Dansk Sygeplejeråd: Styrk plejeindsatsen på plejehjem

Velfærd

03/08/2020 11:05

De fleste beboere på landets plejehjem er multisyge og har behov for kompetent pleje døgnet rundt. Det er vi som samfund nødt til at erkende, hvis vi skal sikre værdighed og bekæmpe omsorgssvigt, som vist i TV2s dokumentar siger Dansk Sygeplejeråd.

TV2's hjerteskærende dokumentar om Else og Niels på plejehjem bør få os til som samfund at erkende, at beboere på landets plejehjem for langt de flestes vedkommende er multisyge og fuldstændig afhængige af kompetent pleje og omsorg.

Det mener Dansk Sygplejeråd, som opfordrer politikere i kommuner og på landsplan til at erkende, at langt de fleste beboere på landets plejehjem i dag er så plejekrævende, at der er behov for at styrke den plejefaglige indsats på landets plejehjem.

”Værdighed starter med, at den helt basale pleje er i top. Når man som ældre bliver afhængig af hjælp, er det et spørgsmål om den enkeltes værdighed, at man kan få den nødvendige og rettidige hjælp til personlig hygiejne, så man ikke sidder i en beskidt ble. Samtidig er det vigtigt, at basal pleje udføres med omsorg og respekt for den enkeltes værdighed i situationen. De kompetencer skal også være i top, som man så glimtvise eksempler på i udsendelsen. Derfor hænger værdighed, omsorg og kompetent pleje uløseligt sammen, siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Hun henviser til, at ifølge studier fra VIVE og Ældre Sagen er over halvdelen af beboerne på plejehjem i dag ramt af demens i varierende grad, og flertallet lider af flere sygdomme.

”Når vi accepterer den kendsgerning, kan vi bedre forstå, hvilke behov, der skal dækkes – og hvilke kompetencer, der er brug for på plejehjemmene”, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Er man allerede sygdomssvækket, så kan hyppige bleskift ligefrem være et spørgsmål om liv eller død. Som det dokumenteres i TV2 udsendelse, er det sundhedsfagligt helt uforsvarligt, at Else på Kongsgården ligger med uskiftet ble i op til 24 timer, samtidig med at hun har en urinvejsinfektion.

”Sådan noget må bare ikke ske. Vi tror på, at en del af løsningen er større fokus på faglighed, dokumentation og systematik i den daglige pleje af hver enkelt beboer. Derfor er det glædeligt, at fx Aarhus kommune, som er hjemsted for plejehjemmet Kongsgården, der omtales i dokumentaren, har besluttet at styrke den sygeplejefaglige indsats," siger Bente Alkærsig, som er næstformand i Kreds Midt i Dansk Sygeplejeråd.

Hun fortsætter:

”Vi har set at flere kommuner i vores område ansætter udviklingssygeplejersker. De fungerer ligesom specialeansvarlige på sygehusene og udvikler retningslinjer for kvaliteten af plejen, underviser i pleje og sørger for, at alle medarbejdere er klædt på til at levere den bedste pleje til den enkelte beboer.”

Dansk Sygeplejeråd håber, at dokumentaren vil give anledning til alvorlig refleksion og handling hos politikere kommunalt og på Christiansborg og blandt ansvarlige kommunale forvaltninger i hele landet.

”For borgernes skyld har vi brug for at indse realiteterne på plejehjemmene. Dernæst har vi brug for en målrettet politisk debat om, hvad der skal til, for at vi kan imødekomme de behov, som er virkeligheden for beboerne på vores plejehjem. Det indebærer også en diskussion om god ledelse og tilstrækkelige ressourcer og normeringer,” fastslår Dorthe Boe Danbjørg.

Mest Læste

Annonce