Danske Bank kunne have fået bøde på 20 mia: Nu vil politikere ottedoble straffen

Politisk aftale er faldet på plads, efter at Danske Bank har præsenteret intern undersøgelse af hvidvasksag. Finanstilsyn genåbner sin undersøgelse.

Et flertal i Folketinget er enige om at ottedoble bøderne for hvidvask for de største banker, oplyser erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

- Dermed får Danmark formentlig det højeste bødeniveau i Europa, siger ministeren.

Aftalen kommer, efter at Danske Bank onsdag har præsenteret en advokatundersøgelse af en omfattende sag om hvidvask i bankens estiske afdeling. 

- Vi har arbejdet med aftalen et stykke tid, men har afventet offentliggørelsen af Danske Banks undersøgelse i dag, men selvfølgelig ligger der et større arbejde bag, forklarer Jarlov.

Jarlov forklarer, at med de nye bødestørrelser ville en bank, der havde tjent 1,5 milliarder på hvidvask, få en bøde på 24-30 milliarder kroner mod i dag omkring tre milliarder kroner.

Det vil dog ikke ramme Danske Bank i den aktuelle sag.


- Det er klart, at når vi laver lovgivning gælder det fremadrettet. Det betyder, at de bødestraffe kommer ikke til at gælde, siger Jarlov.

- Hvidvasklovgivning har nok ikke været stram nok ind til videre. Det er derfor, vi strammer den i dag. Det har vi et fælles ansvar for i Folketinget, siger ministeren.

Det er partierne i den finansielle forligskreds - der blandt andet står bag bankpakkerne - der har indgået aftalen. Det vil sige regeringen, Dansk Folkeparti, De Radikale, Socialdemokratiet og SF.

- For SF har det været vigtigt, at vi får en af de hårdeste og strammeste lovgivninger i Europa, og at vi sikrer en langt bedre whistleblowerordning end i dag, siger erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Morten Bødskov (S), der er formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, siger:

- For Socialdemokratiet har det været vigtigt, at bødeniveauet ikke bare skærpes, men skærpes markant.

Bødskov forsikrer, at der vil være de nødvendige ressourcer til Bagmandspolitiet og Finanstilsynet, så de kan komme helt til bunds i sagen om hvidvask i Danske Bank. 

- Så forældelse ikke bliver et spørgsmål, og de spor, der måtte være i Danske Banks egen rapport, bliver udforsket, siger han.

 

Finanstilsyn genåbner hvidvaskundersøgelse
Finanstilsynet har besluttet at genoptage undersøgelsen af forhold omkring Danske Banks estiske afdeling. Det oplyser tilsynets direktør, Jesper Berg, til TV2.

Det sker på baggrund af en intern undersøgelse fra Danske Bank.

- Vi genåbner den undersøgelse af banken, som vi i første omgang afsluttede i maj. Når der kommer nye oplysninger, vil vi altid kigge på dem og se, om der er noget yderligere at komme efter. 

- Vi har nu siden maj løbende fulgt sagen. Men nu intensiverer vi arbejdet, vi har på området, siger han.

Danske Bank præsenterede onsdag konklusionerne i undersøgelsen af formodet hvidvask for milliarder gennem bankens estiske afdeling. 

Her stod det blandt andet klart, at Danske Bank ikke har været i stand til at kortlægge omfanget af mistænkelige transaktioner gennem den estiske afdeling.

Men det samlede beløb, der flød gennem filialen fra udenlandske kunder, beløber sig til 200 milliarder euro eller knap 1500 milliarder kroner.

Onsdag sagde Finanstilsynet, at man ville se nærmere på konklusionerne og overveje, om sagen skulle genåbnes. Overvejelserne tog altså mindre end et døgn.

Bankens undersøgelse har været undervejs gennem et år. Da Finanstilsynet i maj foreløbigt afsluttede sin undersøgelse af sagen, udtalte tilsynet hård kritik af banken.

Danske Bank fik otte påbud og otte påtaler. Desuden blev banken pålagt fremover at sætte et tillæg på fem milliarder kroner ekstra af i kapitalsikring til at afdække bankens risici.

Finanstilsynet fandt ikke anledning til at rejse sager mod enkelte medlemmer af ledelsen eller ansatte. Men tilsynet gjorde det samtidig klart, at det kan ændre sig.

- Bankens igangværende undersøgelser kan tilvejebringe nye oplysninger, som kan føre til nye vurderinger og tilsynsreaktioner, lyder det fra Finanstilsynet.

Danske Banks interne undersøgelse er den hidtidige kulmination på et årelangt forløb, hvor potentiel hvidvask af milliarder fra blandt andet Rusland og Aserbajdsjan gennem Danske Banks estiske filial fra 2007 til 2015 er blevet oprullet.

Sagen er trin for trin blevet gravet frem af Berlingske Business, der i over et år har afdækket suspekte pengestrømme på mindst 53 milliarder kroner, en ignoreret whistleblower og indikationer af ledelsens viden.

Onsdag afleverede bankens topchef, Thomas Borgen, sin opsigelse som følge af sagen. 

/ritzau/

 

Emneord: Hvidvask, Bøder, 200918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 20.09.18 Velfærd
  Velfærd i udvikling med mere OPS

  Folkemødet er en arena med sin egen komplekse økologi og navigationsvilkår. Det er derfor tid til, at du allerede nu planlægger næste år, hvis du vil have succes, siger projektleder på OPS-Scenen Steen Houmark. Den 24/9 udgiver han bogen ”Velfærd i udvikling” – Et folkemødeprojekt.

 • 16.03.18 Infrastruktur
  Indfører karantæne og fordobler bøder: Nu får Fødevarestyrelsen mere magt

  Karantæne, langt højere bøder og daglige tvangsbøder. Miljø- og fødevareministeren vil give fødevarekontrollen nye våben i kampen mod de værste af fødevarebranchens ”brodne kar”.