Supersygehuset i Gødstrup er et af de nye fremtidens hospitaler.

Danske supersygehuse i verdensklasse

Infrastruktur

08/08/2015 12:31

Nick Allentoft

Med byggeriet af nye sygehuse venter danske sygehusdirektører at sætte nye standarder for behandling af patienter. Udlandet er allerede klar til at lære af det.

Ingen køkken, mindre badeværelser og billigere facader. Opførelsen af de nye eller renoverede supersygehuse har gang på gang mødt hård kritik og offentlig debat. Men ifølge bygherrer og regioner vil patienterne i de kommende år træde ind i sygehuse, som aldrig før er set i Danmark eller i resten af verden.

Byggeriet af et helt nyt akuthospital i Gødstrup ved Herning var fra starten landets mest skandaliserede byggeri, fordi der var enorm modstand mod længere afstand for mange vestjyder til nærmeste skadestue. 

- Vores opgave var oprindeligt at nedskære de eksisterende 200.000 m² sygehusareal til 115.00 m². Vores rådgivere lagde ud med 150.000 m². Efter flere tilpasninger undervejs er vi endt på nu 130.000 m². Det er mindre, end hvad vi håbede. Men stadigt bedre, end hvad der blev lagt op til, siger hospitals- og projektdirektør Henning Vestergaard. 

Han deler ikke kritikernes bekymring for, at de nye akutsygehuse bliver for små.

- Min største bekymring er, om vi ender med at have for mange sengepladser, når sygehuset står færdigt i 2019. I dag er patienterne i snit indlagt 2,9 dage. Det vil komme bag på mig, hvis den udvikling ikke fortsætter, siger han. 

Den 24. august indvies et nyt stort psykiatrisygehus i Slagelse, som samler funktionerne fra fire gamle sygehuse. Ifølge projektchef Henrik Bendix Olsen bliver det et sygehus i verdensklasse, og som allerede nu bestormes af interesse fra udlandet, som ønsker at komme på besøg:

- Vi får meget mere plads end før og ender faktisk med et sygehus, som er langt bedre, end der var lagt op til.

Blandt de internationalt nytænkende områder er anvendelsen af lys, som ikke findes noget sted i verden.

- Med lys kan man styre patienternes søvn og velbefindende døgnet rundet. 

- Skal vi have patienterne lidt mere op i gear, kan vi helt ned på stueniveau skrue op for mere af det blå lys om morgenen. Om aftenen kan man dæmpe folk med mere rødt lys. Der findes intet i verden, som det vi laver her, og vi har allerede interesserede besøgende helt fra Australien, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce