-
En række kommuner – fx Aarhus – har udmålt så lave lønninger til handicaphjælpere, at det reelt har afskåret virksomheder med overenskomst fra at hjælpe borgerne.
-
Den netop vedtagne udbudslov forbedrer samarbejdet mellem det offentlige og private. Samtidig bliver det nemmere for SMV’er at give bud på nogle af de cirka 300 milliarder kroner, det offentlige køber ind for årligt.
-
Dansk Erhverv fremsætter nu 15 konkrete forslag til, hvordan den offentlige sektor bliver bedre og billigere ved mere offentligt privat samarbejde. De 15 forslag vil samtidig skabe grundlaget for en ny dansk eksportsucces.
-
Når kommunerne inddrager private leverandører på tværs af ældreområdet, kan der opnås store gevinster for den enkelte borger, medarbejdere og kommuner. Det viser ny rapport fra Rådet for Offentlig Privat Samarbejde.
-
Regeringen præsenterer i dag en ny udbudslov, som vil være et tigerspring for bedre dialog mellem offentlig og privat. Loven har været længe undervejs, men resultatet har ifølge Dansk Erhverv været værd at vente på for de mange virksomheder, der handler med det offentlige.
-
Udbud midt i sommerferien giver dårlig konkurrence. Dansk Erhverv opfordrer de offentlige ordregivere til at blive bedre til at planlægge deres udbud, til gavn for både det offentlige og det private erhvervsliv.
-
"Det er ideforladt, hvis man blankt afviser, at den offentlige sektor kan blive både mere effektiv og mindre på samme tid. Ellers vil vi gerne komme med nogle ideer,” siger direktør Christian T. Ingemann.
-
Gribskov Kommune offentliggør i dag resultatet af den hidtil største aftale på velfærdsområdet til en værdi af 2,6 milliarder kroner. Fremover skal private stå for størstedelen af ældreplejen og genoptræning i kommunen.
-
Regeringens forslag til en reform af det merkantile grundforløb er dybt problematisk – både for virksomhederne og for den enkelte elev, mener Dansk Erhverv.
-
55 procent af de nuværende kommunalpolitikere er ansat i det offentlige. Det giver en skævvridning i kommunernes fokus, mener Dansk Erhverv, der opfordrer danskerne til at stemme på kandidater fra den private sektor ved det forestående kommunalvalg.
-
Er det i orden at bruge private leverandører til velfærdsydelser? Det har tidligere været et ideologisk spørgsmål, som delte danskerne. Men i de senere år har befolkningen og politikerne fået et mere pragmatisk syn på emnet.
-
52 procent af virksomhederne mener ikke, udfaldet af kommunalvalget får betydning for dem, viser ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv. Kommunernes indsats for erhvervslivet skal have større fokus, mener Dansk Erhverv.
-
Kun hver tredje kommune lever op til anbefalingen om højest en uges ventetid på genoptræning, viser ny undersøgelse. Dansk Erhverv opfordrer til, at der indføres frit valg på genoptræningsområdet for at komme problemet til livs.
-
På trods af et politisk ønske om at bruge private og selvejende organisationer mere på det sociale velfærdsområde, er der på fem år ikke rykket en eneste procentdel fra offentligt til ikke-offentligt regi. Uambitiøst, mener Dansk Erhverv.
-
Hvis erhvervslivet skal blomstre og skabe vækst i Danmark, kræver det gode rammebetingelser. Dansk Erhverv dokumenterer i en ny analyse, at 71 procent af medlemsvirksomhederne oplever, at mange myndigheder er unødvendigt bøvlede at have med at gøre.
-
Dansk Erhverv roser regeringens nye plan for socialområdet. Nu skal idéerne konkretiseres i praksis, og vi kan komme langt - også uden ekstra bevillinger - hvis vi bruger de eksisterende midler ordentligt.
-
Produktivitetskommissionen lægger op til en fundamental og nødvendig ændring af styringen i den offentlige sektor. Resultater skal være i fokus og belønnes, og lederne skal holdes ansvarlige for sine resultater. Dansk Erhverv bakker op ændringen.
-
Regeringens forslag til finansloven bliver fremlagt og diskuteret i disse dage. Dansk Erhverv bringer i dette nummer vores ønsker til den endelige finanslov med vægt på fortsatte reformer, der er afgørende for dansk vækst.
-
FOA’s formand skyder med skarpt mod Udbudsrådet, der har dokumenteret, at der er store gevinster ved at skabe konkurrence om kommunal rengøring. En pinlig kritik mener Dansk Erhverv, som påpeger, at analysen er grundig og udarbejdet af uafhængige konsulenter, og at fagbevægelsen selv har godkendt den.
-
Berlingske skriver i dag om Region Sjællands budgetaftale for 2013, hvor det fremgår, at regionen ønsker at indgå strategisk samarbejde med privathospitaler om at drive lægehuse i yderområder samt byde ind på drift af afsnit eller afdelinger på regionens egne sygehuse. Hos Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker ser man først og fremmest initiativet som en helt naturlig udvikling for det danske sundhedsvæsen, hvor private allerede er en integreret del af opgaveløsningen.
-
Trods de senere års skandalesager har danskernes tillid til privathospitalernes ekspertise ligget fast med en stigende tendens fra 2010-2012. Det viser en ny undersøgelse fra Interresearch foretaget på vegne af Dansk Erhverv. Resultatet glæder Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, hvis medlemmer for nylig har vedtaget nye fælles retningslinjer, der skærper kravene til gennemsigtighed med kvalitetsbedømmelser, tilsynsrapporter og patienttilfredshed hos foreningens medlemmer.
-
Nyligt fremlagte tal viser, at ventelisterne inden for psykiatrien er steget. Men de danske patienter vil ikke vente på behandling i det offentlige. En dugfrisk befolkningsanalyse gennemført af Interresearch for Dansk Erhverv viser med al tydelighed, at flertallet af de danske patienter vil have ret til at blive behandlet på et privathospital, hvis ventetiden bliver for lang i det offentlige.
-
Alt for mange psykiatriske patienter bliver tabt, fordi sammenhængen mellem den offentlige psykiatri og de socialpsykiatriske tilbud er for dårligt. Kæmpe problem, mener Dansk Erhverv.
Alt for ofte ender psykiatere med at udskrive syge patienter i stedet for at sende dem videre til efterbehandling i de socialpsykiatriske tilbud. Det skyldes, at sammenhængen mellem regionalpsykiatrien og kommunerne er alt for ringe. Der går simpelthen bureaukrati og sagsgang i det, der burde være et glidende forløb.
-
Enhedslisten vil som led i finanslovsforhandlingerne frigøre kommunerne for en aftale med regeringen om at fremme konkurrence om løsning af offentlige velfærdsopgaver. Enhedslisten skaber fejlagtigt det billede, at der er tale om tvang. Men det er i virkeligheden en frivillig aftale, hvor udgangspunktet er en pragmatisk holdning til konkurrence – og at kommunerne selv kan se ideen i at øge konkurrencen.
-
Danskerne er blevet markant mere positive over for private leverandører af eksempelvis sygehusbehandling, skole og hjemmepleje. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv.
46 pct. af danskerne på 18 år eller derover er positivt stemt over for at bruge private leverandører til velfærdsydelser. For bare et år siden var kun 40 procent positive.
-
Nye regler fra Økonomi- og Erhvervsministeriet giver større fleksibilitet, når offentlige myndigheder udbyder opgaver. En yderst kærkommen forenkling af udbudsreglerne, mener Dansk Erhverv.
Nu bliver det nemmere for virksomhederne at få det offentlige som kunde. Økonomi- og erhvervsministeriet har i dag offentliggjort en række nye regler, der skal gøre udbud nemmere for både den offentlige udbyder og virksomheder.
Dansk Erhverv byder ændringer velkommen:
-
En ny rapport fra Udbudsrådet viser, at der er et stort potentiale for at bruge rammeaftaler klogere. Vi har ikke råd til at gå glip af fordelene, mener Dansk Erhverv.
Rammeaftaler kan lette udbudsprocessen og give et gunstigt resultat for både indkøbere og leverandører, men det kræver, at vi bliver bedre til at udnytte dem.
-
Også Dansk Erhverv er repræsenteret på det store Folkemøde på Bornholm i næste uge, hvor organisationen vil sætte fokus på at inddrage private og selvejende aktører i social velfærd.
-
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 78 procent af de ældre ønsker frit valg af plejebolig. Det er syv procent flere end sidste år. Dansk Erhverv: det er en udvikling vi skal støtte med mangfoldighed i tilbuddene.
Fire ud af fem ældre ønskede selv at vælge plejebolig i 2010. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig er ventetiden på plejehjem faldet, og kun 6 kommuner overholder ikke ventetidsgarantien på 60 dage. Det er en forbedring i forhold til sidste år.
-
19.04.11
Nye tal fra Udbudsvagten bekræfter, at det offentlige er bedst til at sende opgaverne i udbud i hovedstadsregionen. Hovedstadens politikere har – i modsætning til andre steder i landet - forstået, hvor stort potentialet er, mener Dansk Erhverv.
Borgerne i hovedstadsregionen bliver langt oftere end borgerne i resten af landet tilbudt private løsninger. Myndighederne i hovedstadsregionen er nemlig dem, der er mest ivrige for at sende flere opgaver i udbud. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
-
15.04.11
Staten og kommunerne foretrækker at varetage driften af it-miljøer på egen hånd frem for at lægge opgaven ud til private leverandører, viser tal fra Danmarks Statistik. Dansk Erhverv efterlyser et opgør med ”gør-det-selv”-attituden i det offentlige, da det kan være både billigere og bedre at lade private leverandører løse it-opgaverne.
-
14.04.11
Nye tal fra Udbudsrådet viser, at daginstitutionerne har uforklarligt store udsving i udgifterne pr. barn. Dansk Erhverv foreslår at lave konkurrence på effektivitet.
Udbudsrådets nye analyse af konkurrence på daginstitutionsområdet viser, at der er store udsving i daginstitutionernes udgifter pr. barn. Men det er ikke lykkedes i analysen at finde nogle forklaringer på udsvingene.
-
08.04.11
Nye tal fra Udbudsvagten viser, at det samlede antal udbud steg fra 2009 til 2010, men velfærdsområdet går kraftigt tilbage. Det offentlige har ikke forstået, hvor potentialet er størst, mener Dansk Erhverv.
Det går i den rigtige retning med antallet af udbud, viser nye tal fra Udbudsvagten.
-
17.02.11
V og K ønsker at forbedre frit valgs-ordningerne indenfor ældreplejen. Det skal ske ved at sikre andre aktører end kommunen, og derfor skal dele af hjemmeplejen i udbud. Et tiltrængt forslag, hvis vi vil bevare vores høje velfærdsniveau i fremtiden, mener Dansk Erhverv.
-
12.11.10
Samarbejdet mellem de private sygehuse og det offentlige sundhedsvæsen fungerer godt på de overordnede linjer, men den private sygehussektor savner mere respekt om fagligheden.
Trods samme faglige baggrund og de samme regler, oplever ledelserne i Danmarks private hospitaler ikke, at deres kolleger i det offentlige har respekt for hverken faglighed eller virksomhedsdrift. Det viser en rundspørge blandt medlemmer i Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK.
-
12.11.10
Antallet af udbud i Hovedstaden er uden sammenligning størst. Til gengæld er den procentuelle vækst i antallet af udbud størst i Midtjylland, viser nye tal fra Udbudsvagten, som Dansk Erhverv har analyseret.
Der er stor forskel på, hvor gode de offentlige myndigheder i de forskellige landsdele er til at sende opgaver i udbud. Det viser Dansk Erhvervs nye Udbudsbarometer, som er lavet på baggrund af tal fra Udbudsvagten.
-
12.11.10
Hvis kommunerne og det offentlige tør vove noget mere, give mere plads og rum og bruge hele paletten af udbudsværktøjer– ja så skal de private nok være der. Og det er til gavn for alle parter.
Det mener Rikke Hvilshøj, marketingdirektør i Konica Minolta Business Solutions Denmark a/s, der også er tidligere medlem af Udbudsrådet.
-
12.11.10
Gennem de seneste knap to år har Udbudsrådet leveret vigtig viden om det offentlig-private samarbejde. Viden, der på sigt kan være med til at øge kvaliteten og viden om det offentlige private samarbejde, vurderer Dansk Erhverv.
-
11.11.10
Potentialet for inddragelse af private leverandører i den offentlige opgaveløsning er mere relevant end nogensinde. Men der skal mere fart på samarbejdet mellem det offentlige og det private, understreger adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.
-
09.11.10
Plads til forbedringer
Regeringens finanslovsforslag for 2011 cementerer behovet for at sikre mere effektivitet og kvalitet i de offentlige velfærdsopgaver - bl.a. effektive indkøb og reducering af det offentlige sygefravær.
Men i Dansk Erhverv ser vi to yderligere områder, hvor der er klar plads til forbedringer:
Tænk på tværs
-
16.09.10
Virksomheder uden overenskomst kan ikke være sikre på, at de får korrekt rådgivning af kommunen, når de ansætter fleksjobbere. Det kan koste virksomhederne mange penge.
-
16.09.10
Opsvinget er så småt ved at få fat, vurderer Dansk Erhverv på baggrund af dagens overraskende beskæftigelsestal.
I andet kvartal 2010 steg antallet af beskæftigede med 45.000 personer set i forhold til 1. kvartal.