Danske politikere enige: Efter kupforsøget er Tyrkiet historisk langt fra medlemskab af EU

Det mislykkede militærkup i Tyrkiet bør få konsekvenser for landets EU-kandidatur, og de kommende uger vil afgøre, om Tyrkiet helt bør fjernes fra listen over kandidatlande. Erdogan gennemfører massiv udrensning.

Sådan lyder det fra Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti i kølvandet på weekendens mislykkede kupforsøg. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er flere gange blevet kritiseret for at indskrænke de demokratiske rettigheder i Tyrkiet. Nu frygter flere iagttagere og politikere, at Erdogan vil bruge det mislykkede militærkup til at konsolidere sin magt yderligere. Sådan lyder bekymringen hos Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. 


”Vi har allerede set, at Erdogan befinder sig på en meget farlig vej med masseanholdelser og indskrænkninger i pressefriheden. Der er intet, der tyder på, at han ikke vil fortsætte sin diktatoriske kurs og stramme jerngrebet yderligere om Tyrkiet,” siger Michael Aastrup Jensen og kalder Tyrkiet for ”historisk langt væk fra et EU-medlemskab”.

At hans synspunkt bakkes op på højeste sted, fremgik i går af udtalelser fra hans partifælle, udenrigsminister Kristian Jensen, og samme toner lyder fra socialdemokraten Peter Hummelgaard Thomsen, der som medlem af Europaudvalget er enig i, at Tyrkiet ikke har været længere fra EU i nyere tid. 

”Tyrkiet bevæger sig helt af egen drift i den forkerte retning og gør ethvert samarbejde umuligt. Det er begrædeligt, og den seneste tids begivenheder tyder ikke på, at responsen vil blive bedre nu.”

Weekendens kupforsøg har ført til flere end 7500 anholdelser landet over. 755 af de anholdte er dommere. Recep Tayyip Erdogan har desuden luftet muligheden for at genindføre dødsstraffen, der blev afskaffet i 2002. Sidstnævnte har fået Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, til at advare om, at det vil kvæle enhver snak om et tyrkisk EU-medlemskab. 

Og hun får opbakning fra det danske regeringsparti. Lige nu har Tyrkiet status som EU-kandidatland, og med flygtningeaftalen, der blev indgået mellem EU og Tyrkiet tidligere på året, blev de to parter enige om at sætte skub i forhandlingerne om en tyrkisk optagelse i Unionen. Men hvis dødsstraf bliver en del af tyrkisk straffelov, skal Tyrkiet helt fjernes fra EU’s kandidatliste, lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Erdogan gennemfører gigantisk udrensning efter kupforsøg

De tyrkiske uddannelsesmyndigheder har beordret 1577 rektorer på alle højere læreanstalter fjernet, rapporterer det tyrkiske medie TRT.  Det er blot det seneste skridt i en omfattende udrensning efter kupforsøget i weekenden. 
 
Ordren gælder både statslige og private universiteter. Tidligere tirsdag lød det fra uddannelsesministeriet, at 15.200 ansatte i sektoren suspenderes. Ministeriet i Ankara har også frataget licenser for 21.000 lærere på private skoler.
 
- 21.000 lærere, som arbejder på private skoler, har fået frataget deres licenser. Tip om at disse mennesker i mange tilfælde har forbindelse til terroraktiviteter er taget med i overvejelserne, skriver ministeriet. 
 
Det uddybes ikke, hvad der menes med terroraktiviteter, men Præsident Recep Tayyip Erdogans regering har sagt, at alle kupforsøgets bagmænd og deltagere kommer til at betale en høj pris. Han har selv åbnet en debat om dødsstraf.  Erdogan har ikke lagt skjul på, at han betragter sin ærkefjende Fetullah Gülen, der er bosat i USA, som bagmand. 
 
Den 75-årige tidligere imam har via Gülenbevægelsen indflydelse i store dele af det tyrkiske samfund. Også i uddannelsessektoren. 
 
Tyrkiets regering har tirsdag tilbagekaldt alle tv- og radiolicenser, der er udstedt til medier knyttet til Fetullah Gülen. Det er ikke første gang, at regeringen forsøger at knuse medier med forbindelse til Gülen. 
 
Meldingen om udrensning på skoler og universiteter kommer i forlængelse af flere lignende ordrer i andre sektorer. Tidligere er der blevet ryddet gevaldigt op i hæren, politiet, retsvæsnet og en række ministerier.
 
Flere end 200 mistede livet, da dele af militæret fredag aften og natten til lørdag forsøgte at tage magten i Tyrkiet. 
 
I det tyrkiske socialministerium er 399 ansatte tirsdag blevet fyret, meddeler nyhedsbureauet Anadolu.
 
/ritzau/Reuters
 
Emneord: Tyrkiet, EU, Militærkup, Michael Aastrup Jensen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også