Dansk energieffektivitet giver konkurrencefordel

Industrivirksomheder i Danmark udnytter energi bedre end deres udenlandske konkurrenter, viser ny analyse fra Energistyrelsen.

Energi er en stor omkostning i virksomheders produktion, og Danmark har et relativt højt energiforbrug - til gengæld er vi gode til at udnytte energien. Energiudgifternes andel af industriens samlede produktionsværdi er lavere i Danmark end i udlandet, viser en ny analyse fra Energistyrelsen. 
 
De danske udgifter til energi i 2009 udgjorde 5,5 pct. af den samlede produktionsværdi, mens det tilsvarende tal i udlandet var 9,1 pct. Det giver industrivirksomheder i Danmark en konkurrencefordel på 3,5 pct. 
 
- Rapporten bekræfter klart og tydeligt, at dansk industri er mere energieffektiv end langt størstedelen af vores konkurrenter i udlandet. Det er en fordel for virksomhederne og noget, vi kan være stolte af i Danmark, siger chef for energi- og klimapolitik Troels Ranis, DI. 
 
Analysen opfanger ikke alt 
 
Analysen sammenligner energidata fra EU-landene og EU’s største samhandelspartnere i årene 2001, 2005 og 2009 og beregner industrielle branchers energiforbrug. 
 
Troels Ranis peger på, at analysen ikke opfanger, at der kan være store forskelle i energiforbruget inden for de enkelte brancher, da analysen tegner et situationsbillede for de enkelte brancher set under ét. 
 
- Det kan dermed give et skævt indtryk af, at alle danske virksomheder klarer sig fint, når det gælder om at være konkurrencedygtige på energiforbruget. Så over for industrivirksomheder med et højt energiforbrug gælder det om at være varsomme med at pålægge energiudgifter, så de ikke bliver skubbet ud af landet, siger Troels Ranis.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.20 Infrastruktur
  Lokale initiativer modtager 53 millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

  Hvad har en energi-ø på Bornholm til fælles med filmbyen i Aarhus, og hvilke ligheder er der mellem lystfiskeri i Limfjorden og byggeriet ved Femern Bælt på Sjælland? Alle udgør unikke erhvervspotentialer for dansk erhvervsliv, og derfor modtager 11 lokale initiativer nu i alt 53 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 • 09.11.20 Infrastruktur
  Regeringen lancerer nye initiativer for at hjælpe corona-ramte danskere

  Nedlukninger i flere europæiske lande samt i dele af Danmark skaber stor usikkerhed om fremtiden for dansk økonomi. For at imødegå de aktuelle udfordringer og ruste Danmark til en ny bølge af coronavirus påbegynder regeringen nu forhandlinger om finansloven og en samlet grøn genstart med stærkt fokus på økonomisk tryghed og sikring af danske arbejdspladser.

 • 04.11.20 Infrastruktur
  Dom er vigtigt skridt for Femern Bælt-forbindelsen

  Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig har givet den endelige tilladelse til at bygge tunnelen under Femern Bælt.

 • 03.11.20 Infrastruktur
  Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

  Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

 • 30.10.20 Infrastruktur
  Tre kandidater til årets Brolæggerpris

  Dommerkomitéen i Brolæggerlauget i DI Dansk Byggeri har indstillet tre kandidater til Brolæggerprisen. Et af projekterne er ny granitbelægning i forbindelse med nye pullerter på Amalienborg Slotsplads. I Esbjerg er det lange strøg med granit i smukke mønstre i Kongensgade blevet indstillet, mens Aarhus er kommet i betragtning for et nyt byrum i Filmbyen i Aarhus.