Danskerne mener supermarkeder har størst potentiale for at få madspild ned

Hver anden dansker peger på supermarkederne som det sted med største potentiale for at mindske madspild, selv om de danske husholdninger smider væsentligt mere mad ud om året.

Bugnende hylder med frugt og grønt og fyldte kølediske er som oftest hverdag i danske supermarkeder. Og måske af samme grund gemmer hylderne, ifølge danskerne, også på det største potentiale for at reducere madspild.

Således mener knap hver anden dansker, at potentialet for at reducere madspild i Danmark er størst i supermarkedet, skriver foodculture.dk. 

Til sammenligning peger hver fjerde på kantiner, storkøkkener og restauranter. Og hver femte på de private hjem, viser en ny repræsentativ undersøgelse lavet af Analyse Danmark for forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad. 

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad mener dog, det giver et skævt billede.

”Forbrugerne vil måske gerne lægge ansvaret lidt væk og pege fingeren på supermarkederne. Baggrunden er nok mediebilledet, hvor det typisk er supermarkederne, der får skæld ud, men virkeligheden er at forbrugerne står for 53 pct. af danskernes madspild, mens supermarkederne står for ca. 30 pct. Det farlige er, hvis det bliver en sovepude for forbrugerne, så de ikke selv behøver at gøre noget,” siger Selina Juul.

Danske husholdninger smider 261.000 tons ud
Tallene hun henviser til stammer fra en undersøgelse fra Miljøministeriet, der i efteråret 2014 anslog, at dagligvarebutikkerne smider 151.000 tons madvarer ud om året, eller hvad der svarer til omtrent 3.000 indkøbsvogne med mad om dagen. Derfor besluttede Skatteministeriet i samme ombæring, at butikkerne kunne sælge overskudsmad billigt videre til velgørende formål. 

Samtidig viser Ministeriets seneste beregninger, at de danske husholdninger står for en større mængde madspild i Danmark om året. I alt 261.000 tons mad ender i de danske husholdningers skraldespande. 

LF: Danskerne føler allerede de gør meget
Det betyder ikke nødvendigvis, at det største potentiale for at mindske madspild ligger hos de danske forbrugere. Ifølge forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, Marianne Gregersen, er det også sådan, forbrugerne tænker. Hun har i december 2014 kortlagt den seneste viden om madspild i det danske forbruger- detail-, foodserviceniveau. 


”Danske forbrugere føler sandsynligvis, at de allerede har gjort meget for at tænke rester ind i madpakker og andre måltider. Forbrugerne svarer ud fra deres eget perspektiv, så derfor virker en lille husstand ikke som et sted, der kan gøre meget fra eller til sammenlignet med et supermarked, hvor der er større mængder ad gangen,” siger Marianne Gregersen.

Coop sænkede madspildet med knap 10 pct. fra 2012-2014
Coop har iværksat talrige initiativer for at mindske madspild. Den seneste analyse er fra januar-september 2014. Sammenlignet med samme periode i 2012 sænkede dagligvarekæden, ifølge en af deres egne analyser, madspildet med 9,8 pct. fordelt på en lang stribe kategorier, hvoraf særligt brød og kød skilte sig ud.

”Meget handler om rytmer og rutiner i dagligvarehandlen, så det er her, vi for alvor har gennemført ændringer. Blandt andet ved at sætte varerne ned i pris i bedre tid inden de udløber,” siger Signe Frese, ansvarlighedschef i Coop.

Coop: Hele kæden må samarbejde
Hun mener ikke, at forbrugerne tager fejl, når de peger på supermarkederne, som et godt sted at gribe ind, men det afgørende er, at såvel supermarkeder som forbrugere og ikke mindst producenter arbejder sammen.

”Vi mener, at vi har et fælles ansvar for at varerne også bliver brugt. Da vi lavede en undersøgelse af forbrugerne i 2013 viste den, at ikke alle er enige om, hvad der er madspild. Derfor handler en stor del om forbrugeroplysning til husholdningerne om, hvordan man kan lave mad af rester, og hvordan man undgår madspild generelt,” siger Signe Frese til foodculture.dk.

Emneord: Coop, Madspild, Stop spild af mad, Overskudsmad, Selina Juul
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6884

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

  • 01.08.18 Bæredygtighed
    Danmarks bevægelse mod madspild fylder 10 år

    Det er frivillige organisationer og foreninger, der har gjort mest for kampen mod madspild i Danmark, viser en ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad - Danmarks største bevægelse mod madspild, som fylder 10 år.

  • 18.04.18 Bæredygtighed
    Danskernes madspild er faldet

    Ny rapport fra Miljøstyrelsen viser forbedring i madspildet hos danskerne. Samtidig er danskerne blevet ganske opmærksomme på udfordringen, viser rapport fra Aarhus Universitet udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Madspildet hos husholdningerne i 2017 er 14.000 tons lavere end i 2011.

  • 03.11.16
    13 nye idéer skal mindske Danmarks madspild

    Miljø- og Fødevareministeriet uddeler 5,6 mio. kroner til 13 nye projekter, der skal være med til at mindske danskernes madspild i alle led fra jord til bord.

  • 24.04.15 Bæredygtighed
    Madspild på skoleskemaet

    Kampen mod madspild rykker nu ind i undervisningen på landets skoler. Miljøministeriet har støttet et nyt undervisningsmateriale, der skal lære eleverne, hvordan de kan undgå madspild.

  • 28.02.15 Infrastruktur
    Fremtidens brugs åbner: Dagligvarebutik med dagligstue

    I morgen søndag den 1. marts kl. 12 åbner Coops bud på fremtidens lokale butik i Brylle på Fyn. Som noget nyt får butikken en Dagli'Stue for kunderne, hvor de kan holde møder, bytte bøger og spise sammen.