Danskerne har mistet troen på velfærden: V-top undrer sig

Kun seks ud af 100 danskere tror, at velfærden bliver bedre i fremtiden, viser en ny Gallup-måling. V-topfolk efterlyser andre perspektiver på velfærdsdebatten.

Hovedparten af Danmarks befolkning ser pessimistisk på fremtidens velfærdssamfund. 

Således forventer 56 procent, at velfærden i fremtiden bliver ringere end i dag. Imens tror kun seks ud af 100, at den bliver bedre. 

Det viser en ny Gallup-måling ifølge Berlingske fredag.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Yderligere viser målingen, at kun tre ud af ti danskere er enige i, at velfærden er blevet bedre over de seneste ti år. Resten er uenig i dette udsagn.

Forelagt målingen siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til avisen, at det for ham at se også handler om psykologi.

- Velfærden er ikke blevet dårligere i de seneste ti år. Det var et mysterium for mig, at danskerne i nullerne oplevede, at velfærden blev ringere, når man ved, hvor meget vi postede i den, siger ministeren til Berlingske. 

Han henviser til kontrasterne i en tid, hvor folk fik samtalekøkkener hjemme, samtidig med at de mindre fancy toiletter på deres børns skole.

Claus Hjort Frederiksen hører til blandt målingens mindretal, som mener, at velfærden ikke står for fald. 

Han peger blandt andet på regeringens 2025-plan, som, mener han, netop sikrer velfærd i fremtiden.

- Foretager man sig ingenting, vil velfærden blive dårligere, siger han.

Thor Pedersen (V), der var finansminister i 2001-2007, er ked af, at det eneste mål for velfærd er "flere penge" eller "færre penge".

- Hvad er velfærd? Er det velfærd, hvis vi har et samfund, hvor familier kan klare sig selv og har det godt uden at få hjælp udefra? Nej, det er det ikke hos de fleste danskere.

- Vi måler i stedet velfærd på, hvor mange penge vi bruger på det, som folk ikke selv magter. Sygehuse, børnepasning og lægebesøg. Så hvis vi tager alle penge fra folk og bruger hver en krone i det offentlige, så er det optimal og god velfærd, siger Thor Pedersen til Berlingske.

- Nordkorea er et godt eksempel. Det ville være total velfærd, tilføjer han.

/ritzau/

 

 

Emneord: Velfærdsdebatten, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Velfærdskultur
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 20.08.18 Intet kan retfærdiggøre dette
  Tortur er ikke velfærd.

  Allicha – arkitekt fra Canada – flytter til Danmark og går på arkitektskolen og er i et voldsomt trafikuheld i 1996. Hun har siden da ligget i sin seng. Hun er så syg, at hun ikke selv kan købe ind. Hun har hjemmehjælp og rengøring. Kan ikke holde møde på kommunen, så de holder møderne på sengekanten. Ha ligget der i 20 år. Udredt af 8 speciallæger. Lægerne har givet fuldstændig op for 16 år siden. Afslag på førtidspension – måske kan hun behandles, skønner kommunen.

 • 10.10.16 Vinni Svejgaard
  Velfærd

  Det kommer ikke bag på mig at Klaus Hjort undre sig. Måske han ser systemet så højt oppefra at detaljerne ikke er tydelige. Jeg har arbejdet i velfærdssystemet i 33 år og set det forvitre og blive kvalt i investeringer og indkøb af IT, robotter og andre menneskehænder-besparelser. Som eksempel på udviklingen:
  I 80erne kunne jeg sagtes, i tryghed og med tillid, se mine dage ende på et plejehjem.
  I 90erne mistede jeg “sagtens”
  I 00erne forsvandt “i tryghed”
  og nu siger jeg: “jeg vil hellere dø”

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.