Danskerne i ny undersøgelse: Stress er det allerstørste problem

Står det til danskerne, skal politikerne og fagbosserne tordne mere mod stress end mod arbejdsløshed og kontanthjælpsloftet, når de røde faner rulles ud på Arbejdernes Internationale kampdag på mandag.

For stress er den allerstørste udfordring på det danske arbejdsmarked. Det siger danskerne i en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. 

42 procent af danskere peger på stress, mens 36 procent peger på højere pensionsalder. På en næsten delt tredjeplads kommer presset på løn- og arbejdsforhold, social dumping og dårlig ledelse, som mellem 23 og 25 procent peger på som store udfordringer.


Stress-eksperten Thomas Milsted kalder undersøgelsens hovedkonklusioner nedslående. 

LÆS OGSÅ: Stress er ikke en diagnose

- Tidspres, dokumentationskrav og stress hænger uløseligt sammen, og dertil kan man lægge dårlig ledelse, siger Thomas Milsted til Ugebrevet A4.

Hvad der virkelig falder ham for brystet er, at politikerne og arbejdsgivere, skubber det alarmerende høje stressniveau fra sig med bortforklaringer om, at stress er en diffus størrelse. 

- I min verden er stress ikke en diffus størrelse, som der ikke kan gøres noget ved. Hvis vi satte os ned og blev enige om, at det her problem skal løses med nogle konkrete forslag, kunne det sagtens lade sig gøre. Men når politikere og arbejdsgivere hele tiden italesætter stress som diffust, handler det også om, at de vil slippe for at gøre noget ved, siger han.

LO-formand Lizette Risgaard pointerer, at vi ikke kan være bekendt at sætte danske lønmodtagere under et evigt krydspres af øgede krav om, at de skal arbejde mere og længere samtidig med, at man på Christiansborg svinger sparekniven i alle mulige sammenhænge. 

- Folk løber stærkere og stærkere, og hvis man hele tiden hænger oppe under loftet, bliver man syg af det. Arbejdsmiljøet skal prioriteres enormt højt ude på arbejdspladserne, og så skal politikerne i Folketinget droppe enhver tanke om at hæve pensionsalderen yderligere. Udsigten til højere pensionsalder stresser folk, siger hun. 

I Dansk Arbejdsgiverforening, DA, mener arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund ikke, at arbejdsgiverne springer over, hvor gærdet er lavest. 

- Det er min klare opfattelse, at arbejdsgiverne tager stress på arbejdspladsen meget seriøst. Faktisk har hver anden virksomhed med over 20 ansatte en decideret handlingsplan for håndtering af stress, skriver hun i en mail til Ugebrevet A4. 

Undersøgelsen fra Analyse Danmark vidner om, at krisen ikke længere har tag i danske lønmodtagere. Arbejdsløshed, forandring på grund af robotter og nye teknologier samt usikkerhed omkring dagpenge havner i bunden af udfordringer på det danske arbejdsmarked.

Hele historien hos A4

Emneord: Stress, Arbejdernes kampdag, Thomas Milsted, Arbejdsmarkedsområdet, Arbejdsmarkedspolitik, 280417
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.02.20 Sundhed
  134 mio. kr. til bedre arbejdsmiljø i udvalgte brancher

  Hospitaler, slagterier, landbruget og maskinindustrien er nogle af de områder, som Arbejdstilsynet skal fokusere særligt på i 2020. Indsatser i disse brancher skal dels modvirke fysisk og psykisk nedslidning, dels sætte ind i forhold til kemi på danske arbejdspladser.

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 03.04.19 Velfærd
  Her er Finansministeriets analyse af vores arbejdsliv

  Finansministeriet har lavet en analyse af arbejdsliv og risiko for nedslidning. Ministeriet konkluderer bl.a., at mennesker "der arbejder i mange år, føler sig mindre nedslidte end jævnaldrende, der har været færre år på arbejdsmarkedet." Hent analysen her.

 • 30.10.18 Sundhed
  Dokumenteret effektiv stressbehandling bringer syge tilbage i job

  Stress-forskernes behandlingsmetoder hjælper danskere tilbage til hverdagen - så effektivt, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler at flere kommuner bruger metoden, som er udviklet på Københavns Universitet..

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.