Valgresultatet kan også være faldet helt rigtigt ud for netop reformatoren og den politiske strateg Lars Løkke Rasmussen, skriver chefredaktør Nick Allentoft i en analyse af de igangværende politiske forhandlinger om en ny regering.

De er mere enige end du tror: Alternativet kan blive Løkkes stærke joker

ANALYSE: Valgresultatet har foræret Lars Løkke en helt overset mulighed for at lave en omfattende reform af den offentlige sektor. En moderniseringsreform, der leverer både nulvækst, indfrier centrale valgløfter og som sidebonus inviterer Alternativet ind i blå blok.

Han har gjort det før. Lars Løkke Rasmussen. 

Lavet omfattende reformer i den offentlige sektor. Kommunalreformen går for at være hans svendestykke. Reformen af sundhedsvæsenet ditto. 

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta her.
 
Artikler om partierne her:
 
Læs mere: Liberal Alliance
Læs mere: Socialdemokratiet
Læs mere: SF
Læs mere: DF
Læs mere: Radikale Venstre
Læs mere: Enhedslisten
Læs mere: Venstre
Læs mere: Alternativet

Ingen betvivler hans politiske snuhed og fornemmelse for muligheder, og han brugte selv en central vending i valgkampen. “Serveretten” skal tilbage. 

Serveretten er betydningsfuld for en politiker. Med serveretten kan politikeren sætte dagsordenen. Fogh Rasmussen var eminent til det og Løkke har været minister under netop Fogh. 
 
Løkke kan reformere den offentlige sektor
Forventningerne til blå blok og Løkke er i bund efter et mudret valgresultat. Men Løkke udstråler en kombination af blødhed og ro. Det er hans sidste chance, så han har alligevel ikke andre muligheder end at gå all in.
 
Valgresultatet kan også være faldet helt rigtigt ud for netop reformatoren og den politiske strateg Lars Løkke Rasmussen. Trods mistilliden hos vælgerne er der respekt for hans politiske evner. Samtidig er fornyelsen i Folketinget stor og ønsket om forandringer har slået rod helt derud, hvor DF tegnede Danmark gul.
Kigger man på de forskellige partiers ønsker og mærkesager ligger muligheden for en ny vigtig moderniseringsreform af den offentlige sektor lige foran Løkke. 
 
Lars Løkke Rasmussen har muligheden for at forene blå bloks partier og indfri årtiers behov for modernisering af den offentlige sektor, og lykkes det kan de kommende år forandre den offentlige sektor hurtigere og mere effektivt end nogen forestiller sig. 
 
Partierne og deres mærkesager
Dansk Folkeparti er et velfærdsparti. Mange kalder partiet socialdemokrater i forklædning, men ser man på deres politiske resultater siden 2001 er det svært at se. Socialdemokrater er klar til at tage fra nogen, for at give til andre. Dansk Folkeparti taler kun om, dem der skal have, og lader de politiske forhandlinger afgøre, hvordan der skal gives. Ældrechecken er et godt eksempel. Vi kan alle huske, at de fik den indført, men ingen kan huske, hvordan den er finansieret.  
                   Læs også: Danskerne valgte velfærden men ønsker ny retning
Konservative i krise springer vi et øjeblik hurtigt over, og går til Liberal Alliance, der med et markant skifte i deres kommunikation gennem mere end et år har brugt betydelige kræfter på to ting. For det første at tale om tilliden til offentligt ansatte. (Thyra Frank har ikke siddet i Folketinget forgæves). For det andet har partiet dyrket en social profil. Gemt under fordømmelsen af Joakim B. Olsens firkantede skarpe retorik har Anders Samuelsen præsenteret en liberal opfattelse af socialpolitik. 

Tilliden til offentligt ansatte kan blive et omdrejningspunkt. Partiet vil frigøre milliarder ved at reformere den offentlige sektor, som fjerner absurde dokumentationskrav og lader hundredtusinder af fagprofessionelle få tid og frihed til at passe det arbejde, de er uddannet til. 

Lige her møder Liberal Alliance på forunderlig vis Alternativet. Uffe Elbæks parti vil sætte offentlige institutioner fri. Det er en af de mærkesager, der er tættere på sund fornuft end den offentlige debat har givet indtryk af. Læs selv her fra Alternativets politiske program

“Offentligt ansatte bruger årligt 60 mio. arbejdstimer på at dokumentere arbejdet, hvilket svarer til, at hver enkelt medarbejder bruger en time om dagen. Det er for voldsomt. Alternativet vil sætte de offentlige institutioner fri for kontrol og mistillid, så de i stedet kan koncentrere sig om deres kerneopgaver.” 
 
Alternativet taler med dette forslag lige ind i et enormt behov for at frigøre innovationskraft og frihed fra offentlig topstyring og kontrol. Men også direkte ind i Liberal Alliances mærkesager.  
 
Hvis Uffe Elbæks nye parti, der lige nu er placeret i rød blok, anerkendes og får opmærksomhed af Lars Løkke Rasmussen vil han give rød blok panderynker og samtidig forære Alternativet en platform, der kan skyde partiet ind i en solid politisk fremtid.
 
Moderniseringsreformen
Nok vil Dansk Folkeparti have offentlig vækst, men det centrale for partiet er, at der også fremover er råd til at sikre partiets mærkesager - ældre, dagpenge og sundhedsområdet. 
 
