Danskerne vender sig imod voksende egoisme

Når man spørger danskerne, hvilke problematiske værdier og tendenser, der i dag er for udbredte, skiller ”egoistisk adfærd” sig klart ud som det største problem, skriver Kristeligt Dagblad.

Næsten to tredjedele – 61 procent – vender sig imod egoisme, mens ansvarsløshed og respektløshed på en delt andenplads ses som et problem af 41 procent. Det fremgår af en ny værdiundersøgelse, som CEM Institute/Voxmeter har gennemført for forsikringsselskabet Alm. Brand. Og ifølge Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet og selv forfatter til flere bøger og undersøgelser om moral og værdier, er resultatet tankevækkende. 
”Når så mange siger fra over for egoisme, ser jeg det som en modreaktion på individualiseringen. Der findes i den danske befolkning et grundlæggende solidarisk instinkt uanset politisk overbevisning, og i denne tid synes folk, at solidariteten alt for ofte bliver brudt,” siger han.
Men ét er vores holdninger, som er til fordel for solidariteten. Noget andet er vores handlinger, som ikke altid lever op til idealerne, påpeger Birthe Linddal, sociolog og fremtidsforsker.
”Der er i de senere år kommet et stadig stærkere fokus på den enkeltes behov. De generationer, som er under 50 år i dag, er opdraget til at tage udgangspunkt i sig selv. Man er bevidst om at leve op til kravene på arbejdsmarkedet, og man oplever prestige
i at have mange Facebook-venner, men forpligtelsen over for den anden er der ikke. Kristendommens tanke om næstekærlighed har sluppet sit tag i befolkningen. Vi føler ikke, vi skylder andre noget,” siger hun.
Læs mere i Kristeligt Dagblad eller på k.dk.

Emneord: Egoisme, Meningsmåling, Sammenhængskraft, Idealer, Individualisering
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.03.20 Ledelse
  Hjemsendte medarbejdere kræver ledelse på distancen: 7 tips til at sikre jeres sammenhængskraft

  Distanceledelse og virtuelt samarbejde er et vilkår for mange netop i disse virustider. Det giver umiddelbart nogle udfordringer, men indeholder også muligheder.

 • 07.12.18 Velfærd
  Måling: 8 ud af 10 bakker op om menneskerettighederne

  Ny meningsmåling fra Amnesty International viser, at danskerne mener, at der skal være grundlæggende rettigheder for alle

 • 04.01.16 Velfærd
  Ældre på plejecentre og i egen bolig er tilfredse med hjælpen

  Mere end 8 ud af 10 ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig, er tilfredse med den hjælp, de får. Tilfredsheden er også høj blandt ældre, der modtager hjemmehjælp i egen bolig. Det viser en ny undersøgelse, som Sundheds- og Ældreministeriet og KL offentliggør i dag.

 • 12.07.13 Velfærd
  Plejehjem på egne præmisser

  I egen bolig styrer man selv sit liv og færden – det skal man også kunne på plejehjem og i plejeboliger. Når byrådet til september forhandler næste års budget, vil rådmand Dorthe Laustsen kæmpe for at få 22 millioner til mere personale i eftermiddags- og aftentimerne.

 • 13.05.11 Velfærd
  Fire ud af fem ældre vil have frit valg af plejebolig

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 78 procent af de ældre ønsker frit valg af plejebolig. Det er syv procent flere end sidste år. Dansk Erhverv: det er en udvikling vi skal støtte med mangfoldighed i tilbuddene. Fire ud af fem ældre ønskede selv at vælge plejebolig i 2010. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig er ventetiden på plejehjem faldet, og kun 6 kommuner overholder ikke ventetidsgarantien på 60 dage. Det er en forbedring i forhold til sidste år.