- Den lave inflation betyder, at de danske husholdninger får flere penge mellem hænderne, end de ellers ville have gjort, siger Mette Bjarnholt, der er seniorøkonom i BRFkredit.

Danskerne får flere penge til forbrug

Den lave inflation betyder, at der bliver flere penge til forbrug. Lønstigningerne ligger nu over inflationen.

Det blev ikke meget dyrere at være dansker i november i forhold til måneden før. Inflationen steg med 0,5 procent i den seneste efterårsmåned, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det er det samme som måneden før.


- Den lave inflation betyder, at de danske husholdninger får flere penge mellem hænderne, end de ellers ville have gjort, siger Mette Bjarnholt, der er seniorøkonom i BRFkredit.

Over de seneste 10 år har den gennemsnitlige inflation været på 1,96 procent.

- Den lavere inflation i dag betyder, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og børn betaler 6650 kroner mindre på deres forbrug i 2014, end de skulle have betalt, hvis priserne steg med gennemsnitsinflationen over de seneste 10 år, siger Mette Bjarnholt.

- Hertil kommer, at det nuværende inflationsniveau ligger under lønstigningstakten. Så selv om danskerne i år oplever svagt stigende lønninger, får de stadig en positiv realindkomst, siger seniorøkonomen.

Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank, peger også på, at en lav inflation er godt nyt, fordi reallønnen stiger med hen ved en procent årligt for tiden.

- Det betyder så igen, at der er udsigt til lidt tiltrængt medvind til privatforbruget, siger han.

Og alt tyder på, at inflationen kan blive endnu lavere, da benzinpriserne er fortsat med at falde, siden tallene blev indsamlet.

- Det peger mod lavere inflation i de kommende opgørelser. Det er stadig absolut en mulighed, at vi når ned på 0,0 i januar, siger Las Olsen.

- Vi har fået lavere priser på især energi, men det er ikke et problem for de danske forbrugere, tværtimod. De lavere energipriser virker som en skattelettelse, der kan være med til at give tiltrængt medvind til privatforbruget, siger han.

Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea, forventer også, at prisstigningen bliver lavere end de 0,5 procent - blandt andet på grund af det markante fald, der har været i olieprisen.

- Vi forventer, at dansk inflation over de kommende måneder vil falde, så den i starten af 2015 vil nå ned omkring 0,1 procent, siger Jan Størup Nielsen.

/ritzau/

Emneord: Økonomi, Privatforbrug, Inflation
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.04.20 Politik
  Nationalbanken: Coronavirus betyder stor men midlertidig nedgang i dansk økonomi

  Højkonjunkturen i dansk økonomi har fået en brat ende i begyndelsen af 2020. Udbruddet af coronavirus og de tiltag, der er foretaget for at inddæmme den, har betydet en kraftig nedgang i den økonomiske aktivitet. Nationalbanken har i en analyse opstillet tre scenarier, som viser, hvor hårdt den økonomiske aktivitet i Danmark kan blive ramt. Der er exceptionelt stor usikkerhed forbundet med disse scenarier.

 • 26.02.20 Kommunalt
  Ny analyse om kommunernes styring af specialundervisningsområdet

  En ny analyse viser, at kommunerne har indrettet deres styring af specialundervisningsområdet på forskellige måder. Eksempelvis er der forskel på, i hvor høj grad den enkelte skole skal betale, når en elev henvises til specialundervisning.

 • 27.08.13 Politik
  Forslag til finanslov: Danmark i vækst og balance

  Regeringen fortsætter de massive investeringer i job til danskerne i forslaget til finanslov for 2014. Den samlede finanspolitik i 2014 forventes således at understøtte den private beskæftigelse med 15.000 personer næste år, og aktiviteten bliver knap ½ pct. BNP højere, end den ellers ville være. De offentlige investeringer udgør 44 mia. kroner i 2014, og øges således med knap 3 mia. kroner i forhold til 2013.

 • 13.06.13 Politik
  Aftale om kommunernes økonomi for 2014

  Regeringen har i dag indgået aftale med KL om kommunernes økonomi for 2014. Med aftalen sikres rammerne for den kommunale service.

 • 04.06.13 Politik
  Aftale om regionernes økonomi for 2014

  Regeringen har i dag indgået aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for 2014. Med aftalen sikres rammer for fortsat udvikling af sundhedsvæsenet.