Datasikkerhedsbrud rammer 800.000 patienter

Et af Region Syddanmarks IT-systemer har haft et sikkerhedsbrud, der potentielt kunne have berørt 800.000 patienter. Datatilsynet har nu bedt regionen om at underrette disse patienter.

Ifølge Sundhedspolitisk Tidskrift har Region Syddanmarks medarbejdere kunnet skaffe sig adgang til personfølsomme patientoplysninger. Blandt andet navn og CPR-numre. 

IT-systemet har været brugt på regionens sygehuse og sikkerhedshullet har været åbent i syv år. I den periode har systemet behandlet oplysninger om 800.000 personer.

Regionen siger dog, at det ikke er mulige at underrette de berørte direkte.

"Systemet har kørt i syv år og har behandlet patientoplysninger om over 800.000 patienter, og det er ikke praktisk muligt for os at gå så langt tilbage og udpege, hvis patientoplysninger der har været igennem systemet. Derfor vælger vi at leve op til underretningsforpligtelsen via pressen, så vi kommer bredt ud," udtaler adm. sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen fra Odense Universitetshospital til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Ifølge Region Syddanmark har der ikke været tegn på, at nogen skulle have udnyttet sikkerhedsbruddet, idet aktivitetsloggen de sidste tre måneder udelukkende viser adgang fra personale med et arbejdsbetinget formål.

Nu er risikoen for udnyttelse af sikkerhedshullet elimineret, idet sikkerhedsbruddet er lukket. 

Efter opdagelsesen af sikkerhedsbruddet, har Region Syddanmark henvendt sig til Datatilsynet. Ligeledes er der igangsat undersøgelser, der skal klarlægge om der er lignende fejl i regionens øvrige IT-systemer.

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 30.06.20 Sundhed
  Nu åbnes der helt op for besøg på plejehjem og sygehuse

  Fra torsdag den 2. juli kan der som udgangspunkt frit aflægges besøg på både ude- og indendørs arealer på plejehjem, i plejeboliger og på aflastningspladser samt sygehuse og klinikker.

 • 27.06.20 Sundhed
  Gymnasieelever bliver inddraget i kampen mod antibiotikaresistens

  Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med natur- og ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt ny antibiotika.

 • 26.06.20 Sundhed
  Smitte|stop-appen downloadet tæt på en halv million gange

  For en uge siden lancerede Sundheds- og Ældreministeriet smitte|stop: en ny app, der kan bidrage til kontaktopsporing i tilfælde af smitte med COVID-19. Appen er downloadet 497.000 gange til og med i går. Appen giver mulighed for, at du nemt kan give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du bliver testet positiv med coronavirus. Den funktion har 80 brugere inden for den første uge benyttet sig af.

 • 17.06.20 Sundhed
  Demonstrant smittet med corona, mange skal testes

  En person, der har deltaget i demonstration for Black Lives Matter i København, er nu konstateret smittet med COVID-19. Alle deltagere i demonstrationen opfordres til særlig opmærksomhed på symptomer på COVID-19 – og om der er grund til at blive testet.

 • 17.06.20 Sundhed
  Dagtilbud lukker efter mistanke om coronasmitte

  Varde Kommune lukker midlertidigt et dagtilbud, efter at ti ud af 37 børn har vist tegn på at være smittet med coronavirus.