Amatører finder Danmarks største guldskat

Fundet, som består af seks guldarmringe, og en sølvarmring - vejer cirka et kilo og vurderes at stamme fra omkring 950 og kan ses på Museet på Sønderskov fra den 14. juli kl. 11, hvor en åbningsreception vil markere den specielle særudstilling. Guldfundet kan ses frem til den 31. juli.

-Vi er meget stolte over at vi kan give vores gæster mulighed for at se dette enestående fund. Det er en vigtig brik i forståelsen af magtstrukturerne i vikingetidens Danmark, samtidig med at det er nogle utrolig smukke armringe - det er fantastisk håndværk, siger Bo Ejstrud, der er museumsleder på Museet på Sønderskov.

Bo Ejstrud fortæller, at det ikke er unormalt med sølv fra vikingetiden, til gengæld er guldfund meget sjældne.

-Ringene har tilhøret mennesker i samfundets allerhøjeste elite dengang for godt 1000 år siden. Det er folk, som har været med til at forme samfundet på et tidspunkt, hvor det var under politisk forandring. Endnu kan vi ikke sige meget om fundstedet, for vi har ikke haft tid til at undersøge det. Endnu. Men vi tør godt sige, at hvem det end var, som ejede guldet så var det en person, der må have været tæt på kongemagten. Nogen som har kendt Gorm og Harald.

Udover guldfundet vil det også være muligt at se andre fund, som er gjort på den pågældende mark.

 

Fakta

  • Guldfundet er udstillet på Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup fra den 14. juli til den 31. juli. Åben dagligt fra kl. 11.00-16.00. 
    Der opkræves en entré på 40 kr. for voksne, børn er gratis.
  • Skatten er fra 900-årene og er sandsynligvis lagt i jorden i samme periode. Den består af syv armringe, en af sølv og seks af guld.
  • Selv om der er tale om armringe, så er det ikke sikkert, at de er beregnet til at blive båret. I sagaerne bruges de som gaver fra ledende mænd til deres mest trofaste undersåtter. Det var en måde at sikre loyalitet og politiske alliancer. De kan sammenlignes med senere tiders medaljer og ordener som kongehuset kan uddele for at anerkende en særlig fortjenstfuld indsats eller en særlig vigtig forbindelse.
  • Læs mere på Museet på Sønderskovs hjemmeside

 

Mest Læste

Annonce