Danske Jeppe har støbt kuglerne til britisk EU-aftale

Han er snu, ordholdende og kan EU-traktaterne på fingrene, siger folk tæt på dansk forhandlingsleder i EU.

Når tv-kameraerne de næste to dage zoomer ind på de europæiske ledere, der samles i Bruxelles for at slå søm i en kompleks politisk pakke, der skal få Storbritannien til at blive i EU, så dukker der tit en alvorlig og lidt anonymt udseende mand med gråsprængt hår og lette briller op blandt præsidenter og premierministre. 

Siden juli sidste år har den 53-årige Jeppe Tranholm-Mikkelsen som generalsekretær i EU's Ministerråd ledet forhandlingerne blandt en lille gruppe britiske og europæiske embedsmænd og diplomater, der har forberedt teksten. 
 
Han er også med til højbords ved EU-topmødet.
 
Selv ønsker Jeppe Tranholm-Mikkelsen ikke at sige andet, end at hans rolle "nødvendigvis må være diskret", og at han derfor ikke ønsker at medvirke i en artikel.
 
Men flere af dem, der har siddet med i lokalet eller har fulgt nøje med fra Bruxelles og de øvrige 27 EU-hovedstæder, er imponerede over, hvordan danskeren for bordenden har ledet de politisk sprængfarlige forhandlinger.
 
De taler om en snu, ordholdende, hård, men også lyttende forhandler, der kan EU-traktaterne på fingrene og - som én siger - "fornuftig, for han er jo dansker".
 
Den eneste, der har ønsket at udtale sig til citat, er kommissionsformand Jean-Claude Junckers kabinetschef, Martin Selmayr.
 
- Jeppe er en sand mester udi alle rådets procedurer og strategier. Han er en erfaren og ofte hård forhandler. Men han er også altid en pålidelig partner - også i situationer, hvor der krydses klinger. 
 
- Når først Jeppe har givet sit ord, så står det urokkeligt fast i lige så høj grad som selve de traktater, unionen hviler på, siger Selmayr i en mail til Ritzau.
 
En anden person tæt på forhandlingerne leverer beskrivelsen: "snu og erfaren - den fuldendte embedsmand, der behersker sit felt".
 
Et par af dem, der arbejder helt tæt på Jeppe, som han er kendt som i Bruxelles, taler om en "arbejdsnarkoman", der "er generøs med sin tid - men også meget krævende i forhold til, hvordan den bliver udnyttet".
 
Torsdag og fredag er det stats- og regeringscheferne, der skal prøve at enes om den endelige tekst, så premierminister David Cameron kan tage hjem og anbefale de britiske vælgere at stemme ja til at blive i EU. 
 
En del af den juridiske løsning, der skal få aftalen til at fungere, er modelleret efter en af Danmarks gamle særaftaler i EU. Og altså udtænkt af en dansker.
 
- Jeppe er arkitekten bag aftalen. Ingen tvivl om det. Det er ham, der har fundet det sprog, folk kan leve med - og givet Cameron det, han har brug for, siger en EU-diplomat, der kender Jeppe Tranholm-Mikkelsen godt.
 
 
Blå bog på Jeppe Tranholm-Mikkelsen
Den danske karrierediplomat blev sidste sommer med kort varsel hentet ind i hjertet af EU's embedsværk. 
 
Navn: Jeppe Tranholm-Mikkelsen
Alder: 53 år
Fødested: Aden, Yemen, hvor faderen - provst Verner Tranholm-Mikkelsen - var udsendt som missionær, og moderen - Inge Tranholm-Mikkelsen - ledede en pigeskole. Opvokset i Nordjylland.
 
Civilstand: Gift med EU-konsulent Birgitte Karnøe Frederiksen, Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles. Parret har to børn - Julie og Nikolaj.
 
Uddannelse:
* Studentereksamen fra Aalborg Katedralskole.
 
* 1990: Mastergrad i internationale relationer, London School of Economics.
 
* 1992: Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.
 
Karriere:
 
* 1992: Fuldmægtig i Udenrigsministeriet.
 
* 1995: Ambassadesekretær ved EU-repræsentationen i Bruxelles.
 
* 1998: Konsulent (EU-politik), Statsministeriet.
 
* 2001: Kontorchef (EU-politik), Udenrigsministeriet.
 
* 2001: Kommitteret (EU-politik), Statsministeriet.
 
* 2003: Ambassadør, stedfortrædende fast repræsentant ved EU-repræsentationen i Bruxelles.
 
* 2007: Ambassadør i Beijing, Kina.
 
* 2010: Ambassadør, fast repræsentant ved Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles.
 
* 2015: Var ved at gøre klar til at flytte til Washington som dansk ambassadør i USA, da han blev udnævnt til generalsekretær for EU's Ministerråd.
 
Kilde: Danmarks EU-Repræsentation.
 
/ritzau/
Emneord: Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Europæisk samarbejde, Ministerrådet, Generalsekretær, Generalsekretær for EU's Ministerråd
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også