De første ni måneder af 2015 sætter endnu en varmerekord

September blev den syvende måned i år, hvor der aldrig er blevet målt højere temperaturer.

Efterhånden kommer det ikke som nogen overraskelse.
 
Med tre fjerdedele af 2015 bag os kan forskere nu fastslå, at de første ni måneder af i år har været de varmeste, der nogensinde er blevet målt på kloden.

Det samme gælder for september måned isoleret set, oplyser USA's Nationale Ocean- og Atmosfæriske Administration (NOAA). Udviklingen peger dermed i retning af, at 2015 samlet set bliver endnu varmere end 2014, der er det år hidtil, hvor kviksølvet gennemsnitligt har bevæget sig længst op i termometrene på globalt plan. Målingerne begyndte i 1880, og de nuværende temperaturer er altså de højeste målt i 135 år.

- De første ni måneder af året var også rekordvarme, konstaterer NOAA i sin månedlige rapport.
 
I alt har syv af årets ni første måneder sat historisk varmerekord. Fra januar til september har den globale gennemsnitstemperatur ligget 0,85 grader over gennemsnittet for målingerne i 1900-tallet.
 
I september er der blevet målt usædvanlige høje temperaturer i det nordøstlige Afrika, i Mellemøsten, dele af Sydøstasien og i visse dele af Nord- og Sydamerika. Også Norge har været ekstra varmt i historisk sammenhæng. Omvendt har der været koldere end normalt i blandt andet Alaska og dele af Centralasien. Spanien, England og Wales er noteret for den koldeste september i omkring 20 år.
 
I resten af 2015 ventes vejrfænomenet El Niño at holde temperaturerne over gennemsnittet.
 
Videnskaben advarer om alvorlige konsekvenser i dette århundrede, hvis temperaturen som ventet fortsætter med at stige. Tætbefolkede områder bliver oversvømmet, når havene stiger, og ekstreme vejrfænomener bliver mere almindelige og vil true afgrøder.
 
I december holdes klimatopmødet COP21 i Paris, hvor stats- og regeringschefer fra hele verden efter fiaskoen i København i 2009 gør et nyt forsøg på at indgå aftaler, der kan bremse drivhuseffekten.
 
/ritzau/AFP
 
Emneord: Klimamålinger, Temperaturstigninger
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 08.10.14 Bæredygtighed
  Ny rapport om fremtidens klimaforandringer i Danmark

  Ny rapport løfter sløret for fremtidens klimaforandringer i Danmark. Kraftigere storme, flere hedebølger og øget vandstand er blandt de fænomener, rapporten varsler om. Det er et fælles ansvar at undgå, at de voldsomste klimaændringer i rapporten bliver virkelighed, lyder det fra Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen