Dansk retssikkerhed overhales af EU

EU har skærpet ofrenes og de sigtedes rettigheder, mens Danmark har stået uden for det retslige samarbejde.

Planerne om at afskaffe det retslige forbehold i EU vil i de kommende måneder tvinge danske politikere til at forholde sig til, at retssikkerheden i de andre EU-lande er blevet så omfattende, at Danmark får svært ved at følge med. 

Mens Danmark har stået på sidelinjen, har de andre EU-lande arbejdet hurtigt og målrettet på at forbedre retssikkerheden for borgerne, skriver Politiken mandag.

Det er sket i løbet af de seneste fem år, og det er lykkedes i en sådan grad, at det vil blive både dyrt og besværligt, hvis Danmark skal være med.

- På det strafferetslige område er der opstået alvorlige konflikter mellem den måde, man gør det på i Danmark, og det, man gør i andre EU-lande, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Politiken.


Dommerne, Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Justitsministeriet er enige. De har løbende konstateret, at EU-reglerne ville stride mod rodfæstede traditioner og retsprincipper i Danmark. 

Det viser en gennemgang af de seneste fem års notater og høringssvar på området, som Politiken har foretaget. 

De andre EU-lande giver ret til en forsvarer, allerede når en person er mistænkt. Advokaten skal have ret til at deltage i alle afhøringer og retsmøder. Mistænkte skal have mere information og større krav på aktindsigt i politiets materiale.

Desuden stiller EU langt strengere krav til tolkning og kræver oversættelse af alle vigtige dokumenter. 

Alle punkter vil stride mod regler og praksis i Danmark, skriver Politiken. 

- EU har skærpet fokus på ofrenes og de sigtedes rettigheder markant de seneste år. Danmark kan blive overhalet, ligesom det tidligere er sket på udlændingepolitikken, siger EU-eksperten Rebecca Adler-Nissen, Københavns Universitet, til Politiken.

Regeringen har iværksat en analyse af, hvad EU-reglerne vil indebære i Danmark, og hvor meget de vil koste. Undersøgelsen ventes inden sommerferien.

 
Emneord: EU-Domstolen, Retssikkerhed, Retsforbeholdet, Retshjælp
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 14.01.18 Politik
  Nyt udspil: Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel

  Justitsminister Søren Pape Poulsen varsler en række initiativer for at få nedbragt sagsbehandlingstiden i straffesager. Hent udspillet her.

 • 26.01.15 Politik
  EU-Kommissionen trækkes i retten for kemi-nøl

  EU-Kommissionen er blevet trukket i retten for at sylte lovgivning for hormonforstyrrede stoffer. Danmark går nu ind i sagen, og miljøminister Kirsten Brosbøl vil presse på for, at EU vedtager fælles regler.

 • 06.11.14 Bæredygtighed
  Danmark har gyldige vandplaner

  I sidste uge blev vandplaner for perioden 2009-2015 vedtaget, offentliggjort og rapporteret til EU-Kommissionen. Dagens dom fra EU-domstolen om manglende vandplaner får derfor ingen konsekvenser.