De danske regler er i strid med arbejdstidsdirektivet, lyder vurderingen fra EU-Kommissionen.

Danske ferieregler er i karambolage med EU

Det er ifølge EU-Kommissionen ikke i orden, at danskere ikke har ret til betalt ferie i første arbejdsår.

De danske ferieregler er i karambolage med EU's arbejdstidsregler. Det mener EU-Kommissionen, der onsdag beder Danmark om at respektere lønmodtagernes ret til at holde fri med løn samme år, som deres ferie er optjent.

Kommissionen varslede i september sidste år Danmark om sine bekymringer, der er baseret på en klage. 


Efter at have analyseret regeringens svar, der blev sendt i november, konkluderer kommissionen nu, at den stadig ser problemer med de danske ferieregler, hvor man først får ret til ferie med løn i det ferieår, der følger efter første optjeningsår. 

- For nogle arbejdere - som for eksempel dem, der er nye på det danske arbejdsmarked eller dem med tidsbestemte kontrakter - betyder det, at de ikke kan holde ferie i løbet af deres første arbejdsår eller måske ikke i det hele taget under deres ansættelse. 

- Det er i strid med EU's grundlæggende sociale rettigheder om et mindstemål af årlig betalt ferie, lyder det fra kommissionen.

Meddelelsen fra EU-Kommissionen henviser til EU-Domstolens retspraksis, der ifølge kommissionen klart har fastslået, at feriens gavnlige effekter for arbejdstagernes sikkerhed og sundhed kun opnås, "hvis den bliver afholdt samme år, som tjener det formål, nemlig indeværende år". 

- De danske regler er derfor i strid med arbejdstidsdirektivet, lyder vurderingen fra EU-Kommissionen. 

Den danske regering får nu to måneder til at fortælle kommissionen, hvordan den vil rette ind efter EU's retningslinjer. Hvis ikke det sker, kan kommissionen beslutte at sende sagen videre til EU-Domstolen. 

Emneord: EU-Kommissionen, Ferieregler
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 26.01.15 Politik
  EU-Kommissionen trækkes i retten for kemi-nøl

  EU-Kommissionen er blevet trukket i retten for at sylte lovgivning for hormonforstyrrede stoffer. Danmark går nu ind i sagen, og miljøminister Kirsten Brosbøl vil presse på for, at EU vedtager fælles regler.

 • 23.04.14 Velfærd
  Dansk velfærdsklynge rykker op i Europas elite

  Den danske klynge for sundhed og velfærdsteknologi, Welfare Tech, er kåret som en af Europas bedste klynge-organisationer for sin indsats for at fremme udvikling og implementering af dansk velfærdsteknologi.

 • 31.03.14 Infrastruktur
  Kameraer og politi skal bremse ulovlig cabotage

  Regeringen har besluttet at tage nye midler i brug i kampen mod ulovlig cabotage. Kameraer med nummerpladekontrol og skrappere politiefterforskning bliver sat ind mod snyd og social dumping. Transportminister Magnus Heunicke vil desuden kæmpe for klare regler på europæisk plan.