Nok vil Liberal Alliance have nulvækst, men det centrale for partiet er, at den offentlige sektor over tid bliver forholdsmæssigt stadigt mindre end den private sektor. 
 
Nok vil Alternativet en masse omkring bæredygtighed og cirkulær økonomi, men det centrale for partiet er at få indflydelse og levere resultater, der giver opmærksomhed. 
 
I dette trekløver af ønsker står konturerne af en omfattende reform, som måske ligger i Lars Løkke Rasmussens skuffe. 
 
Offentligt ansatte har i årevis efterlyst en tillidsreform, hele fagbevægelsen har efterlyst et opgør med new public management (dokumentationskrav og stigende topstyring gennem djøffer) og enhver økonom med respekt for samfundsøkonomi har efterlyst en sundere balance mellem offentlig og privat sektor. 
 
Lars Løkke Rasmussen sidder nu med serveretten og kan spille en reform på bordet, hvor historiske forandringer vedtages og centrale politiske ønsker fra forskellige partier forenes. 
 
Han kan invitere til en reform, der frigiver milliarder efter krav og forslag fra Liberal Alliance, gør arbejdet med de senere års tillidsreform konkret ved at sætte offentligt ansatte fri efter ønske fra Alternativet og Dansk Folkeparti får imødekommet sine ønsker med afsæt i tryghed og sikkerhed. Alle vinder.
 
Sidegevinsten for Løkke bliver at Alternativet tager opmærksomheden fra resten af rød blok, og dermed skaber en helt ny situation i dansk politik.
 
Emneord: FV2015, Ny regering, Alternativet, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen, Uffe Elbæk, Regeringsdeltagelse, Regeringsgrundlag, Chefredaktør Nick Allentoft
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.06.15 Jan Lilliendahl Larsen
  Konventionel politisk spin

  Artiklen her omtaler muligheden for "en helt ny situation i dansk politik" med henvisning til en situation, hvor Alternativet kunne tage opmærksomheden fra rød blok i forbindelse med en modernisering af den offentlige sektor.

  Jeg tvivler stærkt på, at ambitionerne hos Alternativet om en ny politisk situation bliver indfriet med den slags konkurrencepolitisk fedtspilleri. En ny situation ville i dette tilfælde være selve frisættelsen af den offentlige sektor OG måden det politiske håndværk blev udført. Jeps, der er sammenfald mellem LA's frigørende liberalisme og Alternativets mere anarkistiske forestillinger (hvilket Elbæk også selv har pointeret i flere debatter), men der er intet nyt i det opportunistiske fnidder på Borgen (jo "studehandel" er en fin betegnelse for det), som artiklen her lægger op til.

  Jeg savner respekt for det reelt nye politiske indhold i partiet. Det handler i mine øjne både om den tredelte bæredygtighed og iværksætteri i bred forstand - og herunder et opgør med såvel djøfisering og konventionel politisk spin (inden og uden for partiernes arbejde). En sætning som "Nok vil Alternativet en masse omkring bæredygtighed og cirkulær økonomi, men det centrale for partiet er at få indflydelse og levere resultater, der giver opmærksomhed" trækker Alternativet ind i et hult spin, som rimer alt for godt på djøf og den traditionelle konkurrencepolitik, som langt om længe er ved at æde de traditionelle partier op (fra SF til De konservative).

  Hvad med om den samlede garde af 'spinsters' deltog i udviklingen af en reelt ny, politisk situation i stedet for at reproducere den gamle ad absurdum?

 • 25.06.15 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Indflydelse medfører opmærksomhed

  Kære Regnar Dørig,
  Jeg går ud fra, at Alternativet ligesom alle andre partier ønsker indflydelse. Får man indflydelse, får man opmærksomhed. Så er den vist ikke længere :-)

  Kære Helle Jønch,
  Tak :-)

  God sommer

  Bh

  Nick

 • 25.06.15 Helle Jønch
  Godt tænkt!

  Kære Nick, dette er et rigtig fint indlæg hvor man ser på mulighederne og sammenhængene imellem partiernes politikker. Jeg havde faktisk også selv tænkt at Alternativet kunne bidrage til blå blok, fordi er der noget han også gerne vil, så er det iværksætteri. Og det er både Venstre og Liberal Alliance for. Godt konstruktivt indlæg. Tak

 • 25.06.15 Regnar Dørig
  Alternativet

  Det er en misforståelse at tro, Alternativet hellere vil have opmærksomhed, som du skriver, end at ændre vores udviklingsretning mod mere bæredygtighed. Mange fejltolker intentionerne i partiet. Der ligger en dyb bekymring for klodens og vores tilstand til grund for den politik Alternativet har fremlagt.

 • 24.06.15 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Studehandler og magtspil

  Kære Steen Holmgreen,
  Du skal ikke lægge ord i min tekst, som jeg helt bevidst ikke bruger. Hverken magtspil eller studehandler indgår i analysen. Iøvrigt ej heller lusket.
  Jeg peger såmænd på, at hvis Alternativet vil forandre noget, så ligger muligheden lige foran partiet.
  Bh
  Nick


 • 24.06.15 Steen Holmgren
  Alternativet

  Alternativet er netop dannet for at se ud over den slags studehandler, indlægget foreslår. Perspektivet er den verden vores børnebørn skal overtage. Bæredygtighed i bredste forstand.Og rigtignok med bedre erhvervsforståelse end noget blåt parti. Så glem de luskede. snæversynede magtspil. Alternativets start vil blive det eneste dette valg vil blive husket for.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.