Danske elever i grundskolen er middelgode problemløsere

Danske børn er middelgode til at løse problemer. Helt i top ligger eleverne fra Singapore, Korea og Japan.

Danske elever ligger midt i feltet, når det handler om problemløsning. En netop offentliggjort Pisa-test i problemløsning viser, at Danmark med 497 point ligger omtrent på OECD's gennemsnit, som er 500 point.

De danske elever er blevet testet i deres evne til at undersøge og forstå en problemsituation og derefter vise problemet - for eksempel med en graf - og forudsige effekten af en handling.

Midt i feltet ligger også eleverne fra Østrig, Norge, Irland og Portugal, mens skoleelever fra Singapore, Korea og Japan ligger helt i top. Af de nordiske lande ligger Finland som det eneste over OECD's gennemsnit.

Pisa-undersøgelsen viser, at lidt over hver femte af eleverne i Danmark mangler funktionelle kompetencer i problemløsning. Det betyder, at det kan være vanskeligt for dem at deltage effektivt og produktivt i et moderne samfund.

- Det er tankevækkende, at danske elever kun ligger middel i problemløsning, når det ellers er noget, vi har brystet os af, at danske elever var særligt gode til. Det kan vi gøre bedre, siger undervisningsminister Christine Antorini (S).

Hun påpeger, at den nye folkeskolereform styrker de tværfaglige kompetencer som problemløsning, innovation og entreprenørskab.

Samlet har 44 lande valgt at deltage i Pisa Problemløsning. Og ud af de 44 lande ligger Danmark på en 23. plads - solidt placeret i midten af feltet.

Finland ligger helt oppe på en 13. plads, Norge på en 21. plads, mens Sverige ligger lige under Danmark på en 25. plads.

Pisa Problemløsning tester blandt andet, om skoleeleven kan lægge en plan eller strategi for at løse problemet og gennemføre den. Den tester også evnen til at monitorere fremgang, reagere på feedback og reflektere over løsningen.

/ritzau/

 

Emneord: PISA, Pisa-test, Grundskolen, Christine Antorini
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.10.14 Politik
  Regeringen investerer millioner i praktikpladsinitiativer

  Undervisningsministeriet har sammen med DA og LO lagt sig fast på udmøntningen af midler afsat i vækstpakken 2014 til initiativer, der skal styrke det praktikpladsskabende arbejde på erhvervsskolerne. Samtidig sætter parterne ind over for elever, som er gået i stå i deres uddannelse, fordi de hverken er i praktik i en virksomhed eller i skolepraktik.

 • 03.04.14 Velfærd
  Danskerne er blevet gladere for folkeskolerne og børnehaverne

  Elever og forældre er blevet mere tilfredse med folkeskolerne, forældre med børn i dagtilbud er endnu gladere for tilbuddene, og tilfredsheden hos hjemmehjælpsmodtagere ligger stadig højt. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har fået foretaget af brugernes tilfredshed med velfærdsydelserne.

 • 01.04.14 Velfærd
  PISA Etnisk: Stadig forskel på elever med og uden indvandrerbaggrund

  Elever med anden etnisk baggrund end dansk halter stadig efter deres etnisk danske skolekammerater i matematik. Det viser resultater fra PISA Etnisk, der blev gennemført i 2012.

 • 25.02.14 Politik
  Ambitiøs erhvervsuddannelsesreform på plads

  Med en ny aftale, ”Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser”, er der et stort kvalitetsløft på vej til erhvervsskolerne. Danmark har brug for, at mange flere unge tager en erhvervsuddannelse for at dække behovet for dygtige faglærte i fremtiden. Reformen baner vejen for attraktive erhvervsuddannelser for unge, og voksne får langt bedre muligheder for at uddanne sig fra ufaglært til faglært.

 • 21.01.14 Politik
  Flere skoletimer skal foregå i det fri

  Undervisningsminister Christine Antorini og miljøminister Ida Auken vil give flere skoleelever mulighed for at bytte klasseværelset ud med undervisning i det fri. Det skal ske gennem et nyt udviklingsprojekt om mere udeskoleundervisning med 65 demonstrationsskoler.