Danmarks varmeste år

Klimaændringerne er en realitet: 2014 bliver uden sammenligning Danmarks varmeste år nogensinde. Temperaturen bryder igennem den magiske grænse på 10 grader i gennemsnit.

2014 bliver Danmarks varmeste år, siden målingerne startede i 1874. På baggrund af temperaturerne hidtil og prognoser for de to sidste uger af året vurderer DMI, at 2014 ender med en gennemsnitstemperatur i Danmark på 10,0 grader celsius. Den nuværende rekord for varmeste år i Danmark blev sat i 2007, hvor gennemsnitstemperaturen var 9,5 grader. Med 10 grader i 2014 bliver rekorden altså overgået med en halv grad.

”Med det nye, ekstremt varme rekordår får vi bekræftet, at den globale opvarmning også har ramt Danmark. Vi har klimaændringer. Klimaændringer, som FN’s klimapanel IPCC fastslår, er menneskeskabte. Nu må vi mennesker handle for at forhindre, at det bliver værre – og det betyder mindre kulkraft og mere vindkraft,” siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Danmarks Klimacenter, DKC, ved DMI har beregnet, hvor ekstremt et år med en gennemsnitstemperatur på 10 grader er for Danmark. Uden klimaændringer i Danmark vil år med en gennemsnitstemperatur på 10 grader kun forekomme naturligt med omtrent 700 års mellemrum.

Konklusionen fra DMI er, at 2014 bekræfter, at klimaændringerne er et faktum i Danmark.

Året 2014

Ingen af de enkelte måneder i 2014 har sat varmerekord. Årsrekorden er opnået ved, at alle månederne har været varmere end den internationale reference (klimanormalen), som er gennemsnittet for Danmark i perioden 1961-90.

6 af årets måneder var særligt varme med temperaturer mere end 2,5°C over klimanormalen:

Februar: 6. varmest i Danmark. 4,2°C og 4,2°C over klimanormalen.

Marts: 4. varmest i Danmark. 5,8°C og 3,7°C over klimanormalen.

April: 4. varmest i Danmark. 8,7°C og 3,0°C over klimanormalen.

Juli: Næstvarmeste i Danmark. 19,5°C og 3,9°C over klimanormalen.

Oktober: Næstvarmeste i Danmark. 12,1°C og 3,0°C over klimanormalen.

November: 3. varmest i Danmark. 7,5°C og 2,8°C over klimanormalen.

Emneord: Danmarks Klimapolitik, Klima- Energi- og Bygningsministeriet, Klimaforandringer, Energi- og klimapolitik
Ministeriet for Klima, Bygning og Energi på DenOffentlige.dk Ministeriet for Klima, Bygning og Energi er nu blevet nedlagt efter valget og det nye Ministerium hedder nu Energi-, forsynings- og klimaministeriet. 
Aktivitet: Artikler: 60 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også