Danske virksomheder overvejer at droppe udlandseventyr

Ifølge en undersøgelse vil næsten hver femte virksomhed lukke fabrikker i udlandet.

En stor andel af danske virksomheder, der har outsourcet dele af deres aktiver til udlandet for at spare penge, fortryder deres udlandseventyr. En femtedel overvejer at trække deres produktion tilbage til Danmark.

Det skriver Fagbladet 3F på baggrund af en undersøgelse fra Syddansk Universitet (SDU) og Kraks Fond.

Arbejdspladser er i stor stil blevet rykket fra Danmark til udlandet de senere år. Lave lønninger i især Østeuropa og Asien har været en motiverende faktor i bestræbelserne på at effektivisere omkostningerne ved at spare penge.

I undersøgelsen svarer 23,7 procent af de 843 adspurgte virksomheder, at de inden for de seneste fem år har outsourcet produktion til udlandet.

Næsten en femtedel af disse virksomheder, nærmere bestemt 18 procent, svarer, at det enten er sandsynligt eller meget sandsynligt, at de vil flytte deres aktiver til Danmark.

Overvejelserne i at flytte hjem fra udlandet bunder først og fremmest i en utilfredshed med kvaliteten, og at der går for lang tid fra produktion til levering.

Professor ved Syddansk Universitet og ansvarlig for undersøgelsen Jan Stentoft Arlbjørn forklarer, at der fortsat er en stor del af danske virksomheder, der oplever succes med outsourcing.

60 procent af de adspurgte virksomheder med outsourcing finder det således usandsynligt eller meget usandsynligt, at de vil trække deres produktion tilbage til Danmark igen. Men den store andel af overvejende virksomheder er dog påfaldende.

- Der er helt klart en del, som er blevet overrasket over, hvor store omkostningerne er ved at flytte produktion ud af landet. Forarbejdet har ikke været godt nok.

- Det sender også signaler til andre virksomheder, som overvejer at outsource, siger Jan Stentoft Arlbjørn til Fagbladet 3F.

Undersøgelsen er den første af sin slags, og forskerne bag undersøgelsen regner med at følge udviklingen de kommende år.

/ritzau/

 

Emneord: Outsourcing, 3F, Syddansk Universitet, Kraks Fond, Jan Stentoft Arlbjørn
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også