Dansk ambassadør: Det glemte Frankrig kæmper for et bedre liv

Politik

02/12/2018 17:25

Nick Allentoft

Stor politisk bevægelse føler sig overset. Radikale typer er sprunget på og står bag uroligheder i Paris. Se BBC indslag om demonstrationerne her.

Tusindvis af franskmænd uden for de store byer kæmper med dårlig økonomi og føler sig overset af den politiske elite.

Utilfredsheden er blevet til bevægelsen "Gule veste", der de seneste weekender har demonstreret i Frankrig. 

Protesterne kulminerede lørdag med voldsomme uroligheder i Paris, hvor 133 personer blev kvæstet. 

Det fortæller den danske ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering.

- Det er dem i lokalsamfundet, der har svært ved at få enderne til at mødes sidst på måneden. 

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- De engagerer sig ikke i politik og stemmer ofte ikke. De føler sig ikke rigtig favnet af den franske præsidents fremtidsvisioner. De føler ganske enkelt, at livet er hårdt, og de vil gerne blive hørt, siger hun. 

Oprindeligt var bevægelsens mærkesag en protest mod stigende benzinpriser. Men siden har dagsordenen bredt sig til en lang række punkter - herunder mindsteløn og ansættelsesregler. 

Bevægelsen er opstået uden for de politiske partier og fagforeningerne, er skabt over Facebook, og der er ingen officiel ledelse. 

Den har fået sit navn fra de gule veste, som alle franske bilister skal have i bagagerummet i tilfælde af uheld i trafikken.

"Gule veste" samlede for et par uger siden over 300.000 personer i hele Frankrig. Men siden har bevægelsen i de store byer fået tilslutning af radikale typer og kriminelle. 

Det er ifølge ambassadøren formentlig dem, som har stået bag de voldsomme uroligheder i den franske hovedstad. 

- Politiet har kunnet konstatere, at der er nogle radikale og kriminelle elementer, som har sluttet sig til bevægelsen. 

- Jeg tror, at de flestes konklusion er, at det er dem, der har været på spil i Paris, siger Kirsten Malling Biering. 

Protesterne har fået stor opmærksomhed politisk. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, holder søndag krisemøde med sine topministre. Han overvejer ifølge en regeringstalsmand at indføre undtagelsestilstand.

Kirsten Malling Biering vurderer, at præsidenten er nødt til at tage protesterne meget alvorligt. 

- Macron har sagt fra første færd, at han vil holde fast i sin reformkurs. Hvis han begynder at give køb på det, han er blevet valgt på, så er det begyndelsen til enden for en præsident.

- På den anden side er det så markant en mobilisering, at han er nødt til at finde en eller anden måde, hvor han måske ikke kommer bevægelsen i møde, men hvert fald giver nogle svar, siger hun. 

 

OVERBLIK: Demonstranter i gule veste står bag uroligheder i Paris Bevægelsen "Gule veste" har de seneste weekender demonstreret i Frankrig. Læs mere her.

Op mod 300.000 franskmænd har de seneste weekender protesteret mod den politiske elite, fordi de føler sig forsømt og kæmper med en presset økonomi. 

Utilfredsheden er blevet til bevægelsen "Gule veste", der i første omgang opstod uden for de store byer i Frankrig, men siden også har fået opbakning i flere af storbyerne.

Protesterne kulminerede lørdag med voldsomme uroligheder i Paris, hvor 133 personer blev kvæstet, og 412 personer blev anholdt. Læs mere om bevægelsen her: 

* Bevægelsen, der har fået navnet "Gule veste", protesterede oprindeligt mod stigende benzinpriser og leveomkostninger.

* Den franske regering har besluttet at sætte prisen på benzin op fra nytår. Benzin stiger med tre eurocent (22 øre) per liter, mens en liter diesel bliver seks eurocent (45 øre) dyrere.

* Siden har dagsordenen udvidet sig og tæller nu også en lang række andre områder - herunder mindsteløn og ansættelsesvilkår.

* "Gule veste" er opstået på græsrodsniveau uden for de politiske partier og fagforeningerne, og der er ingen officiel ledelse.

* Den har fået sit navn fra de gule veste, som alle franske bilister skal have i bagagerummet i tilfælde af uheld i trafikken. Ved demonstrationerne har mange haft de gule veste på. 

* En meningsmåling viste i sidste uge, at to ud af tre franskmænd bakker op om de "Gule veste".

* "Gule veste" samlede for et par uger siden over 300.000 personer i hele Frankrig. Men siden har bevægelsen i de store byer fået tilslutning af blandt andre radikale typer og kriminelle, som ifølge politiet menes at stå bag lørdagens uroligheder i Paris.

Kilder: AFP, ambassadør Kirsten Malling Biering.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce